A töltött kiflik egy tipikus rém egyszerű, alap sütik. Mi kell hozzá? Egy jó, bevált recept a kifli tésztájához, és olyan töltelék, amilyet csak akarunk. Ennél semmivel sem nehezebb a dolog elkészítése. A pékek is ez alapján csinálják a kifliket – ott is van ugyebár mákos, lekváros, diós, túrós, stb. -, bár egy idő után nekem elég “semmilyen” lett a pékségek kínálata. Az, hogy pl. bryndzás kiflit találni, gyakorlatilag a lehetetlennel egyenlő. Vagy ne csak a vegyes gyümölcslekváros vagy barackos vagy szilvás legyen a kifli tölteléke?! Hát hol élek én? Persze kimehetnék New Yorkba, hogy ott lássak-kapjak, de ott meg nincs hozzá magyar tarka tőgyéből származó tej. Na meg már meghalt az, akihez mennék és felkutatnám az összes, Nagy alma-beli finomságokat áruló boltot/kávézót.
Csokis és szalámis-sajtos kifli
Hozzávalók:
- 400 ml zsíros tehéntej
- 150 g vaj
- 1 tojás
- 600 g liszt
- 1 csomag friss élesztő (igen, egész!)
- 1 nagy csipet só
- 1 kk cukor
- 40 g étcsokoládé
- 100 g reszelt sajt
- 30 g szalámi
Elkészítés:
- Egy kelt tésztát készítünk az első kupac hozzávalóból. Kétfele szedjük, egy éjszakán át pihentetjük a hűtőben.
- Hajnalban kivesszük, mindkettőt kerekre kinyújtjuk (jó nagy legyen az a kerek), kb. fél cm vastagra, felnyolcadoljuk átlózva, megszórjuk sajttal és szalámiszeletekkel az egyiket, a másikba a cikkek szélére egy-egy evőkanálnyi, apróra vágott étcsokit teszünk. Feltekerjük őket.
- 200 fokon légkeveréssel megsütjük (kb. 25-30 perc).

Elöl a csokis, hátul a sajtos-szalámis kifli a reggeli fényben.
guszti