Elraktunk keményen 18 kilónyi sárgabarackot este. Üvegbe. Már csak ki kell találnom, hogyan fogom felhasználni ezt a tetemes mennyiséget. Valószínűleg egész télen baracklekváros palacsintán, baracklekváros piskótatekercsen és rengeteg csokitortán fogunk élni. Na meg lekváros kenyeret fogunk enni lekváros kenyérrel. De apa nem bánja. A lányok sem. Danika még konkrétan nem nyilvánított ellenkezést, de az a két kézzel kapaszkodás-kapkodás a lekváros kenyér után, amit a hatalmas fazék kenyérrel való “kitakarítása” okozott, hát az felért egy hatalmas nagy beleegyezéssel, azt hiszem.
Tulajdonképpen egy-két tévhitet el fogok most oszlatni, hisz nem mindig kell napokon keresztül tartania egy lekvárfőzésnek, hisz manapság már lehet kapni rengeteg féle-fajta, zselésítőanyagot. Igaz, eddig én sem bíztam bennük, hogy jók, de először anyósomnál láttam használni, márpedig nála rendszerint elfogynak a lekvárok, befőttek, és még mindig élnek a belőle fogyasztók, tehát csak működhet a dolog. Másrészt nemrég – még az eperszezonban – rámírt egy barátnőm, hogy szerintem működhet-e a művi zselésítővel készülő lekvár-eltevés. Harmadrészt kb. 3 évvel ezelőtt kezdtem én is használni ezt a zselésítő port, és működik a dolog, életben vannak azóta is a lekvárjaink. Hiába, nem bírunk mi azért lekvárt enni lekvárral! 🙂 (Erről pont eszembe jut az egyik Barbie-s mese, amikor a két virágárus szegény lány belenéz a konyhaszekrénybe, és az a párbeszéd zajlik le köztük, hogy
“- Milyen ennivaló van itthon?
– Van kenyér és lekvár, meg lekvár és kenyér.”)
Előrebocsátom: egyik cég sem fizet nekem reklámpénzt, nem szponzorálnak, simán szimplán és csupán saját tapasztalat alapján tudok írni 🙂
Tehát van ugye a Haas és a Dr Oetker, amik befőzős zselésítőt gyártanak. Nos, a két termék közt csupán egyetlen különbséget tudok: a Haas termékeknek 9200 Ft körül van a kilós ára, a Dr Oetkernek pedig 5200 körül. Igaz, a Dr Oetker általában 3 db-os csomagban árulja a termékeit, 4-500 Ft-os áron, de higgyétek el, megéri! A Haas pedig 170-180 Ft körül van 1 csomag (itt már látszik, hogy lehet a Dr Oetkerrel spórolni egy kicsit), ráadásul ugye nem 1 kg gyümölcsből szoktunk lekvárt főzni, hanem kb. 8-10 kg-t megvesz az ember jánya, ha lekvárfőzésre adja a fejét).
A másik alapvető különbség a hozzáadandó cukor mennyisége. Mert van a 2:1 és a 3:1. A 3:1-t válasszátok, ha rám hallgattok, mert ott 1,25 kg gyümölcshöz csak 35 dkg cukor kell! Tehát megint előjön, hogy a régi lekvárfőzési technikánál azért keményen bele kell rakni ugyanannyi cukrot, mint amennyi a gyümölcs önsúlya, és már meg is spóroltuk a cukor árát a zselésítővel, valamint még a gyerekeknek egy-egy pici jégkrémre is marad pénz.
Hozzánk most első körben 2 láda nagyon érett sárgabarack jutott el, amit apósom szedett. Vagyis egyik fele nagyon érett volt, a másik meg csak éppen érő fajta. Vegyigyümi 😀 (Meg azért a pálinkába is jutott belőle egy kevés alapanyag) Ilyen a fa, hát ez van. Egyik fele roskadásig telve a nagyon megérett barackokkal, másik fele meg még most kezd érni. De nézzük a jó oldalát: folyamatosan van barack, így hát folyamatosan lesz majd sütve az anyukám után megmaradt egyik kedvenc csemege is – na de majd úgyis meglátjátok 😉
Igazából sokkal kevesebb cukor kellett volna hozzá/bele, de mivel apa szerint savanyúúúú volt a barack, így kénytelen-kelletlen tettünk még bele cukrot. Na meg nem pontosan annyi lett a lekváralapanyag – barack -, mint amennyi kellene, de este 11 után már az embernek nem sok humorérzéke van elszaladni akárhova is még fél kilónyi sárgabarackért 🙂
Pikk-pakk gyors sárgabaracklekvár
Hozzávalók:
- 11 csomag dr Oetker 3:1 zselésítő anyag
- 13,5 kg sárgabaracklekvár
- 1 zacskó (nem DrOetker, “csak” Lucullus vagy milyen, hanem nagy zacskó) citromsav
- 4,5 kg cukor
- másfél dl víz
Elkészítés:
- A sárgabarackokat 3-4x átmossuk – legalább! -, hogy ne maradjon benne szennyeződés, homok, sár, stb.
- Kimagvazzuk, felezzük őket, és egy kelyhes mixerben leturmixoljuk. Na nekem itt kellett az egyik adaghoz víz, mert túl “száraz” volt a barack, az istennek nem akart elindulni a turmixolás, így hát hozzálöttyintettem, és láss csodát, siker, elindult! 🙂
- A fazékba tesszük a barackpürét, a cukrot, a zseléstőt és a citromsavat, majd alágyújtunk.
- Sok-sok idő lesz (kb. egy óra), mire felfő, de addig legalább elő tudjuk készíteni két kavargatás közben az üvegeket és a fedőt. Nos, nekünk 17 db 910 ml-es és 1 db 580 ml-es üveg volt színültig pakolva, így tehát bátran mondhatom, hogy 18 kilónyi volt nagyjából a lekvár. 🙂
- Amikor felforrás után vagy 5-10 percig főztük a lekvárt, elő a merőkanállal és színültig szedjük az üvegeket.
- A kupakot szorosan rácsavarjuk – konyharuha vagy edényfogó kesztyűt feltétlen használjunk! -, fejjel lefelé fordítjuk és a zacskó szerint 3-5 percig fejjel lefele állítva hagyjuk, de én egész éjszakán át szoktam úgy tótágast állva hagyni az üvegeket, nem árt meg nekik! 🙂
- Másnap lehet a helyére pakolni őket.
Ez a mennyiség – ahogy számolom – kb. két télre elég lesz egy 5 fős családnak, mint amilyenek mi vagyunk. Főleg, hogy én nem vagyok édesszájú, csak a többiek 😀
Nagyon fincsi lehet