Apa ugye reggel jött haza a melóból. A reggel az azt jelenti, hogy déli 12 óra előtt pár perccel. Amikor pedig éppen beletettem volna az edénybe a husit. De éhes volt, így hát elő a kuktát!-hadművelet vette kezdetét, hogy mire lepancsizza magát, készen, a tányérján sorakozzon a pocakbavaló.
A “pörkölt” azért van zárójelben, mert nem a klasszikus pörkölt, hisz azt először le kell pörkölni, de ez nincs lepörkölve.
40 perces “pörkölt”
Hozzávalók:
- 80 dkg pici kockára vágott színhús (karaj és comb vegyesen)
- 1 fej vöröshagyma
- só, bors, fokhagyma, őrölt kömény ízlés szerint
- 3 ek házi lecsó
- 1 ek pirospaprika
- zsír vagy olaj, ízlés szerint
- 3 nagy szem újkrumpli (kb. egy kiló)
- petrezselyem
Elkészítés:
- A vöröshagymát felvágjuk kockákra.
- A kukta alatt bekapcsoljuk a gázt/villanyt, és beleöntjük a zsiradékot, majd rá a hagymát, rátesszük a húst, sózzuk-fűszerezzük ízlés szerint (tehát először sózzuk, majd borsozzuk, pirospaprikát rátesszük, őrölt köményt, aki akar, használhat hozzá ételízesítőt is). Felöntjük kb. 2 dl vízzel.
- Rázárjuk a kukta tetejét, felvesszük nagy lángra/hőfokra a főzőalkalmatosságot.
- Amikor elkezd sípolni a kukta, levesszük kicsire a hőfokot, és onnan számítva 25 perc múlva elzárjuk alatta a gázt/villanyt.
- Közben a krumplit megpucoljuk, felkarikázzuk vagy kockázzuk, megmossuk.
- Egy lábasba öntünk egy kevés zsiradékot, erre tesszük a krumplit, sózzuk, petrezselyemmel és kevés borssal megszórjuk, felöntjük a krumpliig vízzel és alacsony lángon kb. 20 percig főzzük, időnként megkavarva, le ne kapja. Ha sikeresek vagyunk, közben már törjük is a krumplit a fakanállal való mozgatás során.
Én salátát adtam hozzá gyorsan, de kovászos uborka, vegyes vágott savanyúság, akármi illik hozzá. 🙂
Guszti