Hoppá-hoppá, itt az augusztushuszadika! Ha ti is úgy jártok, mint én, amikor a gyerkőcökkel végigjárjuk a környéket, és gyakorlatilag az ünnepi tömegben felsejlik egy-két ínycsiklandozó illatot eregető sátor, ahol nagyjából horribilis összegekért lehet hozzájutni egy-két darab nassolnivalóhoz (tehát akár egy buktát vagy croissant-t venni), az ember jánya óhatatlanul is elgondolkodik: ilyenben van a jó pénz: előre megsütik és eladják aranyáron. Az arany áron itt speciel nagyjából szó szerint értendő, feltéve, hogy nem vagyok egyedül azzal a gondolattal, hogy nem biztos, hogy ki tudok én adni egy darab sütiért 3-400 Ft-ot, egy pl. lekvárral töltött kifliért viszont nem vagyok hajlandó kiadni 500 Ft-ot. (Ez a kifli egyébként 160-180 g maximum.) Így muszáj volt kitalálnom, hogyan lehet megoldani ezt a dolgot. Azon kívül persze, hogy indulás előtt jól megtömjük a gyerekeket értelmes ennivalóval. Én most ezt a virslis-sajtos kiflit készítettem, de nem ám a klasszikus leveles tésztával készítve, hanem hűtött kelttésztával.
Virslis-sajtos kifli
Hozzávalók:
- 3 dl meleg tej
- 12 dkg Rama
- 50 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő/fél csomag friss élesztő
- 2 csipet só
- 1 csipet cukor
- fél kg virsli
- 25 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
- Egy sós kelt tésztát gyúrunk-dagasztunk, egy tálban nylonnal letakarva egy bő órát pihentetjük a hűtőben.
- Kerekre nyújtjuk, kb. 3 mm vastagon. 8 részre osztjuk, a külső szélére fektetünk egy-egy virslit, mellé, középre teszünk egy jó nagy csipet reszelt sajtot, feltekerjük, tojással megkenjük és megszórjuk, és 200 fokon megsütjük.
Igen, fehérborral szuper dolog otthon 😉
finom lehet