bopciblog

Kalózokodva: Mustáros-füstös disznó kókuszos rizzsel

A nyárról, a mostani esős időjárásról valamiért a kalózokra tudok asszociálni. Azok pedig a mediterrán vidékeken (Földközi-tenger és társai) a mai napig megtalálhatóak, bármennyire is alapesetben azt hinnénk, a kalózok csak középkori bűnözők voltak.

Nem, nem gárgyultam meg 🙂 A füst és a mustár, a babérlevél és a szárított hús mind-mind a klasszikus kalózéletmód részei. Miért is? A füst egyértelmű, azt hiszem. Egy hajót képzeljünk magunk elé – nem luxus óceánjárót, hanem régi, középkorit! -, tele férfiakkal… a dohány, a babér, a kókusz, a rizs, a mustár… mind-mind déli, keleti, hajón jött importcikk. Igen, igazatok van, azoknak, akik ismernek, hogy én pedig nem vagyok ilyen Indiai-ázsiai kajákat imádó nőszemély. 🙂 De most kivételt teszek.

Ebből a fenti irományból szerintem már nagyrészt tudjátok az összetevőket. 😉 Azért pontosítok 🙂

Mustáros-füstös disznóhús kókuszos rizzsel

 

Hozzávalók:

  • 4 szelet enyhén szárított disznócomb szelet
  • 1 ek olaj
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 5 ek mustár
  • 3 pár füstölt virsli
  • só, bors, őrölt köménymag, babérlevél, fokhagyma-granulátum
  • 2 ek méz/cukor
  • 2 csésze rizs
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 1,5 dl főzőtejszín vagy zsíros tej
  • 2 ek vaj

Elkészítés:

  1. A disznócomb szeleteket hűtőben megszárítjuk. Ezt úgy érjük el, hogy jó alaposan besózzuk mindkét oldalát, egy tálcára tesszük, levegőzve hagyjuk a tetejét, és 1 napra betesszük a hűtőbe, jó magas hűtési fokra állítva a hűtőt.
  2. A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőbe öntjük az olajat, majd beletesszük a kockákra vágott szalonnát.
  3. A disznócombot vékony csíkokra vágjuk, ezt az üvegesre melegedett füstölt szalonnára tesszük.
  4. Megsózzuk (óvatosan!), borsozzuk, őrölt köménymaggal és fokhagymával ízesítjük.
  5. Most hagyjuk, hogy kiengedje a maradék levét, rádobjuk a felkarikázott virslit, aztán a mustárt hozzáadjuk. Összekeverjük.
  6. Most hozzáadjuk a mézet/cukrot/édesítőszert, azzal is összekeverjük.
  7. Beledobunk 2 db babérlevelet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen egy ujjnyival ellepje, lefedjük.
  8. A rizst feltesszük enyhén sós vízben főni. Ha megfőtt, leszűrjük, átmossuk, majd egy lábasba 2 ek vajat teszünk, azon megfuttatjuk először a kókuszt, majd hozzáöntjük a rizst és 1-2(!) percig összeforgatjuk, ezután kikapcsoljuk alatta a gázt/villanyt, és lehúzzuk a forró felületről.
  9. A húshoz öntjük a tejszínt vagy a tejet, és pár percig főzzük.
  10. Tányérra tesszük a rizst, mellé a húst, és jó étvágyat hozzá! 🙂

IMGP1286

Ha tetszett, vagy érdekelnek még egyéb dolgok velem/velünk kapcsolatban (mert nem minden kerül át ide is),

itt a facebook-oldalam: http://www.facebook.com/bopciblog

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Igazi ízorgia lehet


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!