bopciblog

Kompót idénygyümölcsökből

A nyár vége – ősz eleje a kompótok szezonja,  nálam legalábbis. Ez még a nagymamámtól meg a dédmamámtól jött. Ők is úgy voltak vele, hogy a körtét már korábban muszáj levenni a fáról, mintsem teljesen megérne. Ilyenkor azért előfordul, hogy kicsit savanykásabb lesz a gyümölcs, mint kellene. De sebaj, működik a régi, jól bevált recept ma is: főzzünk belőle kompótot! 🙂 Persze nem mindegy, hogy mihez! Ha nem paradicsommal, hanem például vörösborral készítettünk pörköltöt, akkor ehhez tökéletes kísérő. Ráadásul fillérekből megvan, hisz kevés hozzávaló kell bele, azoknak is pár száz forint a kilós ára, tehát nagyjából 200 Ft-ból megvan egy teljes adag, amit kísérőként fogyasztva 4-5 ember meg tud enni. Viszont vigyázat! A tejfölös húsokhoz nem való!

Kompót idénygyümölcsökből

Hozzávalók:

  • 1 db nagy méretű körte
  • 3 db kicsi alma
  • 4-5 db szilva
  • víz, só, cukor
  • hámozott citromhéj
  • 1 db szegfűszeg
  • 1 mk őrölt fahéj vagy kb. 2 cm hosszúságú egész fahéj

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket egyforma, aránylag kicsi méretre kockázzuk.
  2. Egy lábasba tesszük őket, felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, megsózzuk (fontos!), cukrozzuk (nem fontos, csak ajánlott), beleteszünk egy kicsi darab, csak sárga színű citromhéjat, amit egész egyszerűen egy kis éles késsel levágunk vagy krumplihámozóval távolítunk el a citromról, majd jön a szegfűszeg és a fahéj.
  3. Felforraljuk és puhává főzzük, ami nagyjából 5-6 percet vesz igénybe. Egészen egyszerűen egy kis tálkába tesszük. Nem kell hozzá semmi tejszínt és hasonlót használni körítésként, mert magában finom.

2014-09-13 16.05.30-1

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!