bopciblog

Whiskys üvegek :D

Ugye megvan mindenkinek még az a szinte retro sláger, ami az én fiatalkoromban volt menő, és amit az IHM feldolgozott, hogy Whiskys üvegek szerteszéjjel? (https://www.youtube.com/watch?v=EKQgdbwR2BU) Nos, én ebből indultam ki. Hogy miért ne lehetne törött whiskys üveg darabokkal díszíteni egy whiskys kekszet?! 🙂 Mielőtt még mindenki a szívéhez kapna, hogy úristen, ez nem normális, szólok, hogy az alkohol elpárolog sütés közben, a whiskys üveg szilánkjait pedig nagyon egyszerűen meg lehet csinálni egy pár darab kemény cukorka, valamint egy klopfoló segítségével. A kekszben igen, tényleg van whisky, nem csak aroma, tehát ha oridzsinál ízt szeretne valaki elérni, akkor ajánlatos egy kevéskét beszerezni belőle.

Valójában nem keksz – mint aminek hinné az ember elsőre -, hisz csak részben hasonlít az elkészítése a kekszre. Nincs is a hűtőbe, sem a mélyhűtőbe téve, és nem is karikázni kell a tepsibe. 🙂

Mondhatni ez is egy vendégváró süti. A legdurvább főleg az benne, ha az ember elmondja a vendégeknek, hogy ez ám keményen alkohol tartalmú süti és üvegcserepekkel van tömve, majd a bátrabbja beleharap és szétomlik a szájában a banán íze, puha az egész, és elkezd ropogni a sok-sok cukorkadarab a szájában. 🙂

A whiskys üvegek :D

A whiskys üvegek 😀

Whiskys üvegek szerte-széjjel süti

Hozzávalók:

  • 14 dkg margarin
  • 17 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 kk rumaroma (vagy rum, ha van, nekem most Pumukli járt a kamrában, eltűnt a rum)
  • 1 kk dr Oetker vaníliaaroma
  • fél dl sárgabarack szörp
  • fél dl whisky
  • 1 db kicsi, de érett, viszont még nem megbarnult banán (héja nélkül 9,6 dkg volt, amit felhasználtam bele)
  • 38 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • pár szem (4-5 konkrétan) kemény, töltetlen cukorka

Elkészítés:

  1. A puha margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, azzal tovább habosítjuk.
  2. Beleöntjük lassan csorgatva a rumot, a vaníliaaromát, a szörpöt és a whiskyt.
  3. A szódabikarbónát és a sütőport elkeverjük a liszttel és lassan hozzáadjuk a keveréhez.
  4. A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
  5. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy evőkanál segítségével kanálnyi halmokat teszünk a sütőpapírra, amit elegyengetünk-simogatunk körkörösen. Egymástól kb. 4-5 cm-re rakjuk a tésztahalmokat, mert nőni fog.
  6. Egy klopfolóval a cukorkákat összetörjük és meghintjük vele a halmokat.
  7. A sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
IMGP9736

Before sülés

After sülés

After sülés

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!