Jelentem átment a teszten. Eteti magát – ez is, mint a Valami süti is -, finom, a széle ropogós, belül puha, olcsó és jó, végtelen a variációk lehetősége, és tuti, hogy még sütni fogok belőle. Az sem kizárt, hogy reggelire. Igaz, ehhez hajnali 5-kor már be kell kapcsolni a sütőt, de ki a fenét érdekel, ha ennyire jó ízű a végeredmény?! 🙂 Na jó, engem érdekel, hisz már elmúlt este 11 is, és még mindig ébren vagyok, temérdek dolgom van, de kiselefánt vagyok, aki nehezen tanul, könnyen felejt, így hát muszáj azonnal leírnom. 🙂 Szilvitől még maradt egy kevéske cukrászos margarinom, pogácsát nem akartam most sütni belőle, a kekszet pedig már rég ki akartam próbálni, így hát nekiálltam böngészni a netet valami épkézláb recept után. Nem találtam olyan, valódi arányleírást, amit akartam, ezért kísérleti ketrecnek neveztem ki a házat. Apa szerint nincs ezzel semmi baj, és hozzak hozzá sört, de azonnal – mindezt teli szájjal és boldog fejjel kérte. Így hát apa úgy tűnik, elégedetten nyugtázta, hogy az asszony már megint ehető étket kísérletezett ki. Fogyasztás – és meccsnézés – közben azért bevallotta, hogy ritka finom lett. Kebeldagadás 🙂 Az egyik – kókuszos – keksz eléggé versenyzik a kókuszos zabfalatokkal – ízben -, bár abban nincs extra tartozék, adalék sem. Szóval kijelenthetem, hogy már megint olcsót és finomat és ahhoz képest gyorsat alkottam. 🙂 Ja, és nem utolsósorban ha vagy 12 db-ot egymás tetejére teszünk, átkötjük egy szép szalaggal, akkor ajándéknak is nagyon jópofa!
Családetetésre fel! 🙂
Házi keksz-teszt, avagy milyen az a három alap keksz,
ami kell nekünk?
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 25 dkg margarin
- 25 dkg kristálycukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
- 50 dkg liszt
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Valamint:
- 1 nagyon nagy maroknyi kókuszreszelék + pici víz + 1 maroknyi mogyoró (nem földi)
- 1 banán
- 1 evőkanál holland kakaópor + csokidarabok
Elkészítés:
- A tojást összekeverjük a 30 mp alatt, mikróban összemelegített cukor+margarin keverékével.
- Ehhez hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és 1 csomag vaníliás cukrot.
- Az egészet először robotgéppel, majd kézzel gyorsan összedolgozzuk.
- A lágy tésztát 3 fele szedjük.
- Egyikbe belekeverjük a kókuszreszeléket – ha úgy érezzük, hogy nagyon száraz lett, akkor lehet egy pár csepp vizet hozzáadni, de tényleg ne legyen több!
- Másikba keverjük a maradék 1 csomag vaníliás cukrot – vagy ha van, akkor vanília rúd belsejét.
- A harmadikba keverjük a kakaóport.
- Mindhárom tésztát egy-egy rúddá sodorjuk (nem lesz túl nagy, de ez is elég), fóliába csomagoljuk és először a hűtőbe, majd a mélyhűtőbe tesszük legalább 2 órára. (Szolgálati közlemény: pár hétig el fog állni a mélyhűtőben is a tészta, úgyhogy nyugodtan lehet teljes adagot készíteni, amennyiben egy normál méretű családdal rendelkezünk, és nem 40 embert kell azonnal megetetnünk.)
- Amikor kissé keményre fagyott a tésztarúd, és fel szeretnénk használni – tehát “anya, korog a gyomrom!” kezdetű mondat hagyja el a gyermekünk száját, mint ahogy én jártam -, elővesszük, és légkeveréses 180 fokra beállítjuk a sütőt.
- Kb. 1-1,5 cm-es karikákat vágunk a rudakból, sütőpapíros tepsibe helyezzük jó távol egymástól, hisz kb. másfélszeresére fog duzzadni, vagy inkább duplájára, és egy tiszta üvegpohárral vagy ha ügyesek vagyunk, kézzel lelapogatjuk kb. 3 mm-es vastagságú, nem túl szabályos formára.
- Ízlés szerint díszítjük, én csokit, mogyorót és banánkarikákat használtam hozzá.
- A sütőbe toljuk és nagyjából 15-20 perc alatt világos aranybarnára sütjük.
- A sütőből kivéve letesszük, és nem nyúlunk hozzá, amíg ki nem hűl, mert melegen még nagyon puha és szét is szakadhat. (Férjnek nyugodtan a kezére lehet csapkodni, ha belepiszkál! ;))
Egy pohár tejjel tökéletes reggelire is. 🙂 Jó étvágyat!
Szintén guszti,mint minden amit csinálsz