Katica kiflije
Tudjátok, milyen, ha ránk tör a “valamit sütni kéne” érzés. Az a fajta, amit nem lehet leküzdeni és egyszerűen muszáj elkezdeni a fejünket használni, a kis agytekervényeket mozgásra bírni, hogy a végére valami incsi-fincsiség készülhessen. Így született meg a Katica kiflije. Mert Katica sok mindent szeret, elsősorban a lekvárt, a csokit és a meggyet. Vagy a cseresznyét. Vagy bármilyen szezongyümölcsöt. A hűtőben úgyis volt már egy megbontott üveg meggylekvár, így két legyet egy csapásra, vagyis hármat. Négyet? 🙂 Mindegy, bármennyit, csak megkapta, amit szeretett volna. 🙂
Még valami: tojásmentes a süti, tehát aki tojásra allergiás, az is nyugodtan nekiállhat! 🙂
Katica kiflije
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 dl tej
- 1 cs sütőpor
- 1 cs vaníliás cukor
- csipet só
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- kevéske reszelt citromhéj
Töltelék:
- meggy/cseresznye lekvár
- 2 ek kakaó
- 4 ek cukor
Kenés:
- fél dl tej
- 2 ek cukor
- 1 ek rum
Elkészítés:
- A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Lágy lesz, ne ijedjen meg senki!
- Két részre osztjuk és lisztezett deszkán kör alakúra nyújtjuk, majd 6-6 fele daraboljuk, csillag alakban.
- Megkenjük először lekvárral, aztán megszórjuk a kakaóból és cukorból készült keverékkel, feltekerjük kifli alakba.
- Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük – ne legyen magas falú -, és 180 fokon, légkeveréssel aranybarnára sütjük. Ez kb. fél óra lesz.
- Amikor már nem növekszik tovább és világos barna a színe, kihúzzuk, megkenjük a tej+cukor+rum keverékével és 10 percre visszatoljuk a sütőbe.
A lekvárt lehet variálni, milyen van otthon. Jó étvágyat! 🙂

Katica kiflije