Naná, hogy meg kellett csinálni egy nagy-nagy-nagy-naaaaagy tepsinyi meggyes sütit a lekvárfőzés közepette! Mert miért is gondoltam magamban, hogy megúszom a sütikészítést?! 😀 Igaz, most tényleg csak odateszem-ellenőrzöm-beteszem volt, természetesen Katica segédletével, de még ennyi meggyet se tettem soha egy sütibe! 🙂 Nem, nem a meggyes piskótát, hanem egy ahhoz hasonló finomságot csináltam. Mert a meggylekvár, a meggyes süti és a Katica-féle meggypakolás egy csokorban jár. 🙂 Főleg, hogy kezd romlani a tojás a polcon, annyi van, úgyhogy muszáj felhasználni valahova – a tojást pedig én nem szeretem igazából sehogy sem elfogyasztani. Nem, a piskótát sem szeretem. Csak megcsinálom.
Meggyes süti
Hozzávalók:
- 5 tojás
- 7,5 dkg puha vaj
- 4 dkg reszelt tejcsoki
- 6 ek cukor
- 7 ek liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- sok meggy (nagyjából 60 dkg kimagozva)
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- A tojást a puha vajjal és a cukorral kikeverjük, hozzáadjuk a tejcsokit és a szódabikarbónát, újra elkavarjuk.
- A lisztet beledolgozzuk, hagyjuk állni 10 percig, hogy a szódabikarbóna a liszttel megtegye a hatását (valami boszorkányos folyamat van ilyenkor, nem tudom pontosan, mi, nem vagyok kémikus, de elkezd habosodni.)
- Egy nagy tepsit kivajazunk-kilisztezünk, beletesszük a tésztát, elhúzogatjuk minden irányba, hogy vékonyan, de mindenhova jusson.
- A meggyet szétterítjük rajta, majd a forró sütőbe tesszük 35 percre, légkeverésre állítva a sütőt és tűpróbáig sütjük.
Mint minden meggyes sütihez, ehhez is lehetne írni, hogy porcukorral tálaljuk, de én nem vagyok édes szájú – finoman szólva nem -, úgyhogy én nem szoktam porcukrozni a sütiket.
Jó étvágyat!
Finom lehet