A történet a következő: megkívántam a lángost. De nem csak úgy magában, hanem sajttal. És nem a tetején. Meg a citromos-fokhagymás uborkasalátát is. Mert nekem ilyen hülye ízlésem van 🙂 Nyár van – még -, dögmeleg, hűlni meg kell valahogy. Persze valójában késő este csináltuk meg Pannikámmal, mert akkor már elviselhető volt a hőmérséklet a konyhában, és akkorra kelt meg a tészta. Kivártam ugyanis a “hivatalos” idejét az élesztős tészta felfújódásának.
Az uborkasalátát érdemesebb hamarabb elkészíteni, betenni a hűtőbe, hogy lehűljön, hisz akkor a finom igazán, ha savanykás és hideg és fokhagymás egyszerre. 🙂
Ez a tipikus kerti partys összejövetelekre tökéletes, hisz csúszik hozzá a sör, a mojito, mindenféle finomság. 🙂
Sajtos-fokhagymás lángospuffancs
Hozzávalók:
- 4 dl tej
- 60 dkg liszt
- 1 csomag élesztő (instant/szárított)
- 1 kk fokhagymagranulátum
- csipet só
- cukor az élesztő felfutásához (ennek a folyadékmennyisége benne van a 4 dl-ben, nem kell pluszba hozzátenni)
- pici olaj
Sütéshez:
- sok olaj
Töltelékhez:
- kb. 10 dkg sajt
Salátához:
- 1-2 db uborka reszelve
- fokhagymagerezd áttörve
- fél citrom leve
Mártogatóshoz:
- 1 kis doboz tejföl
- fokhagyma
- só
Elkészítés:
- Egy sima, szimpla kelttésztát készítünk fokhagymásan, amit duplájára kelesztünk letakarva. Ha nem kelesztjük külön az élesztőt, úgy is sikerülni fog.
- Amikor duplájára kelt, egy-egy zölddió nagyságú golyókat veszünk ki, a belsejükbe sajtot teszünk és úgy gombóccá gyúrjuk, majd forró olajban kisütjük.
- Az uborkát lereszeljük, hozzáadjuk a fokhagymagerezdeket áttörve, ha kell, megsózzuk, és nyakon öntjük a citrom levével.
- A tejfölhöz hozzákeverjük a fokhagymát (lehet kaprot is hozzáadni nyugodtan, végülis mártogatóst csinálunk), sózzuk.
Tálalhatunk 🙂
Ha tetszett, kukkants be a facebook oldalamra, ott sokkal több mindent megtudhatsz rólam/rólunk! Van ám twitterem is, ITT! 🙂 |
tuti megcsinálom