Az úgy volt, hogy Panninak meg volt ígérve a fánk, és most már ott egye meg a fene, nem pici fánk sütő tepsire vadászunk, hanem na bumm, ott a nagyobbik fánk készítő tepsi, és ámen, lesz akkor akkora fánk, mert ha a Pannipocak fánkot szeretne, akkor anya megcsinálja neki a fánkot – inkább, minthogy PocakPannánk hiányt szenvedjen bármiben is. (Namost ez a bármi hiány enyhítése nem egyenlő azzal, hogy minden szir-szar játékot megveszek neki sok-sok ezer kemény forintért. Tudom, hogy arra vágyik pedig, de nincs hova tenni, annyi játékuk van, szóval egy lommal több vagy kevesebb most már igenis számít.)
Anya – én – tehát nekiállt két kézzel 7 fele figyelni délután: lányok pipiztek, szomszéd kislányoztak, anya egyszerre mosott, mosogatott, teregetett, 3 lángon csinálta a kaját (paradicsomleves, zöldséges rizs, fűszeres disznócomb, kávé)… és(!) apa kénye-kedvét próbálta kielégíteni. Na ehhez még hozzájött a receptkeresés, aztán kipróbálván kisebb változtatást igényelt a dolog, de íme a recept – úgy, ahogy nekem/nekünk bevált:
Amerikai fánk – ahogy a nyomozók is eszik
Hozzávalók:
- 1 csésze liszt
- 1/4 csomag sütőpor
- csipet só
- 1/2 csésze cukor
- 1/2 csésze tej
- 1 tk (vaj)vaníliaaroma (from Aldi)
- 1 tk rumaroma (from Aldi ez is :))
- 1/2 ek olaj
- fél citrom héja reszelve
- 1 egész tojás
Mázhoz:
- fél csomag tortazselé
- 2 dl “sárkányos” tea
- 2 ek cukor
Elkészítés:
- Az összes hozzávalót robotgéppel összekulimászoljuk (jó habosra)
- A sütőt közben felmelegíteni alsó-felső sütéssel 200 fok alatt egy picit (nem tudom pontosan, eredetileg 190 fokot írnak, de folyamatosan változtatgatni kell), és addig nem rakjuk be a fánkot, amíg ki nem kapcsol a sütő, azaz fel nem melegedett a hőmérséklet kellő fokra.
- A tepsit (6 db-os) kiolajozzuk, belekanalazzuk a fánktésztát, go a sütőbe, kb. 15 perc alatt kész van légkeveréssel. Az elején mint az őrült, annyira kishíján kifutós lesz, aztán visszaesik a normál formájára. A sütőből kivéve a fánkokat pár perc múlva óvatosan összecsippentve-összenyomva kiszedjük – na ezért kellett megolajozni, mert nem vastagon zsíros a tészta, hogy csak úgy magától kicsússzon -, ha van, akkor rácsra téve, ha nincs, akkor (nem vékony műanyag) sima felületre tesszük. Nem fontos átfordítani a hűléshez. Ha egy kicsit hűlt már, akkor érdemes a teás mázhoz a hűtőbe tenni, hogy minél hidegebb legyen a fánk.
- A mázat elkészítjük: a tortazselét a teával és a cukorral összekeverjük simára, és felfőzzük. Kb. 2-3 percet állni hagyjuk, majd a hideg felületű fánkokat egyesével belemerítjük. Rájöttem, hogy nem érdemes kanalazni, mert akkor lefolyik róla, ill. össze-vissza tapad meg rajta, így pedig egyenletesen be lehet vele vonni, bár elég vékonyan, de az íz az érdekes benne, nem a kilométer vastag cukormáz.
Szerintem ma ez lesz a desszert