Azt hiszem, minden nőnek, asszonynak eljön az az idő az életében, amikor élete párja úgy érkezik haza a munkából, hogy “jajjj, itt fáj, ott fáj, én nem tudok semmit csinálni, olyan rosszul érzem magamat, lefekszem, hozol nekem egy forró teát?”. Mostanában pedig egyre többünk így fog járni. (Én, a jós :D) Nem túl jó hír ez azért… Kikotyvasztottam a boszorkánykonyhámban egy olyat, ami teljesen magyar hozzávalókból készült, ősi receptek alapján a jó öreg paraszt bácsik is így kúrálódtak ki, és mai is elérhetőek. A Farmer Expo (na meg a Traktor pulling) óta pedig tudom: most is szezonja van a hozzávalóknak.
Khmm, elég csípős lesz, ha sikerül elkészíteni, szóval ezt gyerekeknek ne adjátok oda!
Ezer ördög és pokol – gyógyító csiga magyar módra
Hozzávalók:
- 15 dkg krumpli megfőzve, áttörve
- 25 dkg liszt
- 1 kk só
- csipetnyi cukor
- fél csomag friss élesztő
- 1 kk zsír (lehetőleg sütött zsír, nem műanyag ízű; legkönnyebben húsboltban lehet hozzájutni)
- kb. 5 dkg füstölt szalonna nagyon vékonyra szeletelve
- 1 ek darált erőspaprika vagy 1 db friss csípős paprika kockákra vágva, erével együtt
- 2 gerezd fokhagyma áttörve
- 3 ek paradicsompüré vagy egy nagy maréknyi friss paradicsom összemoncsikálva
- fél szál csípős, füstölt kolbász
- fél fej (ha kicsi, akkor egy egész) vöröshagyma kicsi kockákra vágva
- kb. 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás enyhén felverve a kenéshez
Elkészítés:
- Az első kupac hozzávalóból egy kelt tésztát gyúrunk. Nem kell felfuttatni az élesztőt hozzá, csak arra figyelni, hogy még langyos – és ne forró – legyen a krumpli, amiből készítjük. Ha nem azonnal kell, akkor egy éjszakán át a hűtőben, lefedve pihentetjük. Ha azonnal kell, akkor jobban kell figyelni, le ne ragadjon a nyújtódeszkára.
- A tésztát fél ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Hidegen könnyebb csinálni, mert a meleg/langyos tészta odaragad.
- Bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, légkeverésre, majd egy tepsi aljába sütőpapírt teszünk. Visszalibbenünk a tésztához.
- Megkenjük paprikával, paradicsommal (na itt egy kis magyarázat: az “összemoncsikálva” annyit tesz, hogy ha érett a paradicsomunk, egy tányérba/tálkába tesszük, fogunk egy krumplinyomót vagy villát és azzal összetörjük, ha nem akarjuk a kezünket összeparadicsomozni. Bár nem túl jó megoldás a kézi művelet, ha előtte össze-vissza vágtuk az ujjunkat. ;)), kis kockákra vágott kolbásszal szórjuk, tesszük a hagymát, a fokhagymát is, megszórjuk a sajt felével, majd feltekerjük. Sózni nem kell a tölteléket!
- Feltekerjük jó szorosan és ujjnyi vastagságúra vágjuk. Most jön a csavar: a füstölt szalonnát, amit nagyon vékonyra vágtunk, belenyomkodjuk a csigák nyílásaiba. Erre azért van szükség, mert így át fog sülni, ha a csiga belsejében hagynánk, akkor úgy csak meg”fő”. Most megkenjük a tojással, megszórjuk a sajttal és a sütőbe toljuk. Aranybarnára sütjük. Ezt kb. fél óra alatt el tudjuk érni.
Nyami újra 🙂
összemoncsikálva 🙂