“Ha minden igaz, láttam ott hátul a polcon még egy lapos dobozt a múltkor, amiben lasagne tészta lapult” – gondolta történetünk főszereplője, Anya, majd gondolatát tett követte, és odalibbent a nagy, ósdi zöld tálalóhoz. Rövid kutakodás után előbányászta az emlékekből előkutatott tésztadobozt, ami félig volt még “tömve” tésztalapokkal. A hűtőből pedig kikerült a darált pulykamell- és combdarabkák zacskója, egy nagy mélytányér az asztalra került, bele a hús, a fűszerek is melléjük, majd Anya egy kecsesnek egyáltalán nem mondható mozdulattal az egészet összeállította, bepakolászta a sütőbe, amiben előtte a pizza sült, így már enyhén olaszos volt a hangulat az Ablakos Ajtajú Melengetőben.
Igazából a lányok ugra-bugrálása közepette úgy sikerült elmagyaráznom, mi is készül, hogy a Garfield, Ubul, tészta, sokat eszik, és egyéb kulcsszavakat kellett felhasználnom hozzá. Nem is keveset. De mivel – szerencsére – nem Garfield-függők igazán, nem tudták, mi is az az izé, amit pakolgat anya a kis zománcos tepsibe. Pannikám sejtette, hogy valami finom, paradicsomos-húsos-sajtos-tésztás akármi fog készülni, de a konkrét dolog még nem állt össze a kis buksijában. Főleg, hogy alig várta, hogy a pizza ehetővé hűljön. Naná hogy rácsaptak egyből 🙂 Pedig csak szalámis volt… de pizza, és itt ez volt a lényeg. 🙂
Na de most a lasagne receptje:
Zöldséges–pulykás lasagne bopci konyhájából
Hozzávalók:
- fél kg darált pulykamell- és comb
- fél csomag lasagne tészta (250 g)
- 3 db szép nagy paradicsom
- só
- oregano
- fokhagyma
- bazsalikom
- pirospaprika (por)
- 1 fej vöröshagyma
- kb. 4 dl sűrített paradicsom
- 2 dl csípős ketchup (márka mindegy, most én Tescost használtam, olcsó és pont jó az íze ezekhez)
- 2-3 maréknyi mexikói zöldségkeverék
- kevés olaj
- 5 dl tej
- 4 ek liszt
- 20 dkg sajt reszelve
Elkészítés:
- Egy tepsi aljára öntünk kevés olajat, lényegében csak ki kell kenni. Erre helyezzük a lasagne lapokat, szorosan egymás mellé – ez lesz a hamink alapja. Megkenjük ketchup és paradicsompüré keverékével.
- Erre kerül a fűszerekkel ízesített darálthús, pontosabban: elfelezzük a húst, az egyik felét ízesítjük oreganoval, bazsalikommal, egy csipet sóval, fokhagymával és összekeverjün egy fél cső kukoricával (természetesen lefejtett szemekkel, és fővetlenül). Ez megy alulra, ráteszünk egy darab paradicsomot karikákra vágva.
- Aztán rátesszük a második adag tésztát (nekem 3 lap ment egy sorba, és 9 lap volt a dobozban), szintén szorosan egymás mellé, majd ezt is beolajozzuk, rá a ketchup+paradicsompüré keverékét, erre teszünk egy fej karikákra vágott vöröshagymát, paradicsomot, majd a maradék hússal összekevert 2 maréknyi zöldségkeveréket befűszerezve szintén oregano, só, fokhagyma és bazsalikom keverékével. Tetejére tesszük a maradék 3 lapot, majd megöntözzük egy kevés olajjal.
- Egy edényben összekeverünk 4 ek lisztet és fél liter tejet, ezt öntjük az egész tetejére, aztán ráreszeljük a 20 dkg sajtot.
- A sütőt előmelegítjük 180 fokra és elkezdjük sütni alsó-felső sütéssel. Ha a tetején már megszilárdult a besamel (tej+liszt), akkor visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra és csak alsó sütéssel sütjük tovább egy órát.
Jó étvágyat! 🙂
Kommentek