A mártogatós egy olyan dolog, amit pikk-pakk össze lehet állítani, sikert arat, a variációk száma végtelen, finom, eteti magát, és borkorcsolyának is remek. Én most egy csörögéhez hasonló, csavaros változatot találtam ki, amihez igazából a paradicsomos mártogató illik.
Hogy a pocakunkat belülről kíméljük egy kicsit, nem csak sima finomlisztből készült ez a fajta, hanem graham liszt is került bele. (Ez volt az első jó hír.)
Második jó hír: mivel pont elromlott a mérlegem – apa szerint kifolyt benne az elem, berozsdásodott, stb., szóval beteg szegény -, másféle méricskélést voltam kénytelen használni. Még jó, hogy a múltkor vettünk mércekészletet a Tescoban! 🙂
Harmadik jó hír: tojásmentes! 🙂
Negyedik jó hír: ha valaki éppen Candida-diétázik, az is fogyaszthatja, kis változtatásokkal. Candida-változtatások a recept alján, sárgás színnel jelölve!
Ha délután kiderül, hogy este jönnek a barátok, munkatársak, |
Összeröffenős nasi: olaszos mártogatós csavart
Hozzávalók:
- 2 dl langyos víz
- 2 bögre búzafinomliszt
- 1 bögre graham teljes kiörlésű liszt
- 1 nagy csipet só
- fűszerek: fokhagymasó, bazsalikom, őrölt feketebors, oregano
- 1 kk cukor
- 1 ek olaj
- fél csomag instant élesztő
Elkészítés:
- A hozzávalókból az élesztővel kelt tésztát gyúrunk, letakarva kb. 30 perc alatt duplájára kelesztjük.
- Addig pont el tudjuk készíteni a mártogatósokat. Ehhez pont a paradicsomos illik. <- Ott a link! 🙂
- Kinyújtjuk 1 ujjnyi vastagra, és ujjnyi vastagságú csíkokat vágunk belőle. Ezeket félbe hajtjuk, egymásra tekerjük.
- A sütőben 175 fokon légkeveréssel kb. 30 perc alatt készre sütjük.
A candida-változtatások:
- Az összes liszt legyen teljes kiörlésű, és rozslisztet is lehet használni hozzá nyugodtan (Sparban, DM-ben, Tescoban, Norbi update boltokban beszerezhető).
- Bort nem ajánlatos fogyasztani a candida diéta közben, helyette sima ásványvizet ajánlok, cukormentes, tehát édesítőszeres szörppel (Ilyet akármelyik boltban lehet venni, de ha szigorúan az első hónapban vagyunk a diétával, akkor ajánlatos Norbi update 1 szörpöt venni, kb. 6-800 Ft egy nagy üveg belőle).
- Élesztő helyett szódabikarbónával kell készíteni (egy kávéskanálnyi bőven elég lesz hozzá).
- Cukor helyett lehet használni édesítőszert, a Norbi Update 1 folyékony édesítőszerből elég 8 cseppnyi bele.
- A mártogatóshoz egy fél fej brokkolit megfőzünk (szárát is), azt összeturmixoljuk, felfőzzük egy kiskanálnyi liszttel és fél dl zabitallal, sózzuk.
- Ha szódabikarbónával készítjük, nem kell keleszteni, hanem azonnal lehet nyújtani és a sütőpapírral bélelt tepsibe tenni.
Ha tetszett, kukkants be a facebook oldalamra, ott sokkal több mindent megtudhatsz rólam/rólunk! Van ám twitterem is, ITT! 🙂 |
Ötletes