Ami rekordgyorsan elfogyott: Narancsos keksz

Finomítottam a dolgokon. A keksz-díszítéses dolgokon. Így már “tudom”, mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy azt kapjuk, amit akarunk. Tehát mégsem olyan nagyon jó ötlet – az amerikai szakácskönyvben leírtakkal ellentétben – úgy betenni a cukorkát a tésztába, hogy még utána sütjük. Mélyhűtős kekszecskéről van szó, ami már két napja fagyosodik a mélyhűtőben. És olyanról, ami sajnos nem tudta kivárni, hogy kellően meghűljön. De azt hiszem, ezt jelenleg nem bánom 😉 Szóval nincs is jobb, mint a házi keksz egy hűvös napon. 😀

Narancsos keksz

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A vajat a cukorral és a tojással habosra kavarjuk.
  2. Hozzáadjuk a narancslevet és a narancs héját, pár percre magára hagyjuk, hadd oldódjanak ki az aromák, illóolajok.
  3. A lisztet a sütőporral összekeverjük és beleforgatjuk a folyékony állagú “tésztába”.
  4. Egy fóliába tekerjük a tésztát és a mélyhűtőbe tesszük.
  5. Amikor használni akarjuk, egyszerűen kivesszük a mélyhűtőből, 3 mm-es vastag szeletekre vágjuk és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, majd az előre 190 fokra melegített sütőben légkeveréssel kisütjük. Fontos a légkeverés, máshogy nem lesz megfelelő a keksz, hanem a közepe sületlen, a széle pedig égett lesz. Pontosan 12 percig lehet hagyni sülni.
  6. Akkor kivesszük a sütőből és a még puha kekszbe nyomkodjuk az előzőleg egy klopfoló segítségével széttört cukordarabokat. Igen, éget, úgyhogy óvatosan! 🙂 De az eredmény azért magáért beszél. 🙂 Mindenesetre érdemes kivárni, hogy meghűljön – bár nálunk nem sikerült a dolog 😀
Címkék: , ,
Tovább a blogra »