bopciblog

Retro emlékek és a Zománctányéros paradicsomleves betűtésztával

Ugye emlékeztek a gyerekkorotokra, amikor a nagymama nyáron a kis zománcos tányérba szedte a paradicsomlevest? Megterített a műanyag asztalterítővel, rátette a konyharuhát, erre pedig a tányért. Ti pedig kíváncsian lestétek, mi van a tányér alján, mert nem mind ugyanolyan mintás volt: hol piros-fehér, hol kék-sárga-zöld, hol nyuszis, hol kiscsirkés, hol játszadozó gyerekekkel mintázott volt az ebéd alatt. Vagy kutyás? Cicás? Nektek milyen volt a zománcos kistányérotok?IMGP0758

Megosztom veletek az egyik legboldogabb emlékem a nagymamámtól: volt egy saját kis zománcos tányérom, és mindig abba kaptam az ebédet. Akármi is volt az ebéd, mindig kíváncsi voltam rá, hogy mi van vajon a tányér alján. Ezt pedig ugye csak úgy lehetett megtudni, ha az ember megette a tányérkájába szedett ennivalót. Igazából volt olyan sülthús, amit a nagyikám csinált, de én nem szerettem. Viszont a krumplipüréért bolondultam. Olyan nem volt, hogy abból elég legyen nekem 🙂 (Gondolom más is így volt/van vele.) Így tehát a nagymamám zsivány volt: a sült húst felvágta a kis vágódeszkán a kicsi, fanyelű késsel, és a tányér aljára pakolta, majd erre tette a krumplipürét. Mindig tudtam, hogy így csinálta, de egyszerűen muszáj volt ezt a játékot játszani, ez olyan kis titok volt kettőnk közt.

Régen sok helyen lehetett kapni betűtésztát. Majd a nagy “szabadság” eljövetelével (tehát a ’90-es években) mint mindent, ezt is igyekeztek elpusztítani a polcról, mert hát az fúj, szocis időkből való dolog. Manapság pedig újra lehet egy-két helyen kapni. Amikor találok, én mindig bevásárlok belőle, hisz nem tudni, mikor kinek a kénye-kedvére kell leállni ennek a gyártásával. Megcsinálnám én házilag is, nagyon szívesen, de ezeddig nem találtam még olyan gépet, ami rendelkezik betűtésztás feltéttel.

 IMGP0758

Zománcos tányéros paradicsomleves betűtésztával

Hozzávalók:

  • 600 ml paradicsompüré (min. 23-as ref.%-kal)
  • 3 liter víz
  • 1 ek só
  • 1 mk őrölt feketebors
  • kevés pirospaprika por
  • 1 ek liszt
  • 1 ek olaj
  • 2 nagy maréknyi betűtészta
  • 1 ek ételízesítő
  • (1 kk cukor
  • 1 mk citromlé – ezek szükség esetén)

Elkészítés:

  1. Az olajon liszttel és pirospaprikával piros rántást készítünk.
  2. Felöntjük egy kevés vízzel, majd hozzátesszük a paradicsompürét és hozzáadjuk a maradék vizet.
  3. Ízesítjük sóval, borssal, egy kevés ételízesítővel.
  4. Megvárjuk, hogy felforrjon, majd hozzáadjuk a betűtésztát. Ha szükséges – mert túl sűrűnek találjuk -, nyugodtan pótolható az elfőtt vízmennyiség.
  5. Addig kell főzni, amíg az újra forrás után legalább 5 percig fő a tészta is.

IMGP0759-1

 

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!