Ez most nem a szokványos túrótorta lett, mármint ami elvárható tőlem az előző bejegyzések alapján. Ez a macerás verzió. A felverem-beverem-begyúrom-kinyújtom-hajtépeeeek!-fajta. 🙂 Mint sejthető, még mindig nem tudok mérlegelni. Úgyhogy marad a – hála a Tescos jómúltkori bevásárlásnak – 1 cup, a 1/2 cup és az 1/3 cup feliratú, lila műanyagok előkotrása.
Így utólag mondom, ez egy kicsit nagy adag lett. De finom. És azt hiszem, megérte a fáradozást, hisz a tészta omlós, a töltelék oltári finom, és nem tartom kizártnak, hogy ha elfogyott, hamarosan újabb adag készül. Nem csak vasárnap esti kedveskedőnek meg hétfő reggeli aranyoskodásnak ráadásul. 🙂
Még valami: igazából dunsztom nincs, hogy kell “hivatalosan” csinálni a sült túró tortát; esélytelen volt egyáltalán gépközelbe jutnom tegnap, annyi tennivalóm volt. Így hát saját kútfő után mentem.
Íme hát a recept:
Bögrés sült túrótorta
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 4 bögre liszt
- 1/2 és 1/3 bögre tej
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 bögre kristálycukor
- 1 zacskó sütőpor
- 1,5 bögre margarin
- 500 g túró
- 2 marék gríz
- 1/3 bögre porcukor
- fél citrom leve
- kenéshez porcukor, vanília aroma és citromlé
Elkészítés:
- A lisztet a margarinnal, a cukorral, a sütőporral, a tejjel és az egyik tojás sárgájával összegyúrjuk.
- Egy szilikon torta/pite formába nyomkodjuk a tészta 2/3-át, az oldalára is jutva.
- Az aljára 2 marék grízt szórunk. Ettől nem fog átázni a tészta.
- A túrót a porcukorral, egy tojás sárgájával és a fél citrom levével összekeverjük jó alaposan.
- A két maradék tojásfehérjét csipetnyi sóval jó kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan – szilikonlapáttal csináltam – belekeverjük a túrós töltelékbe.
- Ezt a tölteléket tesszük a tésztába, majd a tetejére a megmaradt tésztából kígyókat hengergetünk – vagy masnit, szívecskét, holdat, stb., amit akarunk -, és rátesszük.
- A sütőben 170 fokon bő 40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben megkenjük az egy evőkanál citromlé+porcukor+vanília aroma keverékével.
Jó étvágyat! 🙂
Anyu is hasonlóan csinálja 🙂