bopciblog

A “nem tudom, hogy csináltad, de ez iszonyat finom lett”-pogi

Apa nem jött időben. Nem szokott mostanában. Dedóvó Házirobot meg úgy gondolta, na ő most hajtogatni fog. Nem ruhákat – bár annak is itt lenne az ideje; halomban áll a tiszta ruha -, hanem tésztát. Pogácsát. Sajtos pogácsát. Előre szólok: nagyon hozzávaló-igényes, viszont isssszonyatfinom a dolog, ha elkészül. Tehát ha meg akarjátok csinálni, tömött pénztárcát elő, és ki kell nyitni! Na meg pontosan követni a leírást.

Hajtogatott sajtos pogácsa

Hozzávalók:

  • 1100 g liszt
  • 450 g tejföl
  • 560 g magas zsírtartalmú margarin vagy vaj (Grand Mastert használtam) + 480 g ugyanilyen margarin/vaj
  • 1 maréknyi só (nagy a tenyerem)
  • 35 dkg reszelt Hajdú Trappista sajt (Lidlben és Coopban lehet kapni)
  • 1 csomag friss élesztő vagy 2 csomag instant élesztő
  • 1 tk cukor
  • 2 + 1 db tojás (nem S-es méretű)

Elkészítés:

  1. A lisztet összemorzsoljuk a sóval és a margarinnal, majd hozzáadjuk a tejfölt, az élesztőt, a cukrot és a két tojást. Nem, nem kell felfuttatni előtte az élesztőt.
  2. Mivel ez elég nagy adag, felezzük el a tésztát! Egyik fele mehet a hűtőbe, a másik felét szobahőmérsékleten hagyjuk kelni. Másnap is muszáj lesz megcsinálni, annyira finom! ;)Apa nem jött időben. Nem szokott mostanában. Dedóvó Házirobot meg úgy gondolta, na ő most hajtogatni fog. Nem ruhákat – bár annak is itt lenne az ideje; halomban áll a tiszta ruha -, hanem tésztát. Pogácsát. Sajtos pogácsát. Előre szólok: nagyon hozzávaló-igényes, viszont isssszonyatfinom a dolog, ha elkészül. Tehát ha meg akarjátok csinálni, tömött pénztárcát elő, és ki kell nyitni! Na meg pontosan követni a leírást.
  3. Egy lisztezett deszkán 3 mm vastagra kinyújtjuk a tésztánkat. Nem lesz kicsi a méret és baromira ragadni fog! Megszórjuk 100 g reszelt sajttal, majd az alsó harmadát ráhajtjuk. Erre megy 100 g vékonyra vágott margarin/vaj. Most a felső harmadát is ráhajtjuk és a sodrófával 1 cm vastagságú tésztává nyújtjuk, lehetőleg a formáját tartsuk meg.
  4. 90 fokkal elfordítjuk az egészet és megrakjuk 80 g vékonyra vágott margarinnal/vajjal. Most nem kell sajtozni. A tésztát most is harmadára hajtjuk, közben megint ráteszünk 60 g margarint/vajat. Ezt a hajtogatott tésztát már 3 cm vastagra nyújtjuk. Most beirdaljuk és pogácsákat szaggatunk belőle – aki akar, az egyszerűség kedvéért kockákra is vághatja -, megkenjük felvert tojással és a tetejére egy kevés reszelt sajtot szórunk a tetejére. (Nem mértem, kb. 30-40 g lehetett.)
  5. 175 fokos, alsó sütésre beállított sütőben bő fél óra alatt megsütjük.

IMGP2646-1

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Rengeteg a vaj,de azért finom lehet 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!