bopciblog

Citromos-túrókrémes-őszibarackos torta – avagy olcsó és finom!

Az úgy kezdődött, hogy nekiálltunk a maradék (vagy nem maradék, csak egy újabb adag?) őszibaracknak, hogy mi most befőzzük. Igenám, de egy annyira őszibarack-imádó családnak, mint amilyenek mi vagyunk, ez elég nagy kihívás, hogy a család is jóllakjon és az őszibarack is megmaradjon! – mármint az üvegbe. Na meg elküldtem apát Szilvihez, mert csak nem jutottunk el a cukrászboltba. Egyikbe sem. Apa pedig ma szaladgálós napot tartott – naná, hogy akkor megy tönkre az autó, amikor Danika hót láz! -, és amíg nem volt éppen hót láz a cseppem, addig összedobtam a kiválogatott alapanyagos tortát. Mert tortácskát muszáj csinálni. Olyan nincs, hogy nem csinálok, ha van túró is, barack is, és ezt a kettőt össze lehet variálni! 😉

A tortáról még annyit, hogy ez ám erősen citromos (tehát nem édes, hanem savanyú), nem nagyon túrós (apa morgott is miatta egy jó sort, hogy ő azt hitte, az egész fél kilónyi túrót felhasználom, és irgumburgum, ő nem sz*rt akart enni, hanem túrós sütit), ergo eléggé költségkímélő lett. Fogjuk rá és mondjuk ki: OLCSÓ torta a nyár közepére. 🙂

Citromos-túrókrémes-őszibarackos torta

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 ek cukor
  • késhegynyi szódabikarbóna
  • 1-1 csepp vanília- és citromaroma
  • fél ek olaj
  • 1 ek liszt
  • fél ek kakaópor
  • 2 dl cukrászalap
  • 15 dkg túró
  • 25 csepp Norbi update édesítőszer
  • késhegynyi citromsav
  • 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
  • 1 ek citromlé
  • 1-2 ek (lehetőleg citrom) szörp
  • 3 db hibátlan őszibarack
  • 1 csomag tortazselé
  • fél dl citromlé
  • 2 dl víz
  • 2 ek cukor

Elkészítés:

  1. A tésztát összeállítjuk, a lisztet és a kakaóport a végén belekeverve. (Ha nem sikerül, katt ide -> itt az egyik előző recept-beli leírás.)
  2. A 180 fokra előfűtött sütőben tűpróbáig sütjük egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos, kisméretű tortaformában.
  3. A krémet elkészítjük: a túrót először elkészítjük krémmé egy kelyhes mixerben, turbózva édesítőszerrel, citromsavval, citromhéjjal és citromlével. (Citrom a köbön :D)
  4. A cukrászalapot felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a túrókrémet.
  5. A piskóta tetejét meglocsoljuk szörppel, erre tesszük a túrókrémet és ellapogatjuk, hogy egyenes legyen.
  6. A barackokat felsokadoljuk (nyolcadra-tizedre, stb. szeleteljük, ahogy sikerül) és elrendezzük a tetején.
  7. Száműzés következik a hűtőbe! Kb. egy órára, hogy rendesen lehűljön.
  8. A citromlé+víz keverékével elkészítjük a tortazselét. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan, nagyon lassan ráöntjük a hűtőből kivett tortára, aztán újra száműzzük az egészet a hűtőbe. Sok órán keresztül pihentetjük.
  9. Tálalás előtt óvatosan leszedjük a kapcsos tortaforma oldalát és úgy vágjuk fel a tortát.

Azt hiszem, egyértelmű, hogy a jeges limonádé illik hozzá 😉

IMGP1322

Na igen, ilyen, amikor anya felkiált, hogy “Váááárj már, hadd fotózzam le!” 🙂

IMGP1320

Még egy falatot sikerült megörökítenem az utókor számára.

 

Ha tetszett, vagy érdekelnek még egyéb dolgok velem/velünk kapcsolatban (mert nem minden kerül át ide is),

itt a facebook-oldalam: http://www.facebook.com/bopciblog

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    És nem hízlal 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!