Valami nagyon különlegeset akartam csinálni. Így hát a legegyszerűbb torta készült belőle 🙂 De tényleg a legegyszerűbb! Amolyan Alfabétás-Konyhatündéres 🙂 A mibekerülése is filléres, szóval nincs más szó rá: olcsó és könnyű és finom! Mi kell ennél több? 😉
A világ legkönnyebb tortája
Hozzávalók:
- 1 tojás (jól lehűtve)
- 1 ek olaj
- 1 ek citromlé
- 2 ek cukor
- 3 ek liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
- picike (tényleg nagyon pici, kb. egy gyufahegynyi) szódabikarbóna
- picike (ugyanennyire pici adag) sütőpor
- 4 dl tej
- 2 ek cukor
- 1 csomag pudingpor
- pár kiskanál lekvár
Edények és egyéb “vackok”:
- 1 kicsi méretű, kapcsos tortaforma
- 1 db tál, amiben el tudjuk készíteni a torta tésztáját
- sütőpapír
- 1 db pudingfőzésre alkalmas – tehát bő fél literes – edény
- 1 db evőkanál
- 1 db kézimixer
- 1 db konyharuha
- 1 db mérőedény, amibe ki tudunk mérni 4 dl tejet
- 1 db hosszú pengéjű kés
Elkészítés:
- Kezet mosunk! (Kutya, macska, stb. remélem egyértelmű, hogy konyhán kívül van! ;))
- A tojást a cukorral, az olajjal és a citromlével összekeverjük.
- Hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát és azzal is összekeverjük, csomómentesre.
- A sütőt előfűtjük 180 fokra.
- A sütőpapírral a tepsi alját kibéleljük.
- A tésztát beleöntjük a tepsibe és elegyengetjük az alján. Nem lesz túl magas, ne ijedj meg!
- A sütőbe toljuk a tepsit, és aranysárgára sütjük légkeveréssel.
- Amíg sül a piskóta-szerűséged, gyorsan odalibbensz a mosogatóhoz és elmosogatod az eddig felhasznált edényeket, evőeszközt, habverőt, mert most még könnyű lemosni róla a kulimászt. Ha rászárad, egy kicsit hosszabb időbe fog telni.
- Hogy mikor van megsülve? Jó kérdés 🙂 Az én drága nagymamám mindig azt mondta: jó melegre fűtött sütőben egy tojásra kell 6 percet számolni, hogy megsüljön sima piskótánál. Nos, mivel ebben van egy kis kiegészítés is, nyugodtan lehet 12-15 percig sütni. Akkor jó, ha egy fogpiszkálót beleszúrsz a közepén 3-4 helyen, kihúzod, és nem ragad rá a tészta, plusz a tepsi falától elválik.
- A tepsit kiveszed, leteszed hideg – bár kánikulában ilyet találni?! 😀 – helyre, akár a főzőlapra is lehet, vagy leteszed a földre, a járólap például tökéletes hely az ilyen dolgokhoz, mert nem olvad meg alatta. Ellenben ha hajópadlód van vagy laminált parkettád, eszedbe se jusson oda lerakni! Nem túl esztétikus, ha fekete folt keletkezik rajta, mert megégette a forró tepsid.
- Előveszed a pudingfőző edénykédet, beleöntöd a pudingport – ízre gyakorlatilag tökmindegy, melyiket veszed meg, mert egyéni ízlés szerinti a torta. Nos, nekem egy epres pudingpor akadt a kezembe, laktózmentes, stb. Tehát benne van az edénykédben a por. Ehhez öntesz két evőkanálnyi kristálycukrot és 2 dl tejet. Ezt az egészet simára kavarod egy kanállal. Nem, nem őrültem meg, most tényleg csak ennyit adsz hozzá. Ha elkeverted az egészet és sima, csomómentes – tehát nincsenek benne pordarabkák, görcsök -, akkor hozzáöntöd a második 2 dl-t tejet.
- Felteszed főni a főzőlapra/tűzhelyre. Itt most óvatosan ügyködj, mert meg tud égetni, ha nem vagy ügyes! Folyamatos kavargatás mellett addig kell főzni, amíg el nem válik az edény falától és színes kulimász nem lesz belőle. Igen, igen, tudom, hogy fél liter tej van a zacskóra írva elkészítési javaslatként, de mi most nem pudingot csinálunk, ami nem baj, ha puha és lágy, mert enni kell. Mi most tortát csinálunk! Szóval nem kell visszaküldened az iskolapadba, hogy a 4 dl nem egyenlő a fél literrel.
- A torta alapod mostanra kellően kihűlt, azt hiszem. Be is teheted a hűtőbe pár percre, addig pedig a pudingot tovább kavargatod. Sokáig kell kavargatni a pudingot, különben “bőr” képződik a tetején, megkeményedik és nem fogod tudni használni tovább.
- Ha már az ujjadat bele tudod nyomni a pudingba és nem káromkodva és fújolva kapod ki belőle, hogy ez nagyon forró, akkor vedd elő a tortát, kend meg egy pár kiskanál lekvárral – ennek az íze is pudingfüggő, meg persze hogy milyen van a polcon/hűtőben -, aztán ráöntöd a pudingot.
- Most irány a hűtő! Nem, nem, direkt nem vettük le a kapcsos tortaforma oldalát, mert szükség van rá, pont emiatt, hogy jó magas legyen a tortánk! Tehát beteszed a tortát a hűtő polcára, és jópár órára el is feledkezhetsz róla, hogy ott van, hadd álljanak össze az ízek.
- Ha letelt az az idő, amit ki bírtál várni, hogy belekanalazz és a puding is megszilárdult – ez kb. 5-6 óra is lehet, vagyis hát én ennyit várnék vele, hogy biztos legyen a tuti -, kiveszed a hűtőből a tortát úgy, ahogy van, és egy éles, hosszú nyelű kést veszel elő. Körbe, a “palást” mellett végigvágod a tortát, majd a kapcsolt leválasztod róla és óvatosan leemeled az egészről.
- Felszeleteled mondjuk 8 fele, és mindegyik szelet tetejére teszel a tányéron tejszínhabot.
- Ennyi! 🙂 Ugye, milyen könnyű volt?
Jól hangzik