bopciblog

Összeröffenős nasi: olaszos mártogatós csavart – öt jó hírrel

A mártogatós egy olyan dolog, amit pikk-pakk össze lehet állítani, sikert arat, a variációk száma végtelen, finom, eteti magát, és borkorcsolyának is remek. Én most egy csörögéhez hasonló, csavaros változatot találtam ki, amihez igazából a paradicsomos mártogató illik.

Hogy a pocakunkat belülről kíméljük egy kicsit, nem csak sima finomlisztből készült ez a fajta, hanem graham liszt is került bele. (Ez volt az első jó hír.)

Második jó hír: mivel pont elromlott a mérlegem – apa szerint kifolyt benne az elem, berozsdásodott, stb., szóval beteg szegény -, másféle méricskélést voltam kénytelen használni. Még jó, hogy a múltkor vettünk mércekészletet a Tescoban! 🙂

Harmadik jó hír: tojásmentes! 🙂

Negyedik jó hír: ha valaki éppen Candida-diétázik, az is fogyaszthatja, kis változtatásokkal. Candida-változtatások a recept alján, sárgás színnel jelölve!

Ha délután kiderül, hogy este jönnek a barátok, munkatársak,
mindennel együtt egy órán belül az asztalon lehet a nassolnivaló,
mellé pedig pont ennyi idő alatt kellemesre tud hűlni az az egy-két üvegnyi
száraz vörösbor, amit hazafele menetben vettünk, és nyugodtan le tudunk mi is ülni velük csevegni. Főleg, hogy túl sok mosatlannal nem járt a dolog, a mosogatógépet pedig ha nagyon akarjuk, be is indíthatjuk közben.
Kell ennél jobb? 😉

Összeröffenős nasi: olaszos mártogatós csavart

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos víz
  • 2 bögre búzafinomliszt
  • 1 bögre graham teljes kiörlésű liszt
  • 1 nagy csipet só
  • fűszerek: fokhagymasó, bazsalikom, őrölt feketebors, oregano
  • 1 kk cukor
  • 1 ek olaj
  • fél csomag instant élesztő

Elkészítés:

  1. A hozzávalókból az élesztővel kelt tésztát gyúrunk, letakarva kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
  2. Addig pont el tudjuk készíteni a mártogatósokat. Ehhez pont a paradicsomos illik. <- Ott a link! 🙂
  3. Kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagra, és ujjnyi vastagságú csíkokat vágunk belőle. Ezeket félbe hajtjuk, egymásra tekerjük.
  4. A sütőben 175 fokon légkeveréssel kb. 30 perc alatt készre sütjük.

A candida-változtatások:

  1. Az összes liszt legyen teljes kiörlésű, és rozslisztet is lehet használni hozzá nyugodtan (Sparban, DM-ben, Tescoban, Norbi update boltokban beszerezhető).
  2. Bort nem ajánlatos fogyasztani a candida diéta közben, helyette sima ásványvizet ajánlok, cukormentes, tehát édesítőszeres szörppel (Ilyet akármelyik boltban lehet venni, de ha szigorúan az első hónapban vagyunk a diétával, akkor ajánlatos Norbi update 1 szörpöt venni, kb. 6-800 Ft egy nagy üveg belőle).
  3. Élesztő helyett szódabikarbónával kell készíteni (egy kávéskanálnyi bőven elég lesz hozzá).
  4. Cukor helyett lehet használni édesítőszert, a Norbi Update 1 folyékony édesítőszerből elég 8 cseppnyi bele.
  5. A mártogatóshoz egy fél fej brokkolit megfőzünk (szárát is), azt összeturmixoljuk, felfőzzük egy kiskanálnyi liszttel és fél dl zabitallal, sózzuk.
  6. Ha szódabikarbónával készítjük, nem kell keleszteni, hanem azonnal lehet nyújtani és a sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.

IMGP1669

Ha tetszett, kukkants be a facebook oldalamra,

ott sokkal több mindent megtudhatsz rólam/rólunk!

Van ám twitterem is, ITT! 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!