Azon morfondíroztam, hogy csak kéne hétvégére csinálni muffin-szerűségeket, de konkrétan az “azonnal elfogy” kategóriába tartozókat. Tehát nem a Mount Everest-mérettel rendelkező tésztást, pici krémmel, hanem a kevés tészta, sok dísz fajtát. Valójában – töredelmesen bevallom -, eddig fogalmam sem volt róla, hogy a muffin és a cupcake nem egy és ugyanaz. A Paprika TV-n nézem én itt folyamatosan a muffinháborúkat meg a hasonló műsorokat, de csak azon csodálkoztam mindig, hogy mégis mi a fenét csinálnak, idegeskednek, kiabálnak egymással, hogy még nem sül a süti, a tészta, stb., mikor egy normál muffin 20 perc alatt, 180 fokon megsül. Feltéve, hogy elő van melegítve a sütő neki. Kitérő kihúzás, és a gugli az én barátom, nosza, kutassuk fel, mégis hogy csinálják, hogy olyan sima, gyurma-szerű, egyenletes réteget csinálnak a krémből, majd arra pakolásznak különböző csili-vili díszeket. Momentán egy mikrofon elég rendesen felkeltette az érdeklődésemet. Olyannyira, hogy megkérdeztem, és csupán egy ezres belőle egy falatnyi darabka, ami a mikrofon feje. Úgyhogy azt hiszem, ezzel még egy picit várok. De a többi hozzávaló igencsak beszerzésre fog kerülni. 🙂
Hozzávalók:
4 tojás
1 bögre nem túl kemény vaj
1 bögre cukor
1 bögre tej
1 bögre rétesliszt
1,5 bögre finomliszt
2 teáskanál vaníliás cukor
csipetnyi só
1 csomag sütőpor
Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a tojásokat. Ezután beleöntöm a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett – tejjel felöntve – homogén tésztává alakítom. A kész tésztát a muffinsütőbe illesztett papírkapszlikba töltöm, és 180 fokon aranyszínűre sütöm.
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
3 evőkanál Baileys likőr
Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverem, majd habzsákkal a tészták tetejére nyomom, tálalásig hűtőbe teszem a kész tésztákat.
Hozzávalók:
1 bögre nem túl kemény vaj
2,5 bögre porcukor
1 evőkanál lime-lé
½ lime reszelt héja
½ narancs reszelt héja
Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan kidolgozom, majd hozzáreszelem a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatom, végezetül a krémet habzsákból a süteményekre nyomom. A süteményeket tálalásig a hűtőben tartom.