bopciblog

Amibe kellett a kukorica: Zöldséges-pulykás lasagne bopci konyhájából

“Ha minden igaz, láttam ott hátul a polcon még egy lapos dobozt a múltkor, amiben lasagne tészta lapult” – gondolta történetünk főszereplője, Anya, majd gondolatát tett követte, és odalibbent a nagy, ósdi zöld tálalóhoz. Rövid kutakodás után előbányászta az emlékekből előkutatott tésztadobozt, ami félig volt még “tömve” tésztalapokkal. A hűtőből pedig kikerült a darált pulykamell- és combdarabkák zacskója, egy nagy mélytányér az asztalra került, bele a hús, a fűszerek is melléjük, majd Anya egy kecsesnek egyáltalán nem mondható mozdulattal az egészet összeállította, bepakolászta a sütőbe, amiben előtte a pizza sült, így már enyhén olaszos volt a hangulat az Ablakos Ajtajú Melengetőben.

Igazából a lányok ugra-bugrálása közepette úgy sikerült elmagyaráznom, mi is készül, hogy a Garfield, Ubul, tészta, sokat eszik, és egyéb kulcsszavakat kellett felhasználnom hozzá. Nem is keveset. De mivel – szerencsére – nem Garfield-függők igazán, nem tudták, mi is az az izé, amit pakolgat anya a kis zománcos tepsibe. Pannikám sejtette, hogy valami finom, paradicsomos-húsos-sajtos-tésztás akármi fog készülni, de a konkrét dolog még nem állt össze a kis buksijában. Főleg, hogy alig várta, hogy a pizza ehetővé hűljön. Naná hogy rácsaptak egyből 🙂 Pedig csak szalámis volt… de pizza, és itt ez volt a lényeg. 🙂

Na de most a lasagne receptje:

Zöldségespulykás lasagne bopci konyhájából

Hozzávalók:

  • fél kg darált pulykamell- és comb
  • fél csomag lasagne tészta (250 g)
  • 3 db szép nagy paradicsom
  • oregano
  • fokhagyma
  • bazsalikom
  • pirospaprika (por)
  • 1 fej vöröshagyma
  • kb. 4 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl csípős ketchup (márka mindegy, most én Tescost használtam, olcsó és pont jó az íze ezekhez)
  • 2-3 maréknyi mexikói zöldségkeverék
  • kevés olaj
  • 5 dl tej
  • 4 ek liszt
  • 20 dkg sajt reszelve

Elkészítés:

  1. Egy tepsi aljára öntünk kevés olajat, lényegében csak ki kell kenni. Erre helyezzük a lasagne lapokat, szorosan egymás mellé – ez lesz a hamink alapja. Megkenjük ketchup és paradicsompüré keverékével.
  2. Erre kerül a fűszerekkel ízesített darálthús, pontosabban: elfelezzük a húst, az egyik felét ízesítjük oreganoval, bazsalikommal, egy csipet sóval, fokhagymával és összekeverjün egy fél cső kukoricával (természetesen lefejtett szemekkel, és fővetlenül). Ez megy alulra, ráteszünk egy darab paradicsomot karikákra vágva.
  3. Aztán rátesszük a második adag tésztát (nekem 3 lap ment egy sorba, és 9 lap volt a dobozban), szintén szorosan egymás mellé, majd ezt is beolajozzuk, rá a ketchup+paradicsompüré keverékét, erre teszünk egy fej karikákra vágott vöröshagymát, paradicsomot, majd a maradék hússal összekevert 2 maréknyi zöldségkeveréket befűszerezve szintén oregano, só, fokhagyma és bazsalikom keverékével. Tetejére tesszük a maradék 3 lapot, majd megöntözzük egy kevés olajjal.
  4. Egy edényben összekeverünk 4 ek lisztet és fél liter tejet, ezt öntjük az egész tetejére, aztán ráreszeljük a 20 dkg sajtot.
  5. A sütőt előmelegítjük 180 fokra és elkezdjük sütni alsó-felső sütéssel. Ha a tetején már megszilárdult a besamel (tej+liszt), akkor visszavesszük a hőmérsékletet 150 fokra és csak alsó sütéssel sütjük tovább egy órát.

Jó étvágyat! 🙂

IMGP1325

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!