Több megkeresésem is volt ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, nem annyira közismert dolog a torták készítésénél ez a verzió, amit én alapból használok, úgyhogy itt az ideje egy bejegyzésnek erről. 🙂
Titok vagy sem, de a – pénzéhes – cukrászok igenis ezeket szokták használni, amikor tejszínes tortát rendel a kedves édesszájú vendég, és nem egy hely olyan szemét – bocs a kifejezésért, akinek nem inge, ne vegye magára! -, hogy a tejszínes sütit fizetteti ki, de a vendég ezt kapja a tányérjára. Nem kicsit olcsóbb ezt használni!
Mint a kérdezőknek írtam is, a cukrászalap egy tejszínhez hasonló, fehér színű lötty. A pontos összetételét nem tudom fejből – rajta van a dobozán 😉 -, de a lényege az, hogy fel kell verni és már lehet is használni, mint tortakrém. Sokkal keményebb, jobb állaga van, mint a tejszínnek, és tartósabb is. Sőt, pár órával többet kibír megromlás nélkül a – mostani – meleg időben, mint a tejszín.
1. Hulala: számomra édes, és mert én nem vagyok édesszájú, nem szeretem ezt használni. Ja, és ez a legdrágább az összes közül. Kiszerelés: 2 dl-től literesig. (Nagyobbat nem láttam még.)
2. Meggle cukrászalap: ez egy fokkal olcsóbb, mint a Hulala, kevésbé édes, és ha nem jutok el cukrászati boltba, csak a Tescoba, akkor ez kerül a sütikbe/tortákba. Kiszerelés: 2 dl és fél liter. (Legalábbis amikkel én találkoztam eddig.)
3. Dekor up: ezt kifejezetten tortákhoz szokták használni, és általában cukrászati alapanyagokat forgalmazó boltokban lehet találkozni vele. UHT-s, de én inkább hűtőben szoktam tárolni, még kibontás előtt is. Literes kiszerelésű, árilag ez a legjobb, 6-700 forint egy liter belőle. Ezt szoktam használni!
4. Delfia whip: ezt süteményekhez szokták ajánlani/használni. Egyszer vettem, többet sem fogok. (Bocs a forgalmazónak, ha ezzel romlik az eladási száma.) Az oka nagyon egyszerű: az rendben van, hogy hófehér a krém, és ízre kb. ugyanolyan, mint a Dekor up, ám ha én egy süteményhez használom a habalapot, akkor elvárom, hogy másnap is ehető legyen, ne pedig száraz, repedezett, tipikusan az a fajta, amit ha a boltban meglátok, eszem ágában sincs megvenni, mert úgy néz ki, mint ami egy hete szárad a polcon! Emellett ha használni szeretné valaki, akkor úgy készüljön, hogy ha kemény habra van szüksége, akkor 2 dl-enként 1 zacskó habfixálót kell használni. Árilag szintén 6-700 Ft között van a literes kiszerelés.
Az árak a kisboltok/nagyboltok árai, nem az interneten rendelt termékeké!
Pár hely, ahonnan lehet venni ezeket a titokzatos dolgokat:
Interneten is rendelhetők, bár én nem onnan szoktam, hisz általában mennyiségi/árbeli megkötés van, és mivel alapanyagok, amiket a nagykerek árulnak, ha nem vagytok viszonteladók vagy vállalkozóival rendelkező cukrászok, nem mindig szeretik kiszolgálni az embert.
…meg rengeteg honlap van még, ahol találhattok, ezt most csak úgy fejből írtam!