“Megmelegedett az időjárás” – állapította meg nemrég Katica, így azt hiszem, mindenkire ráfér egy jegeskávé. Amit horribilis áron szoktak adni a kávézókban, cukrászdákban, mindenféle kitelepüléses helyeken. De én tudok egy tuti receptet rá, ami nagyjából fillérekbe kerül, mindenesetre nem 3-400 Ft-ba, és mégis jegeskávé. 🙂
Jegeskávé
Hozzávalók:
- 1 üvegpohár
- 1 mokkakávé, jó erős
- kb. 6-8 db jégrúd (vagy ennek megfelelő mennyiségű jégkocka)
- cukor(szirup)/édesítőszer
- hideg tej/kávékrémpor
- vanília aroma
- pár cseppnyi rum(aroma, ha még vezetünk)
Elkészítés:
- Az üvegpohárba (vagy ha nem bírja, egy sima csészébe) főzünk egy jó erős kávét. Mokkakávét konkrétan. Nem kell hosszúra állítani – nekünk állítható a kávé mennyisége a gépen -, mert annál később hűl ki, minél nagyobb a kávé mennyiség. Még melegen elkeverjük benne az édesítőszert, bármivel is szeretjük inni, valamint ha kávékrémporral szeretjük, akkor azt is most oldjuk fel benne.
- Egy fémcsuprot beleállítunk egy tál hideg vízbe, abba tesszük a kávét és kavargatva kihűtjük.
- Beletesszük a sok-sok jeget és ha hideg tejjel szeretjük, akkor azt most öntjük hozzá.
- Mellényomunk egy szívószálat és pár percen belül fogyasztható a jéghideg kávé.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: