bopciblog

Vajrózsás fehércsokis tejbegríz, ahogy a nagymamám készítette – modern feldolgozásban

Eszembe jutott valami. Egy családi “legenda”. Amit már pontosan nem tudok, hogy honnan, kitől indult, de tény, hogy a tejbegríz készítését a nagymamám a dédmamámtól tanulta, az anyukám pedig a nagymamámtól. Én pedig az anyukámtól, a lányaim és a csepp fiacskám pedig tőlem fogja tanulni. Ez volt az egyik olyan dolog, amivel a férjeiket “megfogták”, tehát eldöntötték a férfiemberek, hogy emellett a nő mellett nem fognak éhen halni.

Tudni kell hozzá, hogy az én drága dédpapám egy elég nagy, nemzetközi kereskedelmi hálózattal rendelkezett, többek közt Brazíliával épített ki a 20. század elején komoly – nagyon komoly -kereskedelmi kapcsolatot, tehát az, hogy csoki, nem volt olyan túlságosan nehéz dolog a kamrában. Azt mondják, jómódban éltek nagyon a dédikéim. Elhiszem, mert amiket én a két világháború után láttam, hogy mik maradtak meg – töredéke az eredeti kincsnek -, hát már az is hatalmas vagyon. Szerintem. 🙂

Íme a családi recept, jelenleg készített mennyisége, ami persze nem sok, mert csak a lányok ettek belőle. Én fogyókúrán tartom magamat, ez pedig nem túl sok kalóriát éget 😀

A vajrózsa a tetején. Na jó, az oldalán. :)

A vajrózsa a tetején. Na jó, az oldalán. 🙂

Vajrózsás fehércsokis tejbegríz, ahogy a

nagymamám készítette – modern feldolgozásban

Hozzávalók:

  • 5 dl házitej
  • 3 ek gríz
  • 1 tk cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (dr Oetkert használt régen a nagyim)
  • 1 tk holland kakaópor (Nesquick és társai nem jók, csak a keserű, holland fajta)
  • kb. 4-5 dkg hideg vaj (nem a legolcsóbb, a legjobb a házilag készített vaj, de ezt otthon is meg tudjuk csinálni)
  • kb. 3 dk fehércsoki (de jó minőségű kell hozzá, ez fontos!)

Elkészítés:

  1. A tejet egy ebédhordóba tesszük, azt pedig be a mikróba.
  2. 3 percnyit a legmagasabb fokozaton főzzük.
  3. Hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot, elkeverjük benne, hogy feloldódjon.
  4. Most következik a gríz: azt hozzáöntjük, elkavarjuk benne.
  5. A mikróban 5 percre állítjuk az időzítőt, elindítjuk, és 30-40 mp-enként átkavarjuk az egészet.
  6. A végén jön a díszítés: egy hideg tányérba kiskanállal a vajból rózsákat formázunk, megszórjuk fehércsoki reszelékkel, erre kanalazzuk a forró tejbegrízt, beleszúrunk pár vajrózsát, megszórjuk kakaóporral, vaníliás cukorral és reszelt fehércsokival. Pillanatokon belül elolvad a vaj rajta, úgyhogy igyekezni kell a tálalással 🙂
Jó étvágyat! 🙂
Így kezdjük a tálalást :) Igen, retro, pirosmintás zománcos, pléhtányér, nyuszis :)

Így kezdjük a tálalást 🙂
Igen, retro, pirosmintás zománcos, pléhtányér, nyuszis 🙂

 

Ha tetszett, vagy érdekelnek még egyéb dolgok velem/velünk kapcsolatban (mert nem minden kerül át ide is),

 

itt a facebook-oldalam: http://www.facebook.com/bopciblog

 

IMGP0251

Retro stílusú ételhez retro stílusú fotó jár, úgy döntöttem. Ilyen volt készen 🙂

Címkék: , , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Érdekes recept,de biztos finom


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!