Sülthús – a fejhezkapás jegyében konyhai analfabétáknak

Mivel nem jutottunk el húsboltba a folyamatosan zuhogó eső miatt, muszáj volt a mélyhűtőbe nyúlni. Tudtam, hogy van ott pár szelet császárszalonna – nyers, nem füstölt-főtt állapotban -, az idő lehűlt és kénytelen-kelletlen valamivel fűteni kellett. A fűszerek ingyen voltak, volt itthon még egy kis krumpli, pár szem paradicsom, egy kicsi uborka… téma adott.

Mondhatni hogyan csináljunk a semmiből ételt?!

Azt hiszem, van olyan leendő konyhatündér, nem is egy, aki azért szokta böngészni a netet, hogy úristen, gyorsan valami kaját kell összedobni, de fogalma sincs arról, mi a különbség a lábas és a fazék közt – én sem tudtam egész sokáig, mert nem volt rá szükségem. 🙂

Úgy is mondhatom, hogy szuperül jártál: két középfokú (meg egy felsőfokú) nyelvvizsgád van, diploma a kezedben, szuperjó pasid van, az ujjadon ott ragyog a brilliáns kővel díszített fehérarany gyűrű, amit féltérdre ereszkedve húzott az ujjadra a Barabásban, szülőktől megkaptátok a hibridautót és a lakóparki házat diplomaosztóra, ami szemtelenül jól fel van szerelve a legjobban kinéző konyhai eszközökkel, inox minden, modern design és enteriőr és led lámpák mindenfele, 7.1-es házimozi 3D-s led tv-vel beépítve, a klíma is működik, a bio fenyőágy melletti legdizájnosabb asztal fiókjában hernyóselyem szemtakaró van, levendulával töltve, a másik pedig bio zselével, ami hűsíti, ápolja és védi a szemedet alvás közben… egyszóval el vagy látva minden földi jóval.

Csak azt is meg kéne mutatni a leendő főnöködnek, anyósodnak, apósodnak, hogy ne féltsenek se téged, se a vőlegényedet – főleg, hogy karácsonykor a családi ebéden elejtett egy-két megjegyzés alapján az anyós-após nem haragudna, ha bemutatnád: méltó vagy az ő fiacskájukhoz, mert tudsz sütni-főzni, na meg egy kis trónörökös is útba kerülne hamarosan, mert még fiatalon kellene szülnöd. A doktorit meg meg lehet csinálni babázás közben is. Ráadásul ellenállhatatlan vonzalmat érzel időnként a menyasszonyi ruhák nézegetésére.

Arra számolj, hogy kell egy kis kalkuláció, ha akarod, előre kiszámolhatod, számológépet a kézbe! 🙂

Akkor alfabéta konyhanyelven írva:

Sülthús – a fejhezkapás jegyében

kezdőknek

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Nagy levegőt veszel!
  2. Kutyát, macskát, nyuszit, stb., mindet kiküldöd a konyhából.
  3. Vegyél fel olyan ruhát, kinyúlt pólót, mackónadrágot, stb., amit nem sajnálsz, ha rácseppen a paprikás lé, és ki kell mosnod, de nem kímélő programon!
  4. Megmosod a kezedet jó alaposan: melegvíz és szappan, ha akarod, fertőtlenítheted is (Safeguard szappant ajánlatos használni előtte-utána).Előveszed a tepsit a csomagolásból és kimosod langyos, fertőtlenítőszeres (Domestos, Flóraszept, stb.) vízzel. Tehát a szivacsra teszel egy pici (borsószem méretű) zselés löttyös, arra folyatsz langyos

    vizet, jól összenyomkodod a szivacsot, hogy hab képződjön rajta rendesen, és azzal körbemosod a tepsit, majd leöblíted meleg vízzel. A csepegtetőtálcára teszed megszáradni.
  5. A húst kiveszed a zacskóból, amibe beletették a húsboltban.
  6. Kinyitod a hideg vizet a konyhában, a mosogatónál, alárakod a hús, és megmosod minden oldalát. Nem, nem hülyéskedek, tényleg mosd le, mert érte közben por, piszok, baktériumok, vírusok, bármi lehet a levegőben, amikor csomagolják!
  7. Bekapcsolod a sütőt (használati utasítást vedd elő, ha még soha nem használtad, hogyan kell rajta beállítani a hőfokot és a sütési fajtát!), beállítod 200 fokra, légkeverésre.
  8. Előveszed a tepsit, beleteszed a húsokat, úgy, hogy beleférjen az összes. Nyugi, össze fog menni sülés közben, úgyhogy ha sok emberre készíted, akkor is bele fog férni valószínűleg!Kezedbe veszed a sót, és mint amikor a cigihez töltöttétek a dohányt (meg a füvet, ha saját kézzel csináltátok) a buliban,

    úgy, a hüvelyk-mutató-középső ujjad közé veszel egy keveset, és ezt rászórod a húsra. (Igen, ez a csipetnyi, a három ujjad közé amennyi fér.)
  9. Most a bors jön. Ugyanígy jársz el vele, tehát egy csipetet szórsz rá.
  10. Vedd elő a pirospaprikát, nyisd ki a zacskóját óvatosan, és egy teáskanalat dugj bele! Na pont annyi, ami abba belefért, annyi kell a húsokra 3 főre. Rászórod a húsra.Lemosod a kanalat, megtörlöd, és a fokhagyma granulátumból (nem fokhagymasó!) egy fél teáskanálnyit szórsz a húsra 3 főnél

    számolva. (Ha nem mosod-törlöd meg a kanalat, akkor a pirospaprika bele fog kerülni a fokhagymagranulátum zacskójába, és nem biztos, hogy amikor legközelebb használni akarod, a pirospaprika is kell az ételbe!)
  11. Előveszel egy vizespoharat (nem, nem vízzel töltve árulják, azért ez a neve, mert ebből isszák a vizet; de egy sima, “üccsispoccsi” is megfelel, vagy kólás pohár), és fejenként 2 dl vizet melléöntesz a húsoknak.Most jön a “neheze”: le kell fedni alufóliával. Nyugi, túl fogod élni és sikerülni fog! Először

    is meg kell bontani az alufóliát. Van rajta egy kicsi, celluxhoz hasonló csík, ott lehet elkezdeni letekerni. A tepsihez mérd hozzá, de általában egy, a tepsi hosszánál kb. 20 cm-rel hosszabb darab elég szokott lenni. Ezt késsel levágod – vagy letéped a kezeddel, gyakorlás kérdése és menni fog, ne izgulj! -, és rásimítod. A szélén körbe a pereme

    alá be tudod nyomkodni – ez sem nagyon nehéz dolog, ugye?
  12. Most kinyitod a sütőt – és gyorsan oldalra libbensz, mielőtt a forró levegő megcsapna. Megfogd a tepsit és beteszed a rács közepére, becsukod a sütő ajtaját és beállítod 200 fokra, 130 percre. (Ha nincs óra a sütődön, nézz rá a mobilodra, hány óra van, és számold ki, hogy 2 óra és 10 perc múlva lehet majd

    kivenni.)
  13. Közben nyugodtan elmehetsz hajat mosni, facebook-ozni, Viber-ezni, megrendelni a legszuperebb körömcipőt az ebay-ről, vagy elszaladhatsz a boltba megvenni egy pár üveg ásványvizet, vörösbort – ez illik hozzá -, 100%-os ananászlevet, stb.
  14. Amennyiben szeretitek, ha ropog a húson a bőr, akkor állíts be ébresztőt magadnak, és az utolsó fél órában az alufóliát villával leveszed a tetejéről – kézzel hozzá ne nyúlj, mert nagyon megégeted magadat és rohanhatsz a mélyhűtőhöz egy zacskó zöldborsóért, hogy ne legyen hólyagos a kezed! Szóval

    ilyenkor amit a tepsi pereme alá benyomkodtál alufóliát, onnan kell kipiszkálni villával és úgy lehúzni az egészről, majd visszatolni a sütőbe.
  15. Ugye, milyen szuperül haladunk? Már nem sok van hátra!
  16. Előveszed az újkrumplit, jó alaposan megmosod, kis darabokra vágod – nem az ujjadat, előveszed a lábast/fazekat, beleteszed a krumplit, teszel rá 1 csipet sót – tudod, a hüvelyk-mutató-középső ujjas dolog -, és ráöntesz annyi vizet, hogy éppen ellepje. Nem, nem kell színültig tölteni vízzel! 🙂
  17. Bekapcsolod a tűzhelyen/főzőlapon a lángot, ráállítod a lábast/fazekat és megfőzöd. Tehát kis lángon hagyod rotyogni, ez kb. 20 perc lesz összesen.Előveszel egy konyharuhát. Megfogd vele a lábas/fazék két fülét, miután a fedőt egy kicsit, kb. 1-1,5 cm-re elmozdítottad a tetejéről az edénynek, de még rajta van. Odasuhansz

    vele a mosogatótálcához és kiborítod a lefolyóba a vizet róla. Ezt úgy tudod megtenni, hogy borítod lassan a lábast/fazekat. Lehetőleg nem közvetlenül fölé hajolva, mert megégsz a forró gőztől. (Na igen, a férfiak szerint “csak össze tudsz dobni egy törtkrumplit, nem nagy dolog!”)
  18. Sikerült? Ügyes vagy! 🙂
  19. Na most leteszed vissza a hideg főzőlapra (tehát nem arra a helyre, ahol főtt, hanem egy másikra) krumplistul az edényt, belenyomkodod a krumplitörőt (vagy a krumplinyomóval áttöröd az egészet, ha az van), és már kész is a tört krumplid. Ha szeretnéd, most tehetsz bele petrezselymet. Nem rontja el 😉
  20. Valószínűleg mostanra leállt a sütő, így lenyitod a sütőajtót, és az előbb – is – használt konyharuhával megfogod a tepsi szélét és kiveszed onnan, felteszed a főzőlapra, és nem nyúlsz hozzá. Főleg nem kézzel.
  21. Előveszel egy vágódeszkát és egy tiszta kést, valamint a paradicsomot és az uborkát megmosod hideg vízzel. Felkarikázod őket, és tányérra teszed felváltva: egy karika paradicsom, egy karika uborka, egy karika paradicsom, egy karika uborka.
  22. Melléteszel 2 darab sült husikát, aztán a törtkrumplit.Megteríted az étkezőt: terítő, evőeszközök, szalvéta, szalvétagyűrű, poharak, stb., a borosüveget nyitó dugóhúzót készenlétbe helyezed – és kinyitod az ajtót a vendégek számára.

Jó étvágyat! 🙂

U.i.: Azért az elismeréseket ne felejtsd el bezsebelni! 🙂

Címkék: ,
Tovább a blogra »