Az úgy volt, hogy valamiért a whiskys üvegért nyúltam a bárszekrényből, automatikusan, amikor azon morfondíroztam, hogy kellene csinálni egy “felnőtt” tortát. A “felnőtt” itt most nem meztelen testet jelent, hanem alkohol- és koffeintartalmat. Tejszín volt a hűtőben még, cukrászalap pedig alapból kellett hozzá – ha torta, legyen habos! 😉 -, na és nem utolsó sorban ha nyár, akkor fesztiválok. After Campus, KEXX dübörög nem messze innen, ha akarjuk, ha nem, napok óta részesei vagyunk. A fesztiváloknak pedig természetes velejárója az alkohol, nem is kis mennyiségben. Na meg a koffein, hogy másnap azért még a boltig el tudjanak támolyogni a fiatalok. A fahéj tudtommal afrodiziákum, gombaölő hatásáról is hallottam, tegnap névnapom volt ugyebár, így nem sok további győzködés kellett, hogy meg is csináljam. (Poén az egészben: miután már a hűtőben pihengetett s torta, egy ismerősöm is emlegetett egy whiskys tortát, bár az merőben másmilyen, zserbó-jellegű, azt mondja. Majd utánajárok. :))
Direkt nem csináltam nagy méretű tortát, lévén csak ketten esszük apával. (Naná, hogy a gyerekeknek is odacsempészett, mert hát “Neeeeem olyan sok abban az alkohol!” Nem örültem neki. Nem vagyok alkohollal gyereket itatni jó dolog-párti. Főleg, hogy dunsztja nem volt a valós mennyiségekről.)
Baileys torta – a fesztiválok jegyében bopci módra
Hozzávalók:
- 1 tojás
- 2 ek cukor
- 1 ek olaj
- 1 cs vaníliás cukor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 dl cukrászalap
- 1,5 dl tejszín
- kb. 1 dl méregerős mokkakávé
- 3-4 ek édesítőszer (tudjátok, Norbi update 1 folyékony ;))
- fél mokkáskanál fahéj
- sok whisky (kb. 1,5-2 dl összesen)
- 3-4 dkg étcsoki bevonó
- 1-2 ek víz
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- Először egy olajos piskótatortát készítünk – az első kupac hozzávalóból. Akik olvasnak rendszeresen, azok tudják már, hogyan 😉 Akik nem, azoknak itt egy link: katt ide!
- A sütőben 180 fokon légkeveréssel megsütjük egy kicsi méretű, kapcsos tortaformában.
- Ha megsült, kivesszük, sok kis lyukat szurkálunk rá fogpiszkálóval – a tűpróbás tökéletes erre! -, és ezt megöntözzük kb. 5-6 teáskanálnyi whiskyvel, így beszívja a whiskyt és a tésztában is érezhető lesz, plusz a tészta tetején egy… na majd meglátjátok 🙂
- A krémet elkészítjük: a cukrászalapot a tejszínnel elkezdjük felverni, óvatosan hozzáadjuk a whiskyt, kiskanalanként. Tényleg lassan, óvatosan, kicsi sugárban! Hozzácsorgatjuk a hűtött kávét, folyamatosan magas fokozaton verve a habot. Ezután az édesítőszer, majd a fahéj következik.
- A kész krémet rákenjük a piskótára, és az egészet száműzzük a hűtőbe.
- Az étcsoki bevonót a vízzel és az olajjal 1 perc alatt összemelegítjük a mikróban, majd kivéve simára kavarjuk. Ezt öntjük tetszőleges mintában a torta tetejére. Én csíkozni akartam, de nem jött össze, így rálöttyintettem az egészet mérgemben. Ilyet is tudok, igen, mérgelődni.
- Kicsit hűtjük még (fél-egy óra) és tálalhatjuk. Ajánlatos kerámia késsel vágni. Nem tudom az okát, de azzal szebb a vágás ennél a tortánál.
Jó étvágyat! Ja, és utána NE üljetek volán mögé!!!
- Íme a nagy “titok”, amit nem írtam ki: látjátok azt a barna csíkot a piskóta és a krém közt? Az pontosan a whisky, amit a nagyon meleg, szinte forró piskótára locsoltam. 🙂
Jól néz ki