A finom vacsi: Köményes csülök finomfőzelékkel

A finomfőzelék egy valóban finom dolog. Főleg sült hússal. Mivel nálunk a csülök – Danika ízlésének előtérbe helyezése miatt – elég gyakran szerepel az “étlapon”, most is ez készült, ám sem bor, sem sör nem szerepelt most a hozzávalók közt. 🙂 A köménymagtól nem kell megijedni! A mostanában oly divatos “egészséges táplálkozás” egyik alapeleme, hisz köztudottan szélhajtó hatású, és nem kell Espumisanra meg hasonló bogyókra költeni a pénzünket, ha van természetes megoldás is a puffadásra.

Köményes csülök finomfőzelékkel

Hozzávalók:

Elkészítés:

  1. A húst jó alaposan megmossuk, a bőrt megkaparjuk, a csont mellett minimum bevágjuk, de ha van a közelünkben filéző kés vagy olyan férfiember, aki nagyon szívesen segít nekünk, átadhatjuk neki a lehetőséget, hogy kifilézze a húst.
  2. Befűszerezzük jó alaposan a húst: kb. egy fél maréknyi sót kell számolni egy kilónyi csülökhöz, majd a többit is hozzáadjuk. Én négyzetrácsosan bevagdostam a húst, így jobban be lehet fűszerezni, és tálalásnál is könnyebb a darabolása.
  3. A tepsi aljára teszünk egy evőkanálnyi zsírt, erre a húst, majd kb. fél liter vízzel felöntjük.
  4. A sütőben 2,5 óra alatt 200 fokon (gázsütő: 7-es fokozat) megsütjük, legalább egyszer megfordítjuk, hogy mindkét oldala megsüljön rendesen.
  5. A főzelékhez a vajat vagy margarint egy lábas aljára tesszük, erre a zöldséget, és megfonnyasztjuk, majd megsózzuk, felöntjük vízzel. Ha puhára főtt, egy bögrében – én abban szoktam 🙂 – a lisztet és a tejet csomómentesre keverjük, hozzáadjunk pár evőkanál főzővizet, azzal is elkeverjük és óvatosan, folyamatosan kavarva beleöntjük a zöldségkeverékbe. Kb. 5 percig forraljuk, majd tálaljuk a hússal együtt.

Jó étvágyat! 🙂

Címkék: , ,
Tovább a blogra »