bopciblog

Cuppolás a javból: Bögrés sült túrótorta

Ez most nem a szokványos túrótorta lett, mármint ami elvárható tőlem az előző bejegyzések alapján. Ez a macerás verzió. A felverem-beverem-begyúrom-kinyújtom-hajtépeeeek!-fajta. 🙂 Mint sejthető, még mindig nem tudok mérlegelni. Úgyhogy marad a – hála a Tescos jómúltkori bevásárlásnak –  1 cup, a 1/2 cup és az 1/3 cup feliratú, lila műanyagok előkotrása.

Így utólag mondom, ez egy kicsit nagy adag lett. De finom. És azt hiszem, megérte a fáradozást, hisz a tészta omlós, a töltelék oltári finom, és nem tartom kizártnak, hogy ha elfogyott, hamarosan újabb adag készül. Nem csak vasárnap esti kedveskedőnek meg hétfő reggeli aranyoskodásnak ráadásul. 🙂

Még valami: igazából dunsztom nincs, hogy kell “hivatalosan” csinálni a sült túró tortát; esélytelen volt egyáltalán gépközelbe jutnom tegnap, annyi tennivalóm volt. Így hát saját kútfő után mentem.

Íme hát a recept:

Bögrés sült túrótorta

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 4 bögre liszt
  • 1/2 és 1/3 bögre tej
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 bögre kristálycukor
  • 1 zacskó sütőpor
  • 1,5 bögre margarin
  • 500 g túró
  • 2 marék gríz
  • 1/3 bögre porcukor
  • fél citrom leve
  • kenéshez porcukor, vanília aroma és citromlé

Elkészítés:

  1. A lisztet a margarinnal, a cukorral, a sütőporral, a tejjel és az egyik tojás sárgájával összegyúrjuk.
  2. Egy szilikon torta/pite formába nyomkodjuk a tészta 2/3-át, az oldalára is jutva.
  3. Az aljára 2 marék grízt szórunk. Ettől nem fog átázni a tészta.
  4. A túrót a porcukorral, egy tojás sárgájával és a fél citrom levével összekeverjük jó alaposan.
  5. A két maradék tojásfehérjét csipetnyi sóval jó kemény habbá verjük, majd nagyon óvatosan – szilikonlapáttal csináltam – belekeverjük a túrós töltelékbe.
  6. Ezt a tölteléket tesszük a tésztába, majd a tetejére a megmaradt tésztából kígyókat hengergetünk – vagy masnit, szívecskét, holdat, stb., amit akarunk -, és rátesszük.
  7. A sütőben 170 fokon bő 40 perc alatt készre sütjük. Az utolsó 5 percben megkenjük az egy evőkanál citromlé+porcukor+vanília aroma keverékével.
Jó étvágyat! 🙂
2014-09-28 16.43.01

Jó, jó, hát lehetne profibb is, de életem első sült túró tortája lévén azt hiszem, ez is jó 🙂

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Anyu is hasonlóan csinálja 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!