Dedóvó házirobot kitalálta, hogy na akkor megmutatja a többieknek: ő igenis ügyes is tud lenni, és reklám – meg főpróba-próba gyanánt – készít egy tortát. Bevonva kulimásszal. Mandula alapú kulimásszal. Ha már Szilvike annyira ajánlotta a barackvirágot, akkor barackvirágos legyen a barackos torta.
Dedóvó szerepében: én
Többiek szerepében: a 15 éve végzett nyomdászok közössége
A főpróba-próba azt jelenti, hogy ugyebár most hétvégén osztálytalálkozni fogok, következő hét végén traktorhuzigáláson leszünk (igen, azon gondolkodom, hogy egy traktort fogok piktorkodni az akkori torta tetejére – húúúúh, nagy fejsze!), aztán meg Virágkarnevál (torta ismét), utána pedig Szentséges Atyaúristenem (=Ded, Danika névre nemkeresztelve; a felkért keresztszülők még reagálni sem hajlandóak lassan egy éve a felkérésre, de szándékosan!) első születésnapját fogjuk fennen ünnepelni. Arra pedig torta és torta és torta, na meg csoki és autó és lufi és… minden kell! 🙂
Nostehát, míg el nem felejtem, lejegyzem a torta hozzávalóit 🙂 Előre szólok: ez nagy (mondom NAGY) torta, kb. egy kisebb esküvőre is bőven elég lenne. Na és azért van benne vajkrém (is), mert eredetileg marcipánosnak indult, az alá pedig az kell – csak hát a pasik… egyszóval sikeresen megakadályozta apa a dolgot.
Barackos-joghurtos torta
Hozzávalók:
- 2 db 4 tojásos olajos piskóta szögletesre sütve (1 tojásos link: itt )
- 500 ml cukrász habalap (nagyon jó minőségűt kell használni)
- 1 nagy doboz erős, sárgabarackos joghurt (az erős azt jelenti, hogy nem vizes, és van benne sok-sok barack, én Danone-t használtam)
- 1 csomag habfixáló
- 1 kg vaj/cukrász margarin (igen, ennek is van külön cukrászos változata, a lényeg, hogy min. 60%, de inkább 70-85 % legyen benne a zsírtartalom, tehát a light margarin nagyon nem jó hozzá)
- 1 nagy üveg (810 ml-es) sárgabaracklekvár, ami nincs felhígítva vízzel, ergo: házi 🙂
- kb. negyed üvegcse sárga- és málnapiros ételfesték
- étbevonó (kb. 15-20 dkg) + olaj + víz hozzá
- 30 dkg táblás csokoládé (én vegyest: 2 tej és 1 ét használtam, 100g-os táblákból)
- fél kg porcukor
- 400 g babapiskóta (egy jó nagy csomag)
- metálos/szatén, stb. szalag a díszítéshez
- cukorvirágok, gomba, pillangó, stb.
Elkészítés:
A piskótákat megsütjük egy szögletes tepsiben 180 fokon, légkeveréssel. Annyi kiegészítéssel, hogy tojásonként 1 dkg olvasztott csokit keverünk a tésztába.
Először az egyik vajkrémet készítjük el: fél kg margarint/vajat kikeverünk kb. 10-15 dkg (por)cukorral, hozzáadunk 2-3 ek baracklekvárt, majd sötétebb barackszínűre színezzük pár cseppnyi ételfestékkel. (A málnapiros elég erős, vigyázni kell vele, mert könnyen sötét rózsaszínné válhat a krém!) A kész krémet habzsákból a lekvárral megkent piskótára kenjük, körbe.
Másodjára a belső krémeket készítjük el: a világos krémhez 250 ml habalapot kikeverünk 150 ml barackjoghurttal és 2 ek baracklekvárral, ezt habzsákba töltve szorosan a vajkrém mellé töltjük a piskótára. Nem fog ráférni az egész, de nem is baj.
Harmadik a középerős színű krém: 250 ml habalap+5 ek lekvár+1 csomag habfixálót összekeverünk, hozzáadunk kevés ételfestéket (málnapiros és sárga), ezt középre töltjük.
Most jön a csavar 🙂
Ha megvan az alsó adag krémezés, akkor egy csészébe kb. 5-6 dkg étcsokit olvasztunk olajjal és vízzel, amit ráfolyatunk a tortára.
Olyan formára, amilyet szeretnénk, ugyanis erre még jönni fog egy jó adag krém, pont az, ami megmaradt, tehát azt a barackos-habos krémet rákenjük a csokis részre. (Meg fog látszani a tortán, amikor felvágjuk.)
Most rátesszük a másik piskótalapot is, és az oldalát kiegészítjük barackos-vajas krémmel, majd a tetejét is megkenjük, és az oldalát is lehúzzuk vele.
A torta tetejére olvasztott csoki került: 30 dkg csokit olajjal és pici vízzel megolvasztunk, ráfolyatjuk.
Az oldalára babapiskóta volt állítva, összekötve szalaggal.
Ha tetszett, kukkants be a facebook oldalamra, ott sokkal több mindent megtudhatsz rólam/rólunk! Van ám twitterem is, ITT! 🙂 |
Kommentek