Az a bizonyos cukrászalap

Több megkeresésem is volt ezzel kapcsolatban, úgy tűnik, nem annyira közismert dolog a torták készítésénél ez a verzió, amit én alapból használok, úgyhogy itt az ideje egy bejegyzésnek erről. 🙂

Előrebocsátom, hogy nem vagyok cukrász, csak a saját tapasztalataimat tudom leírni.

Titok vagy sem, de a – pénzéhes – cukrászok igenis ezeket szokták használni, amikor tejszínes tortát rendel a kedves édesszájú vendég, és nem egy hely olyan szemét – bocs a kifejezésért, akinek nem inge, ne vegye magára! -, hogy a tejszínes sütit fizetteti ki, de a vendég ezt kapja a tányérjára. Nem kicsit olcsóbb ezt használni!

Mint a kérdezőknek írtam is, a cukrászalap egy tejszínhez hasonló, fehér színű lötty. A pontos összetételét nem tudom fejből – rajta van a dobozán 😉 -, de a lényege az, hogy fel kell verni és már lehet is használni, mint tortakrém. Sokkal keményebb, jobb állaga van, mint a tejszínnek, és tartósabb is. Sőt, pár órával többet kibír megromlás nélkül a – mostani – meleg időben, mint a tejszín.

Én az alábbi fajtákat próbáltam ki:

1. Hulala: számomra édes, és mert én nem vagyok édesszájú, nem szeretem ezt használni. Ja, és ez a legdrágább az összes közül. Kiszerelés: 2 dl-től literesig. (Nagyobbat nem láttam még.)

2. Meggle cukrászalap: ez egy fokkal olcsóbb, mint a Hulala, kevésbé édes, és ha nem jutok el cukrászati boltba, csak a Tescoba, akkor ez kerül a sütikbe/tortákba. Kiszerelés: 2 dl és fél liter. (Legalábbis amikkel én találkoztam eddig.)

3. Dekor up: ezt kifejezetten tortákhoz szokták használni, és általában cukrászati alapanyagokat forgalmazó boltokban lehet találkozni vele. UHT-s, de én inkább hűtőben szoktam tárolni, még kibontás előtt is. Literes kiszerelésű, árilag ez a legjobb, 6-700 forint egy liter belőle. Ezt szoktam használni!

4. Delfia whip: ezt süteményekhez szokták ajánlani/használni. Egyszer vettem, többet sem fogok. (Bocs a forgalmazónak, ha ezzel romlik az eladási száma.) Az oka nagyon egyszerű: az rendben van, hogy hófehér a krém, és ízre kb. ugyanolyan, mint a Dekor up, ám ha én egy süteményhez használom a habalapot, akkor elvárom, hogy másnap is ehető legyen, ne pedig száraz, repedezett, tipikusan az a fajta, amit ha a boltban meglátok, eszem ágában sincs megvenni, mert úgy néz ki, mint ami egy hete szárad a polcon! Emellett ha használni szeretné valaki, akkor úgy készüljön, hogy ha kemény habra van szüksége, akkor 2 dl-enként 1 zacskó habfixálót kell használni. Árilag szintén 6-700 Ft között van a literes kiszerelés.

Az árak a kisboltok/nagyboltok árai, nem az interneten rendelt termékeké!

Pár hely, ahonnan lehet venni ezeket a titokzatos dolgokat:

Interneten is rendelhetők, bár én nem onnan szoktam, hisz általában mennyiségi/árbeli megkötés van, és mivel alapanyagok, amiket a nagykerek árulnak, ha nem vagytok viszonteladók vagy vállalkozóival rendelkező cukrászok, nem mindig szeretik kiszolgálni az embert.

…meg rengeteg honlap van még, ahol találhattok, ezt most csak úgy fejből írtam!

Ha tetszett, vagy érdekelnek még egyéb dolgok velem/velünk kapcsolatban (mert nem minden kerül át ide is),

itt a facebook-oldalam: http://www.facebook.com/bopciblog

Címkék: ,
Tovább a blogra »