Az úgy kezdődött, hogy nekiálltunk a maradék (vagy nem maradék, csak egy újabb adag?) őszibaracknak, hogy mi most befőzzük. Igenám, de egy annyira őszibarack-imádó családnak, mint amilyenek mi vagyunk, ez elég nagy kihívás, hogy a család is jóllakjon és az őszibarack is megmaradjon! – mármint az üvegbe. Na meg elküldtem apát Szilvihez, mert csak nem jutottunk el a cukrászboltba. Egyikbe sem. Apa pedig ma szaladgálós napot tartott – naná, hogy akkor megy tönkre az autó, amikor Danika hót láz! -, és amíg nem volt éppen hót láz a cseppem, addig összedobtam a kiválogatott alapanyagos tortát. Mert tortácskát muszáj csinálni. Olyan nincs, hogy nem csinálok, ha van túró is, barack is, és ezt a kettőt össze lehet variálni! 😉
A tortáról még annyit, hogy ez ám erősen citromos (tehát nem édes, hanem savanyú), nem nagyon túrós (apa morgott is miatta egy jó sort, hogy ő azt hitte, az egész fél kilónyi túrót felhasználom, és irgumburgum, ő nem sz*rt akart enni, hanem túrós sütit), ergo eléggé költségkímélő lett. Fogjuk rá és mondjuk ki: OLCSÓ torta a nyár közepére. 🙂
Citromos-túrókrémes-őszibarackos torta
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 1 ek cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1-1 csepp vanília- és citromaroma
- fél ek olaj
- 1 ek liszt
- fél ek kakaópor
- 2 dl cukrászalap
- 15 dkg túró
- 25 csepp Norbi update édesítőszer
- késhegynyi citromsav
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 1 ek citromlé
- 1-2 ek (lehetőleg citrom) szörp
- 3 db hibátlan őszibarack
- 1 csomag tortazselé
- fél dl citromlé
- 2 dl víz
- 2 ek cukor
Elkészítés:
- A tésztát összeállítjuk, a lisztet és a kakaóport a végén belekeverve. (Ha nem sikerül, katt ide -> itt az egyik előző recept-beli leírás.)
- A 180 fokra előfűtött sütőben tűpróbáig sütjük egy sütőpapírral kibélelt, kapcsos, kisméretű tortaformában.
- A krémet elkészítjük: a túrót először elkészítjük krémmé egy kelyhes mixerben, turbózva édesítőszerrel, citromsavval, citromhéjjal és citromlével. (Citrom a köbön :D)
- A cukrászalapot felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a túrókrémet.
- A piskóta tetejét meglocsoljuk szörppel, erre tesszük a túrókrémet és ellapogatjuk, hogy egyenes legyen.
- A barackokat felsokadoljuk (nyolcadra-tizedre, stb. szeleteljük, ahogy sikerül) és elrendezzük a tetején.
- Száműzés következik a hűtőbe! Kb. egy órára, hogy rendesen lehűljön.
- A citromlé+víz keverékével elkészítjük a tortazselét. Kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan, nagyon lassan ráöntjük a hűtőből kivett tortára, aztán újra száműzzük az egészet a hűtőbe. Sok órán keresztül pihentetjük.
- Tálalás előtt óvatosan leszedjük a kapcsos tortaforma oldalát és úgy vágjuk fel a tortát.
Azt hiszem, egyértelmű, hogy a jeges limonádé illik hozzá 😉
És nem hízlal 🙂