Mivel nem jutottunk el húsboltba a folyamatosan zuhogó eső miatt, muszáj volt a mélyhűtőbe nyúlni. Tudtam, hogy van ott pár szelet császárszalonna – nyers, nem füstölt-főtt állapotban -, az idő lehűlt és kénytelen-kelletlen valamivel fűteni kellett. A fűszerek ingyen voltak, volt itthon még egy kis krumpli, pár szem paradicsom, egy kicsi uborka… téma adott.
Mondhatni hogyan csináljunk a semmiből ételt?!
Azt hiszem, van olyan leendő konyhatündér, nem is egy, aki azért szokta böngészni a netet, hogy úristen, gyorsan valami kaját kell összedobni, de fogalma sincs arról, mi a különbség a lábas és a fazék közt – én sem tudtam egész sokáig, mert nem volt rá szükségem. 🙂
Úgy is mondhatom, hogy szuperül jártál: két középfokú (meg egy felsőfokú) nyelvvizsgád van, diploma a kezedben, szuperjó pasid van, az ujjadon ott ragyog a brilliáns kővel díszített fehérarany gyűrű, amit féltérdre ereszkedve húzott az ujjadra a Barabásban, szülőktől megkaptátok a hibridautót és a lakóparki házat diplomaosztóra, ami szemtelenül jól fel van szerelve a legjobban kinéző konyhai eszközökkel, inox minden, modern design és enteriőr és led lámpák mindenfele, 7.1-es házimozi 3D-s led tv-vel beépítve, a klíma is működik, a bio fenyőágy melletti legdizájnosabb asztal fiókjában hernyóselyem szemtakaró van, levendulával töltve, a másik pedig bio zselével, ami hűsíti, ápolja és védi a szemedet alvás közben… egyszóval el vagy látva minden földi jóval.
Csak azt is meg kéne mutatni a leendő főnöködnek, anyósodnak, apósodnak, hogy ne féltsenek se téged, se a vőlegényedet – főleg, hogy karácsonykor a családi ebéden elejtett egy-két megjegyzés alapján az anyós-após nem haragudna, ha bemutatnád: méltó vagy az ő fiacskájukhoz, mert tudsz sütni-főzni, na meg egy kis trónörökös is útba kerülne hamarosan, mert még fiatalon kellene szülnöd. A doktorit meg meg lehet csinálni babázás közben is. Ráadásul ellenállhatatlan vonzalmat érzel időnként a menyasszonyi ruhák nézegetésére.
Arra számolj, hogy kell egy kis kalkuláció, ha akarod, előre kiszámolhatod, számológépet a kézbe! 🙂
Akkor alfabéta konyhanyelven írva:
Sülthús – a fejhezkapás jegyében
kezdőknek
Hozzávalók:
- fejenként 2 db császárcsík (egyik vége csont, másik vége bőr és zsír, középen pedig hús található. Na ezt kell keresni-kérni a hentestől)
- fejenként 15 dkg újkrumpli (nem, nem sok, mert nagyrésze víz és az el fog főni, tehát kb. a fele marad a végére)
- fejenként 5-6 szelet paradicsom és uborka (vegyél inkább 3 nagy darabot és egy kígyóuborkát, a kimaradt hozzávalókat fel tudod használni később akár salátába, akár a szemedre téve, vagy frissítő maszkként elkészítve… na majd leírom, ezt hogyan kell! :))
- 1 db tepsi (lehetőleg ne 500 Ft-os, nagyon gyengét vegyél a boltban, hanem ha tudod, ugorj el egy Tescoba, vagy hasonló, nagyobb kaliberű áruházba és keress ott egy piros külsejű, belül fekete-fehér, márványos mintázatú tepsit – ezek a legjobbak nem csak hús, hanem sütemény készítésére is.)
- 1 db lábas vagy fazék, fedővel együtt (a lábas abban különbözik a fazéktól, hogy alacsony az oldala. Tehát keress egy olyan edényt, ami kör alapú, általában piros, zománcos szokott ez is lenni, legalábbis jó fajta, belül ugyanúgy fekete-fehér “márványos”, nagyjából a tenyeredet élére
fordítod – na ilyen magasnak kell lennie, ha kevés embernek főzöl, tehát csak kb. 3-4 főre, ha nagyobb lesz a vendégsereg, akkor fazék kell hozzá, ami egy A/4-es papír hosszabbik felének a magassága, de ugyanúgy piros kívül, márványos belül és ugyanúgy a konyhai felszerelések közt találod meg.) - 2 db konyharuha (mindegy, milyen a mintája, a lényeg, hogy ne vékony, gézhez hasonló anyagból legyen, hanem inkább egy kéztörlőhöz hasonlítson)
- 1 db krumplitörő (fa- és fémnyelű kivitelben lehet kapni. Én a fa nyelűt jobban szeretem. Ja, és nem a ~~~ (=kukac) formájút ajánlatos megvenni, hanem a lyukast, tehát sok-sok kis kör alakú lyuk van rajta. Ha krumplinyomót találsz, az sem baj, csak azt máshogy kell használni: mindig töltögetni kell bele a krumplit.)
- alufólia (ez van ráírva a rúdra, fel fogod ismerni, a zsepkendők, wc-papírok, szemetes zsákok, stb. környékén keresd!)
- víz (ez a csapból folyik 😉 jó, jó, viccet félretéve, erre is szükség lesz, meg persze hozzá egy sima, szimpla, üdítős vagy “vizes” pohárra, hogy tudd, mennyit használsz belőle)
- fűszerek: só, őrölt feketebors, pirospaprika, fokhagyma granulátum (jó, jó, mennyi kell belőle, mennyi a csipet, stb., mindjárt megmutatom a mértékeket)
Elkészítés:
- Nagy levegőt veszel!
- Kutyát, macskát, nyuszit, stb., mindet kiküldöd a konyhából.
- Vegyél fel olyan ruhát, kinyúlt pólót, mackónadrágot, stb., amit nem sajnálsz, ha rácseppen a paprikás lé, és ki kell mosnod, de nem kímélő programon!
- Megmosod a kezedet jó alaposan: melegvíz és szappan, ha akarod, fertőtlenítheted is (Safeguard szappant ajánlatos használni előtte-utána).Előveszed a tepsit a csomagolásból és kimosod langyos, fertőtlenítőszeres (Domestos, Flóraszept, stb.) vízzel. Tehát a szivacsra teszel egy pici (borsószem méretű) zselés löttyös, arra folyatsz langyos
vizet, jól összenyomkodod a szivacsot, hogy hab képződjön rajta rendesen, és azzal körbemosod a tepsit, majd leöblíted meleg vízzel. A csepegtetőtálcára teszed megszáradni. - A húst kiveszed a zacskóból, amibe beletették a húsboltban.
- Kinyitod a hideg vizet a konyhában, a mosogatónál, alárakod a hús, és megmosod minden oldalát. Nem, nem hülyéskedek, tényleg mosd le, mert érte közben por, piszok, baktériumok, vírusok, bármi lehet a levegőben, amikor csomagolják!
- Bekapcsolod a sütőt (használati utasítást vedd elő, ha még soha nem használtad, hogyan kell rajta beállítani a hőfokot és a sütési fajtát!), beállítod 200 fokra, légkeverésre.
- Előveszed a tepsit, beleteszed a húsokat, úgy, hogy beleférjen az összes. Nyugi, össze fog menni sülés közben, úgyhogy ha sok emberre készíted, akkor is bele fog férni valószínűleg!Kezedbe veszed a sót, és mint amikor a cigihez töltöttétek a dohányt (meg a füvet, ha saját kézzel csináltátok) a buliban,
úgy, a hüvelyk-mutató-középső ujjad közé veszel egy keveset, és ezt rászórod a húsra. (Igen, ez a csipetnyi, a három ujjad közé amennyi fér.) - Most a bors jön. Ugyanígy jársz el vele, tehát egy csipetet szórsz rá.
- Vedd elő a pirospaprikát, nyisd ki a zacskóját óvatosan, és egy teáskanalat dugj bele! Na pont annyi, ami abba belefért, annyi kell a húsokra 3 főre. Rászórod a húsra.Lemosod a kanalat, megtörlöd, és a fokhagyma granulátumból (nem fokhagymasó!) egy fél teáskanálnyit szórsz a húsra 3 főnél
számolva. (Ha nem mosod-törlöd meg a kanalat, akkor a pirospaprika bele fog kerülni a fokhagymagranulátum zacskójába, és nem biztos, hogy amikor legközelebb használni akarod, a pirospaprika is kell az ételbe!) - Előveszel egy vizespoharat (nem, nem vízzel töltve árulják, azért ez a neve, mert ebből isszák a vizet; de egy sima, “üccsispoccsi” is megfelel, vagy kólás pohár), és fejenként 2 dl vizet melléöntesz a húsoknak.Most jön a “neheze”: le kell fedni alufóliával. Nyugi, túl fogod élni és sikerülni fog! Először
is meg kell bontani az alufóliát. Van rajta egy kicsi, celluxhoz hasonló csík, ott lehet elkezdeni letekerni. A tepsihez mérd hozzá, de általában egy, a tepsi hosszánál kb. 20 cm-rel hosszabb darab elég szokott lenni. Ezt késsel levágod – vagy letéped a kezeddel, gyakorlás kérdése és menni fog, ne izgulj! -, és rásimítod. A szélén körbe a pereme
alá be tudod nyomkodni – ez sem nagyon nehéz dolog, ugye? - Most kinyitod a sütőt – és gyorsan oldalra libbensz, mielőtt a forró levegő megcsapna. Megfogd a tepsit és beteszed a rács közepére, becsukod a sütő ajtaját és beállítod 200 fokra, 130 percre. (Ha nincs óra a sütődön, nézz rá a mobilodra, hány óra van, és számold ki, hogy 2 óra és 10 perc múlva lehet majd
kivenni.) - Közben nyugodtan elmehetsz hajat mosni, facebook-ozni, Viber-ezni, megrendelni a legszuperebb körömcipőt az ebay-ről, vagy elszaladhatsz a boltba megvenni egy pár üveg ásványvizet, vörösbort – ez illik hozzá -, 100%-os ananászlevet, stb.
- Amennyiben szeretitek, ha ropog a húson a bőr, akkor állíts be ébresztőt magadnak, és az utolsó fél órában az alufóliát villával leveszed a tetejéről – kézzel hozzá ne nyúlj, mert nagyon megégeted magadat és rohanhatsz a mélyhűtőhöz egy zacskó zöldborsóért, hogy ne legyen hólyagos a kezed! Szóval
ilyenkor amit a tepsi pereme alá benyomkodtál alufóliát, onnan kell kipiszkálni villával és úgy lehúzni az egészről, majd visszatolni a sütőbe. - Ugye, milyen szuperül haladunk? Már nem sok van hátra!
- Előveszed az újkrumplit, jó alaposan megmosod, kis darabokra vágod – nem az ujjadat, előveszed a lábast/fazekat, beleteszed a krumplit, teszel rá 1 csipet sót – tudod, a hüvelyk-mutató-középső ujjas dolog -, és ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje. Nem, nem kell színültig tölteni vízzel! 🙂
- Bekapcsolod a tűzhelyen/főzőlapon a lángot, ráállítod a lábast/fazekat és megfőzöd. Tehát kis lángon hagyod rotyogni, ez kb. 20 perc lesz összesen.Előveszel egy konyharuhát. Megfogd vele a lábas/fazék két fülét, miután a fedőt egy kicsit, kb. 1-1,5 cm-re elmozdítottad a tetejéről az edénynek, de még rajta van. Odasuhansz
vele a mosogatótálcához és kiborítod a lefolyóba a vizet róla. Ezt úgy tudod megtenni, hogy borítod lassan a lábast/fazekat. Lehetőleg nem közvetlenül fölé hajolva, mert megégsz a forró gőztől. (Na igen, a férfiak szerint “csak össze tudsz dobni egy törtkrumplit, nem nagy dolog!”) - Sikerült? Ügyes vagy! 🙂
- Na most leteszed vissza a hideg főzőlapra (tehát nem arra a helyre, ahol főtt, hanem egy másikra) krumplistul az edényt, belenyomkodod a krumplitörőt (vagy a krumplinyomóval áttöröd az egészet, ha az van), és már kész is a tört krumplid. Ha szeretnéd, most tehetsz bele petrezselymet. Nem rontja el 😉
- Valószínűleg mostanra leállt a sütő, így lenyitod a sütőajtót, és az előbb – is – használt konyharuhával megfogod a tepsi szélét és kiveszed onnan, felteszed a főzőlapra, és nem nyúlsz hozzá. Főleg nem kézzel.
- Előveszel egy vágódeszkát és egy tiszta kést, valamint a paradicsomot és az uborkát megmosod hideg vízzel. Felkarikázod őket, és tányérra teszed felváltva: egy karika paradicsom, egy karika uborka, egy karika paradicsom, egy karika uborka.
- Melléteszel 2 darab sült husikát, aztán a törtkrumplit.Megteríted az étkezőt: terítő, evőeszközök, szalvéta, szalvétagyűrű, poharak, stb., a borosüveget nyitó dugóhúzót készenlétbe helyezed – és kinyitod az ajtót a vendégek számára.
Jó étvágyat! 🙂
U.i.: Azért az elismeréseket ne felejtsd el bezsebelni! 🙂
🙂