Amikor apa filmet néz: Gyors fahéjas csiga és Túrós-kakaós pávaszem
        
        
        Apa kijelentette, hogy ő márpedig a Majmok bolygója c. film újabb epizódját nézi. Ehhez pedig nasi kell. Nem félreérteni: KELL. A fahéjas csiga alap volt, a túrós pávaszem pedig egy mélyhűtő-átnézés eredménye. Kivételesen mindkettőt megszórtam porcukorral, úgyhogy egy kicsit aranyosabban néz ki így, mint szokott.
Persze most is csak a telefon volt nálam, a nagy gép a helyén, jól eldugva a gyerekek elől, úgyhogy bocsi a kép minőségéért! Az ízük viszont határozottan finom – volt. 🙂
Fahéjas csiga
Hozzávalók:
- 1 csomag (500 g) fagyasztott leveles tészta
 
- 2 ek vaníliaaroma
 
- 1 ek őrölt fahéj
 
- 2-3 ek porcukor
 
- 1-2 ek tej
 
Elkészítés:
- A leveles tésztát kiolvasztjuk, a sütőt előmelegítjük 220 fokra.
 
- A kiolvadt tésztát vékonyra nyújtjuk, megkenjük a tejjel elkevert vaníliaaromával, majd megszórjuk fahéjjal és porcukorral, feltekerjük hengerbe, majd ujjnyi csíkokra vágjuk.
 
- Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 30 perc alatt megsütjük. Ha kész, még melegen megszórjuk porcukorral.
 
Túrós-kakaós pávaszem
 Hozzávalók:
- 220 ml tej
 
- 250 g vaj/margarin
 
- 450 g liszt
 
- fél csomag friss élesztő
 
- 100 g kristálycukor
 
- 1 csipet só
 
- 1 tojás
 
- 250 g 0,1 %-os túró
 
- 3 ek holland kakaópor
 
- 3 ek porcukor
 
- 150 ml tej
 
- kb. 12 szem cseresznye
 
- díszítéshez porcukor
 
Elkészítés:
- Az első kupac hozzávalóból sima kelt tésztát gyúrunk, amit mélyhűtőben pihentetünk legalább egy éjszakán keresztül. Másnap kivesszük, a normál hűtőrészben kiolvasztjuk.
 
- Lisztezett gyúródeszkán nagyon vékonyra nyújtjuk a tésztát – 2-3 mm -, elkenjük rajta a túrót (a 0,1 %-os krémes nagyon, szinte mascarpone az állaga, ezért jó ezt használni hozzá, mert könnyű vele dolgozni), megszórjuk kakaóporral és porcukorral. Meglocsoljuk kb. 4-5 ek tejjel.
 
- Elkezdjük feltekerni a két végén egyszerre, úgy, hogy a tészta közepén találkozzanak. Oldalról egy B betűt formáz. Ezt a furcsa dupla hengert szeleteljük fel 20 mm vastag szeletekre, amit a sütőpapírral kibélelt tepsire helyezünk.
 
- A két csiga formába nyomunk egy-egy fél szem cseresznyét, majd meglocsoljuk darabonként egy evőkanál tejjel.
 
- 180 fokos sütőben készre sütjük. Sütőből kivéve porcukorral megszórjuk.