Az extra gyors, mindig bejövős vacsi: 30 perc alatt milánói

Van egy recept, amit anno egy barátnőmtől hallottam, előtte költöttem rengeteget a porokra (Knorr, Maggi, saját márkás termékek), ezzel együtt mérgekre, mert mi a fene van vajon bennük, azóta nagyon kevés kivétellel én készítem, mert gyorsan megvan, fillérekbe kerül, laktató, hús és tészta. A pasta 🙂 ahogy az olaszok mondanák. 🙂 Ha másról nem, a címről kitalálhatta mindenki, hogy milánói készül. Vagyis mi hívjuk milánóinak. Mert bolognai egyébként. Igen, tudom, az egyik darált hús, a másik gomba és sonka alapú, de mindkettő paradicsomos. Nos, most alfabétás full-kezdő módon fogom leírni, mert a legkönnyebben így lehet megtanulni. Na meg ez majdnem minden kreáció alapja, legalábbis nálam. 🙂

Vendégségbe is bátran elővehetjük ezt a receptet, hisz bármikor készíthető, nagyjából mindenki szereti (anyósomon kívül), első randira is ajánlom, és nem csak nők, férfiak is bátran nekiállhatnak, annyira könnyű elkészíteni.

Kalkuláció alapján ismét 800 Ft-ból sikerült kihozni egy 4 fős vacsorát, amire párom azt mondta, na neki nem lesz elég, az tuti. Majd töredelmesen bevallotta, hogy ő biz egy falatot nem bír többet enni. Tehát laktató. Legalábbis egy ennyire szép darab ember számára, mint az én párom (tömény 130 kg, nagyrészt izom, és 184 cm magas, mint apám is volt – ja, és a legfontosabb: a pocakját nagyon szereti, valamint iszonyat nyűgös tud lenni, ha nem kap időben annyi kaját, amennyit akar).

30 perces milánói

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. Mind mindig, most is azzal kezdjük, hogy a háziállatokat – amennyiben vannak – kitessékeled a konyhából, ellentmondást nem tűrően. Oké, elhiszem, hogy éjjel-nappal kézben vannak, de most bírj ki egy kicsit nélkülük! Szerintem te sem szereted a kész ételből kihorgászni a házi kedvenced szőrszálát! Ja, hogy most jöttetek a kutya/macskakozmetikából? Attól még hullik a szőre, és kissé ciki, ha a tányéron landol a kihulló darabka. Mert rendben, hogy cuki, ennivaló a kutyi/cicus, de nem szó szerint értve a megevését! 😉
  2. Most jön a koszolható ruha – meg ha vettél közben, akkor a kötény.
  3. Irány a fürdőszoba és az előzőleg is említett Safeguard szappan! Igen, jól emlékszel: kézmosás következik! Minden más csak utána.
  4. Most feltételezem, hogy előzőleg elmostad – langyos, tisztítószeres vízzel és szivaccsal – a frissen vásárolt edényeket, miután levágtad róluk a vonalkódos műanyag fonalat. Mert rendes és kedves vagyok. Nameg főleg szerény 🙂
  5. A főzőlapot bekapcsolod, ráadásul kettőt egyszerre.
  6. A tésztafőző fazékba teszel vizet, hogy félig legyen tele és úgy teszed fel főni, egy jó nagy csipet – tudod, a három ujjas! – spékelve. Most egyelőre nem foglalkozunk azzal, hogy fedő rá, fedő le róla, stb., majd később. Ja, igen, a hátsó főzőlángra tedd a tésztafőzőt edényt!
  7. Az elöl levő főzőre tedd fel a serpenyőt, amibe beleteszed az olajat. Majd pár másodperc múlva – mivel elég gyorsan átveszi a hőt – a darált húst tedd rá. Szidni fogsz, érzem, mert sistereg, és fel is csaphat rád hirtelen, ami miatt egy picikét, pár cseppnyi forró zsiradék rádcseppen. Igen, én számoltam ezzel, csak gonosz vagyok és nem szóltam előre. Nos, nyugi, túl fogod élni, ne kapkodj semerre, ez normális!
  8. Fogd a kezedbe a fakanalat és kavargasd egy kicsit. Mondom kavargasd, ne kikavard! 😉
  9. Megvárod, hogy egy kicsit fehéredjen a hús – itt a fotón látod -, és lépünk a következő pontra.

    Fehéredő hús

  10. Hozzáadod a ketchupot. Jelen esetben teljesen mindegy, hogy csípős vagy édes, csak tedd hozzá! Most szólok előre: ez is felcsaphat!

    Hús + ketchup

  11. Következzenek a fűszerek: oregano, bazsalikom, bors, só. Ezeket rászórod a húsra és megkavarod újra.

    Fűszerek + ketcup + hús

    Látod, azok a zöld kis “koszdarabok”, na az a bazsalikom meg az oregano.

  12. Ugye felforrt már a víz a hátsó főzőlapon/lángon? Most tedd bele a tésztát! Ha nem tudod pontosan, mennyi az a 35 dkg, semmi baj, nagyjából felezd meg és tedd hozzá még a maradék felét, majd vedd le kisebb lángra az egészet, különben kifut és takaríthatsz.

    Csúnya egy fotó, de ez a tészta a fazékban. Ha jól megnézed, látszik: ott van benne a buborék.

  13. Most jön a sűrített paradicsom. Ráöntöd az egészet, kb. egy percig hagyod úgy, ahogy van.

    Sűrített paradicsommal meglocsolt fűszeres darált hús. Most itt járunk, nálad is valami hasonlónak kell lennie.

  14. Aztán öntsd nyakon két pohárnyi vízzel! Nem, ez most nem fog felcsapni, csak sercegni. Jó hír? 🙂 Akkor most mondok egy még jobbat: a nehezén túl vagy. Most árgus szemmel nézd, mikor kezd el forrni a paradicsomszószod! Ha meglátod a kis buborékokat, akkor vedd le kislángra és jöhet a megkönnyebbült mosoly! Azért pár percenként óvatosan keverd meg, le ne ragadjon! Hajlamos rá, ha otthagyja az ember.

    Vízzel nyakon öntött húsos-paradicsomos szósz. Ugye nálad is ilyen? Akkor jól csinálod! 🙂

  15. Elérkezett az idő, hogy elővedd a sajtot a hűtőből és lereszeld. Ha egy kistányérra teszed, könnyebben fogsz tudni haladni.
  16. Megteríthetsz. Nem, nem őrültem meg! 🙂 Tényleg ennyire közel állunk a finish-hez. A forrástól számított 10-12 percet kell főzni már csak a serpenyőben a húst a szósszal.
  17. A tészta valószínűleg mostanra megfőtt, de szét nem főtt – a fogkeménynél egy kicsit puhábbra kell főzni jelen esetben, de nem hagyni szétesni -, így fogd meg a konyharuhával a két fülét a belső (lyukas) edénynek és emeld ki, kicsit borítsd meg, hogy a víz az alsó edénybe tudjon csepegni!

    Így kell megdönteni a fazekat. (Semmi baj, az időnként megkavarásból adódik az a pirosas folt, amit látsz, mert a fakanál paradicsomszószos.)

  18. Ha ezzel megvagy, az első lángon levő húst+szószt állítsd le a hőről, tehát kapcsold ki alóla a lángot, majd egészen egyszerűen borítsd át a tésztát a húsos szószra.

    Csak simán, szimplán, egyszerűen öntsd rá a szószra a tésztát!

  19. Kavard össze az egészet!

    Összekavarás

  20. Szórd rá a reszelt sajtot!
    Készen vagy! 🙂 Gratulálok! 🙂
  21. Tálalásra kész! Jó étvágyat! 🙂

Ugye, hogy nem is olyan szörnyű ördöngösség a főzés tudománya? 😉

Fent megcsillagoztam egy hozzávalót, íme a magyarázat hozzá:

* Vagy teflonos, vagy kerámiás, vagy “bevonat”-tal rendelkezőt fogsz a polcon találni. Általában a Tefal márkát szokták megvenni a kezdő konyhatündérek, de nem mindig az a legjobb, figyelj rá!

Az a nagy titok az egészben (hűha, most nagyon nem fognak szeretni a forgalmazók és a bolti eladók!), hogy megfogod egyik kézzel a serpenyő kerek részét, a másik kezeddel pedig a nyelet elkezded hajlítani lefele. Nos, ha sikerül minden ellenállás nélkül ezt véghez vinned, akkor nyugodtan tedd vissza a polcra, mert semmit sem ér az edény, hisz gondold el: az ételnek is van súlya, amit el kellene bírnia, de ha már egy gyenge erőhatásra hajlik…?! Plusz amikor használod, melegszik az egész, a fém – mert nem műanyagból készülnek a főzéshez használatos edények – mint olyan, egy kis hőre lágyuló hatással rendelkezik, akármennyire magyarázza neked az eladó kézzel-lábbal, hogy hát az nem, az nem megy tönkre soha, és nyugodtan add ki érte azt a 8000 Ft-ot, hiába csak egy, mondom EGY darab edényről van szó. Állj a sarkadra nyugodtan, hogy márpedig te nem veszel meg selejt árut! Mi rengetegszer jártunk már úgy, hogy Tefal így, piros pötty úgy, egy Kitchenware vagy hasonló, pl. Cora márka jobb volt a Tefalnál.

Címkék: , , ,
Tovább a blogra »