Whiskyskóla teszt (még anno a boldog időkből: 2012. október 6. 20:57)

Tegnapelőtt anyuval megkóstoltuk a whiskyt. Apa nem kért, pedig ő kapta. Anyu tisztán, én kólával ittam. Valamiért az rémlik, hogy a Charlie-s változaton kívül kólával szokták inni bulikban, kocsmákban, bárokban, Southforkban… egyszóval ha valaki whiskyt iszik, azt tudtommal vagy sok jéggel, vagy kólával teszi. Namost a kólának ugye különféle változata van. Jelenleg úgy “tesztelgetem” a dolgot, hogy az 1 cl whiskyt felöntöm 4 dl-re kólával. Azért csak annyi whiskyt, mert az ízére vagyok kíváncsi, nem berúgni akarok 🙂 Zoliztunk anno egy olyan kis vastag aljú poharat,   amin be van jelölve a 3 cl és annak az 1/3-áig öntöm csak a sárga nedűt 🙂 A Freeway (Lidl saját márka 2 liter 199 Ft,) letudva, iható, bár kicsit jellegtelen íze van. Most a Pepsi van soron. Nem volt itthon kenyér, így hát beugrottunk a non-stopba érte, vagyis csak én ugrottam be, és mivel kb. másfél percem volt a nagybevásárlást lebonyolítani, és másmilyen, olcsóbb fajta kólát nem láttam, csak ezt, hát vettem Pepsit. Kb. egy vagyon volt… na de egy próbát megér. A Pepsivel nagyjából hasonló az íze, bár mivel ennek a kólának eleve van egy mellékíze, ami számomra fogkrémhez hasonlít, nem nyerte el igazából a tetszésemet. (A non-stopban a 2,5 liter Pepsi 445 Ft volt.)

Egy kis whisky-történet:

A whisky vagy whiskey (az előbbi rendszerint a skót és kanadai, az utóbbi az ír és az amerikai márkák írásmódja) olyan égetett szesz, amely őrölt gabona erjesztésével és lepárlásával, majd fahordóban – többnyire tölgyfa – való érlelésével készül. A gabona – whisky-típustól függően – lehet árpa, árpamaláta, rozs, rozsmaláta, búza, kukorica vagy ezek keveréke.

A lepárlás tudományát valószínűleg ír misszionáriusok vitték a Földközi-tenger térségéből a Brit-szigetekre a 6. és 7. század között. A kontinensen először Spanyolországban jelent meg a mórok közvetítésével a középkorban. Itt eleinte nem italok, hanem illatszerek és aromák készítésekor alkalmazták.

A whiskey szó a usquebaugh alakból rövidült, amely jövevényszó az angolban, az ír nyelv uisce beatha és a skót gael nyelv uisge beatha kifejezésből ered, amelyek jelentése az élet vize. Így ez ugyanaz a kifejezés, amit például Franciaországban alkalmaztak a lepárolt mámorító italokra a középkorban: a latin aqua vītae illetve a francia l’eau de vie. Írországban először egy krónika, a Clonmacnoise-i annales említi a whiskyt az 1405-ös évnél, miszerint ekkor egy király belehalt abba, hogy túl sok aqua vītae-t ivott. Skóciában az első írásos bizonyíték 1494-ból való, amikor az adólisták szerint egy John Cor nevű szerzetesnek a király parancsára aqua vītae készítése céljából malátát utaltak ki.

A whiskyt alapanyaga, alkoholtartalma, készítésének módja és minősége alapján sorolják típusokba. Az alábbi fogalmak az európai whiskyre vonatkoznak, míg az amerikai whisky esetén általában egészen mást jelentenek, vagy nem léteznek.

A whisky nem érik az üvegben, csak a hordóban, úgyhogy a whisky kora azonos a hordóban – a lepárlás és a palackozás között – eltöltött idővel. Az érés a whisky és a hordó anyaga közötti kémiai kölcsönhatás. Egy régen palackozott whisky értéke ritkasága miatt magas lehet, de minősége, kora nem nagyobb, mint a nemrég palackozott, ugyanannyi ideig hordóban érlelt whiskyé. A legtöbb whiskyt 40% körüli alkoholfokon hozzák forgalomba.

Ami nem szerepel a leírásban: igazán ismertté a Dallas c. filmsorozat tette. Illetve az amerikai filmsorozatok. Ugyanis ott előszeretettel fogyasztották mindennel és minden nélkül. Emlékezzünk csak vissza: Jockey bármit csinált, tervezett, mindig lépett a bárhoz és öntött magának egy pohár italt. Aztán időnként kocogtatta benne a jégkockákat, időnként egyből lehúzta, de végül a gyomrában végezte az arany nedű. Azt nem tudom, készült-e arról felmérés, a Dallas (és más amerikai sorozatok) hatására mennyivel nőtt az alkoholisták száma, de érdekes tanulmányt lehetne készíteni belőle. Mert ugye azt látja az átlagember, aki a tv előtt ül, hogy sikeresek és whiskyt isznak. A sikert próbálják elérni, vagy sikerül, vagy nem, de a whisky ivásával akaratlanul is azt próbálják érezni, mint amit a filmsorozatokban látnak. Mindenesetre agybutító hatása van, mint minden alkoholnak. Ezért kialakulhat egy olyan szokássorozat, hogy amikor az a bizonyos film kezdődik, apuka nem sört fog a kezébe, hanem megy a bárszekrényhez/pulthoz, és önt magának egyet. Mondjuk azt, amit a filmben látni vél. (Állítólag sima teát ittak, amit nem is csodálok, hisz annyi alkoholt bevágni azért elég nehéz lehet, és nagyjából mindannyiójuknak kemény alkoholistáknak kellett volna lenniük, hogy le tudjanak forgatni egy részt. Ugyebár mindannyian hallottuk már, hogy “Csapó…!”- és az ivászatos részt azért minimum 2x felvették, részenként vagy 4 db italkínálással. Fú, még belegondolni is necces, mennyi alkohol mehetett volna át a szervezetükön!)

Címkék:
Tovább a blogra »