bopciblog

A “Mit vigyen a gyerkőc uzsira a suliba?” c. projekt

Tegnap Pannikám közölte délután, hogy “Anya, nem volt sok az uzsi a suliban. Nagyon keveset kaptunk!”. Ez egyrészről várható volt, Főpocak lévén, másrészről egyáltalán nem, hiszen eddig mindig meghagyta az uzsonnájának a felét, mondván “meghagytam Katicának/neked, egyetek ti is”.

Mivel rajtam kívül van még pár százezer anyuka, akinek a gyerkőce(i) suliba járnak és éhes pocakkal vannak nagy valószínűséggel, kénytelen vagyok én is azon morfondírozni, hogy csak megveszem azt az uzsis dobozt. (A Sparban láttam tegnap 6-700 Ft-ért doboz+kulacs csomagot.) A szendvics az az egyik legalapvetőbb, hogy azt visz a gyerek. De ott van az is, hogy a szendvics elkészítéséhez jóval korábban kell felkelni anyukának – ez nem túl pozitív dolog, mert én is hajnalban fekszem, hajnalban kelek, nappal pedig nincs pihenés -, hisz úgy a jó, hogy friss legyen. Így tehát olyat kell kitalálni, amit előző nap el lehet készíteni, és még másnap is finom legyen.

A kelt tésztáknál a legalkalmasabb az ilyen dolgokra (kapaszkodjatok meg!) a jófajta zsír a tésztába gyúrva. Nem a bolti, mű-ízű zsírra gondolok (évek óta próbálkozom, de a Pennyben például csak olyat lehet találni, legalábbis abban a kettőben, ahova járok: Debrecen, Sámsoni út és Hajdúböszörmény, a buszvégnél), hanem a hentesnél kapható, ún. “sült zsír”-ra. Igen, ehhez fel kell kutatni sok hentest, hogy hol a legjobb. Én a kisvárosok-beli hentest ajánlom. Bár nálunk a piacon az emeleten igen finom fajtát lehet kapni (Debrecen, emelet, a pékség melletti, a túloldalt ami van, nem a lépcső felől; egy elég kicsi bolt, de ott a legfinomabb fajta a zsír. Nem ugrik be a neve, de ha legközelebb megyek, megnézem.), ám nem mindig van. Nem csodálom, elkapkodják gyorsan 🙂 Most ajánlottak nekem egy új boltot Hajdúböszörményben, még tesztelés előtt áll a dolog, de pár napon belül felkutatom 🙂

Most térjünk vissza az eredeti címhez: az uzsonna-kérdéshez. Pillanatok alatt lehet, fillérekből varázsolni egy gyors hamit az asztalra néhány hozzávalóból. Mondjuk a klasszikus kenyér+vajkrém(nem margarin, nem vaj, hanem vajkrém)+sajt+paradicsom hozzávalók felhasználásából:

IMGP2474

Hogy ezt időben, indulás előtt megeszi-e a gyerkőc, vagy összefordítjuk egy másik szelet kenyérrel és az uzsis dobozban köt ki, hát az már más kérdés.

Van persze a másik lehetőség, amit fentebb írtam: a kelt tésztás alapú. Ezt előző este – nálam például éjszaka – is ki lehet sütni, és reggel még elég puha ahhoz, hogy frissnek higgyük. Amelett, hogy a pékségekben is hajnali 4 körül kezdik el sütni a tésztát, és az kerül ki 5-5:30-kor, nyitáskor a pultra, mint friss sütemény, ez elég baráti idő a kisülés és a “tálalás” közti idő. Egyes péksüteményeknek egyébként kifejezetten jót tesz, ha állnak egy keveset.

Bukta

Hozzávalók:

  • 2 dl langyos tej
  • fél ek zsír folyékonyra olvasztva (kb. fél dl lesz belőle)
  • 35-40 dkg liszt
  • 1 tojás
  • fél csomag friss élesztő
  • csipet só
  • 2 nagy ek kristálycukor
  • pár csepp vaníliaaroma vagy egy csomag vaníliás cukor
  • sütőlekvár (pontos mennyiséget nem tudok, kb. 15 dkg kell ennyihez) tetszőleges ízben
  • egy ek langyos zsír
  • porcukor a szóráshoz, bár ha suliba viszik a gyerkőcök, én nem ajánlom, hisz akkor csupa porcukros lesz minden a környékükön

Elkészítés:

  1. Az első kupac hozzávalóból kelt tésztát készítünk. Suli-időre ajánlatos egy kenyérsütő gépet beszerezni.
  2. A tésztát – ha délután készítjük el – egy zacskóban vagy ha van hely, egy tálban nyugodtan a hűtőbe tehetjük letakarva, ott is kellemesen meg fog kelni.
  3. Este/éjszaka/hajnalban pedig elővesszük, kb. fél ujjnyira nyújtjuk, téglalap alakú darabokra vágjuk, azok közepébe lekvárt teszünk, majd feltekerjük és a tekerés végét lefele helyezzük egy kizsírozott tepsibe. Szorosan egymás mellé tesszük, meglocsoljuk a tetejét a langyos zsírral, és egy előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük.
  4. Még langyosan megszórjuk porcukorral.

Kenyérsütőt vegyek? Milyet?

Például a Tescos is tökéletesen megfelelő erre a célra. Mióta megvettük, a 8-as programot használom inkább, nem az eredeti, sütő funkciót, hisz tökéletesen meg tudja gyúrni-keleszteni a tésztákat, és azért 3 gyerkőc mellett nem rossz dolog, ha nem kell egy fél órát sem a kaja elkészítésével foglalkoznom úgy, hogy a többiekre nincs, aki felügyeljen – és persze romhalmaz vár tiszta szobák helyett, mire visszaérek a tésztázásból. 🙂 Árilag kb. 8-10 000 Ft újonnan. De persze van ennél sokkal drágább is, ám az nem szükséges szerintem.

 

A leírt adagból ennyi lett :)

A leírt adagból ennyi lett 🙂

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!