A finomfőzelék egy valóban finom dolog. Főleg sült hússal. Mivel nálunk a csülök – Danika ízlésének előtérbe helyezése miatt – elég gyakran szerepel az “étlapon”, most is ez készült, ám sem bor, sem sör nem szerepelt most a hozzávalók közt. 🙂 A köménymagtól nem kell megijedni! A mostanában oly divatos “egészséges táplálkozás” egyik alapeleme, hisz köztudottan szélhajtó hatású, és nem kell Espumisanra meg hasonló bogyókra költeni a pénzünket, ha van természetes megoldás is a puffadásra.
Köményes csülök finomfőzelékkel
Hozzávalók:
- egy darab csülök egészben, csonttal együtt
- fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, köménymag
- zsír
- víz
- 1 kis zacskó (450 g-os) borsó-répa fagyasztott zöldségkeverék
- 1-2 ek vaj vagy margarin
- 2 dl tej
- 2 ek liszt
Elkészítés:
- A húst jó alaposan megmossuk, a bőrt megkaparjuk, a csont mellett minimum bevágjuk, de ha van a közelünkben filéző kés vagy olyan férfiember, aki nagyon szívesen segít nekünk, átadhatjuk neki a lehetőséget, hogy kifilézze a húst.
- Befűszerezzük jó alaposan a húst: kb. egy fél maréknyi sót kell számolni egy kilónyi csülökhöz, majd a többit is hozzáadjuk. Én négyzetrácsosan bevagdostam a húst, így jobban be lehet fűszerezni, és tálalásnál is könnyebb a darabolása.
- A tepsi aljára teszünk egy evőkanálnyi zsírt, erre a húst, majd kb. fél liter vízzel felöntjük.
- A sütőben 2,5 óra alatt 200 fokon (gázsütő: 7-es fokozat) megsütjük, legalább egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldala megsüljön rendesen.
- A főzelékhez a vajat vagy margarint egy lábas aljára tesszük, erre a zöldséget, és megfonnyasztjuk, majd megsózzuk, felöntjük vízzel. Ha puhára főtt, egy bögrében – én abban szoktam 🙂 – a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, hozzáadjunk pár evőkanál főzővizet, azzal is elkeverjük és óvatosan, folyamatosan kavarva beleöntjük a zöldségkeverékbe. Kb. 5 percig forraljuk, majd tálaljuk a hússal együtt.
Jó étvágyat! 🙂
Nem lehet rossz 🙂
még sosem csináltam eddig finomfőzeléket, párom kifutna a világból 🙂