Igaza volt az anyukámnak, a legfinomabb hús a darált hasaalja. 🙂 Így röviden kezdve 🙂 Tudom, a hivatalos neve sertés dagadó, és tölteni szokták, különböző módon. Én soha nem szerettem egyébként, mert tele volt zsíros hártyával, amitől a hideg kirázott. De sütni-főzni, nos, azt nagyon tudott az anyukám. Meg a nagymamám, a dédmamám is. A tecsóban pedig óhatatlanul – ejj, már megint ez a furcsa érzés, mint a Valaki mondja meg! c. bejegyzésnél emlegetett – belémcsapott a villám, hogy márpedig hasaalját kell venni. És enni is. A lányok jól elvoltak a halucikkal – most a jobb oldali akváriumban voltak a jószágok -, én meg Danikával rávetődtem a húspultra.
Előtte azért célzottan beugrottam a Pásti u.-ra, hogy szétnézzek, jó alaposan. Nos, árak: Dekor up 600 Ft 1 liter, és a másik, amit be fogok szerezni, az a csoki, ami 1 kg-os kiszerelésben van, és 1050 Ft. Kelllllll! 🙂 Tehát sok-sok csokis torta bejegyzés várható az elkövetkező időkben 😉 Láttam egy érdekességet: “Vajíz”. Nem tudtam ellenállni neki, kezembe vettem, hogy ez mégis mi. Merthogy 100g 145 Ft-ba került. Noskérem, ez egy 65%-os zsírtartalmú növényi kutymász, amit tortákba szoktak használni. Újabb merénylet: a vajkrém nem is vajkrém. Hümmm.
(Jelenleg élvezem, hogy a saját szobámban csücsülök és mellettem kamionok szaladgálnak, dudálnak, tülkölnek; én így szeretlek, 4-es főút! 🙂 I love Debrecen 🙂 Na de még ki fogom nyomozni, mikor világít az a “Ködszínház” és meglessük, úgyhogy fotókra számítson mindenki 😉 Ja, és végre van kulcsom a babakocsitárolóhoz is, úgyhogy nem kell gyalog felcipelnem a 4. emeletre a babakocsit. Hipp-hipp-hurrááá!)
Olcsó, de finom: Tarhonyás hús, nem szokványos módon
Hozzávalók:
- 40 dkg darált hasaalja (sertés dagadó)
- 2 kis fej vöröshagyma
- 2 jó nagy paradicsom
- kevéske pirosarany
- őrölt fehérbors
- 3 nagy csipet só
- 20 dkg tarhonya
- olaj
Elkészítés:
- Mivel az egész egy edényben fog elkészülni, nem tudom, ki hogy van vele, de én kánikulában is nekiállok. Jelenleg itt fent a 4. emeleten éppen árnyék van, szélcsend, és kemény 30 fok 🙂
- Egy nagy, teflonos edényben az olajat megmelegítjük, beletesszük a kockákra vágott vöröshagymát.
- Egy kicsit üvegezzük. Ez annyit tesz, hogy nem kell teljesen üvegesnek lennie a hagymának, de már ne legyen az az egybefüggő fehér színe.
- Hozzáadjuk a darált húst, majd ízesítjük fehérborssal, pirosarannyal, esetleg fokhagymával.
- A paradicsomot is kockázzuk, azt is rátesszük, és most sózzuk, hogy kijöjjön a leve, ami nem kevés lesz. Ezért nem kell semmiféle vizet ráönteni előtte, bőven ráér később. Na meg ne növeljük a vízszámlát feleslegesen 😉
- 15 percig kislángon hagyjuk párolódni.
- Hozzáadjuk a tarhonyát, felöntjük annyi vízzel, hogy egy bő ujjnyival a tarhonya felett legyen a víz.
- Nagyjából még 15 perc és készen van, csak időnként meg kell közben kavarni, le ne ragadjon.
- Én natúr joghurttal tettem nyáriassá, mert a tejfölt túl krémesnek nyilvánítottam. Elvégreis nyár van, vagymi 😉
Utólagos engedelmetekkel ezt a hamit annyira könnyűnek nyilvánítottam, hogy az Alfabéta kategória ráillik. Bekerülési költsége ugyanis összesen kb. 800 Ft volt, ebben pedig már a gázhasználat is benne van.
Még mindig csöpög a nyálam
Tarhonyát akarok 🙂