A Dilemma meg a 8-as program esete velem

Péntek, vége a hétnek – végre! 🙂 Bár csorbahét volt, nekem éppen túl sok is a Panni- és apanélküliségből. Ez van, kérem, aki pocaklakós és “anyátlan korcs”, az sokszorosan igényli a szerettei közelségét.

Kitaláltam, hogy most édeset kapnak. A nyuszitorta maradékát kénytelen-kelletlen kiadtam a két- és négylábúaknak. Már csömör volt a köbön mindannyiunknak tőle, hiába volt finom. A citromos-joghurtos krém nagyon bejött mindannyiunknak. De ha fejenként kb. 20-30 dekát (plusz a piskótát) is betermeli valaki, hozzátéve, hogy annyira azért nem édes szájú, az azért már kemény teljesítmény 🙂

A mostani édes pedig dilemma. Melyik legyen vajh’: túrós batyu vagy lekváros bukta? Lényegileg kb. ugyanolyan a tészta összetétele, bár most a Rama miatt inkább a túrós felé hajlok. A buktába azért keményen kell az az én-maroknyi puha zsír… Igen, szó szerint bele szoktam markolni a zsíros bödönbe 🙂 Nekünk jó, mert sült-, nem műzsírt tudunk venni – kb. 2 havonta lehet venni egy 5 kg-os bödönnyit -, és azért aránylag sokáig eláll. Kb. heti egy-két evőkanálnyi fogy el összesen 🙂 És nem zsíros kenyérre – az csak igazi, kemencében sült friss kenyérrel és a földből kiszedett hagymával az igazi 🙂 A hagyma meg a zsír megvan hozzá, de kemencét majd csak nyáron építünk a garázs mellé, legalábbis ez van tervben. Az üveg már gyűlik a készítéséhez 🙂

Ennyi bevezető után a recept – amiből még nem tudom, mi lesz, csak annyit, hogy incsifincsiség.

Túrós batyu

Hozzávalók:

Tészta:

70 dkg liszt

4,5 dl tej (bocitej, nem UHT-s!)

12,5 dkg Ramakocka

1,5 kiskanál só

8 evőkanál kristálycukor

1-1 kiskanál vanília- és rumaroma

fél csomag friss élesztő

fél csomag sütőpor

Töltelék:

50 dkg túró

4 evőkanál cukor

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

1 mérce C-vitamin (tudom, kisül belőle, de akkoris kell bele 🙂 A mérce az a Mülleres C-vitaminban levő kanálka-szerűség, és azt teszem bele)

1 evőkanál rumaroma

1 evőkanál vaníliaaroma

2-3 evőkanál tej

4 evőkanál gríz

2 marék mazsola

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit a folyékonnyal kezdve bepakolásszuk a kenyérsütőbe, a 8-as, dagasztó programmal nekilendülünk a tésztacsinálásnak. Közben a tölteléket megkreáljuk. A gríz és a mazsola kivételével az egészet összeturmixoljuk/habverővel masszává katyvasztjuk. Ezután elkeverjük benne a grízt és a mazsolát.

A tésztát kb. 6 mm-es vastagságúra nyújtjuk, tenyérnyi négyzeteket vágunk belőle, közepébe teszünk másfél evőkanálnyi tölteléket, és átlós sarkokkal összehajtjuk, felvert tojással összeragasztjuk, a tetejét megkenjük tojással, és 175 fokos sütőben légkeveréssel készre sütjük. Nem szoktam, bár sokan csinálják: megszórjuk a tetejét még langyosan porcukorral.

Kiskuktám <3

– 2013. március 28. 23:49 –

Címkék: ,
Tovább a blogra »