Ugye megvan mindenkinek még az a szinte retro sláger, ami az én fiatalkoromban volt menő, és amit az IHM feldolgozott, hogy Whiskys üvegek szerteszéjjel? (https://www.youtube.com/watch?v=EKQgdbwR2BU) Nos, én ebből indultam ki. Hogy miért ne lehetne törött whiskys üveg darabokkal díszíteni egy whiskys kekszet?! 🙂 Mielőtt még mindenki a szívéhez kapna, hogy úristen, ez nem normális, szólok, hogy az alkohol elpárolog sütés közben, a whiskys üveg szilánkjait pedig nagyon egyszerűen meg lehet csinálni egy pár darab kemény cukorka, valamint egy klopfoló segítségével. A kekszben igen, tényleg van whisky, nem csak aroma, tehát ha oridzsinál ízt szeretne valaki elérni, akkor ajánlatos egy kevéskét beszerezni belőle.
Valójában nem keksz – mint aminek hinné az ember elsőre -, hisz csak részben hasonlít az elkészítése a kekszre. Nincs is a hűtőbe, sem a mélyhűtőbe téve, és nem is karikázni kell a tepsibe. 🙂
Mondhatni ez is egy vendégváró süti. A legdurvább főleg az benne, ha az ember elmondja a vendégeknek, hogy ez ám keményen alkohol tartalmú süti és üvegcserepekkel van tömve, majd a bátrabbja beleharap és szétomlik a szájában a banán íze, puha az egész, és elkezd ropogni a sok-sok cukorkadarab a szájában. 🙂
Whiskys üvegek szerte-széjjel süti
Hozzávalók:
- 14 dkg margarin
- 17 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 kk rumaroma (vagy rum, ha van, nekem most Pumukli járt a kamrában, eltűnt a rum)
- 1 kk dr Oetker vaníliaaroma
- fél dl sárgabarack szörp
- fél dl whisky
- 1 db kicsi, de érett, viszont még nem megbarnult banán (héja nélkül 9,6 dkg volt, amit felhasználtam bele)
- 38 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- pár szem (4-5 konkrétan) kemény, töltetlen cukorka
Elkészítés:
- A puha margarint a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást, azzal tovább habosítjuk.
- Beleöntjük lassan csorgatva a rumot, a vaníliaaromát, a szörpöt és a whiskyt.
- A szódabikarbónát és a sütőport elkeverjük a liszttel és lassan hozzáadjuk a keveréhez.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd egy evőkanál segítségével kanálnyi halmokat teszünk a sütőpapírra, amit elegyengetünk-simogatunk körkörösen. Egymástól kb. 4-5 cm-re rakjuk a tésztahalmokat, mert nőni fog.
- Egy klopfolóval a cukorkákat összetörjük és meghintjük vele a halmokat.
- A sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: