A nyárról, a mostani esős időjárásról valamiért a kalózokra tudok asszociálni. Azok pedig a mediterrán vidékeken (Földközi-tenger és társai) a mai napig megtalálhatóak, bármennyire is alapesetben azt hinnénk, a kalózok csak középkori bűnözők voltak.
Nem, nem gárgyultam meg 🙂 A füst és a mustár, a babérlevél és a szárított hús mind-mind a klasszikus kalózéletmód részei. Miért is? A füst egyértelmű, azt hiszem. Egy hajót képzeljünk magunk elé – nem luxus óceánjárót, hanem régi, középkorit! -, tele férfiakkal… a dohány, a babér, a kókusz, a rizs, a mustár… mind-mind déli, keleti, hajón jött importcikk. Igen, igazatok van, azoknak, akik ismernek, hogy én pedig nem vagyok ilyen Indiai-ázsiai kajákat imádó nőszemély. 🙂 De most kivételt teszek.
Ebből a fenti irományból szerintem már nagyrészt tudjátok az összetevőket. 😉 Azért pontosítok 🙂
Mustáros-füstös disznóhús kókuszos rizzsel
Hozzávalók:
- 4 szelet enyhén szárított disznócomb szelet
- 1 ek olaj
- 10 dkg füstölt szalonna
- 5 ek mustár
- 3 pár füstölt virsli
- só, bors, őrölt köménymag, babérlevél, fokhagyma-granulátum
- 2 ek méz/cukor
- 2 csésze rizs
- 3 dkg kókuszreszelék
- 1,5 dl főzőtejszín vagy zsíros tej
- 2 ek vaj
Elkészítés:
- A disznócomb szeleteket hűtőben megszárítjuk. Ezt úgy érjük el, hogy jó alaposan besózzuk mindkét oldalát, egy tálcára tesszük, levegőzve hagyjuk a tetejét, és 1 napra betesszük a hűtőbe, jó magas hűtési fokra állítva a hűtőt.
- A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, serpenyőbe öntjük az olajat, majd beletesszük a kockákra vágott szalonnát.
- A disznócombot vékony csíkokra vágjuk, ezt az üvegesre melegedett füstölt szalonnára tesszük.
- Megsózzuk (óvatosan!), borsozzuk, őrölt köménymaggal és fokhagymával ízesítjük.
- Most hagyjuk, hogy kiengedje a maradék levét, rádobjuk a felkarikázott virslit, aztán a mustárt hozzáadjuk. Összekeverjük.
- Most hozzáadjuk a mézet/cukrot/édesítőszert, azzal is összekeverjük.
- Beledobunk 2 db babérlevelet, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen egy ujjnyival ellepje, lefedjük.
- A rizst feltesszük enyhén sós vízben főni. Ha megfőtt, leszűrjük, átmossuk, majd egy lábasba 2 ek vajat teszünk, azon megfuttatjuk először a kókuszt, majd hozzáöntjük a rizst és 1-2(!) percig összeforgatjuk, ezután kikapcsoljuk alatta a gázt/villanyt, és lehúzzuk a forró felületről.
- A húshoz öntjük a tejszínt vagy a tejet, és pár percig főzzük.
- Tányérra tesszük a rizst, mellé a húst, és jó étvágyat hozzá! 🙂
Igazi ízorgia lehet