bopciblog

Elkééééékülniiii… szabad! Avagy a Kék kekszcsiga

Pár napja valamiért az jutott az eszembe, amikor eltörtem a kezemet. Meg az általános iskolás tesitanárom. Vagyis az öreg. A K. Ferenc. (Nem merem kiírni a nevét, hisz azért vannak személyiségi jogai – még akkor is, ha már valószínűleg alulról szagolja az ibolyát.) Ő szivatott minket mindig azzal, amikor futás volt vagy hasonló, hogy ugyebár “Elkészülni, vigyázz, kész, rajt!”-ra kellett indulni, ő pedig azt mondta, hogy “Elkééééékülniiii nem szabad!”. Namost ha mindenki egyszerre készül rá az indulásra, akkor persze, hogy egy-két gyerek kiborul a sorból. Akkor pedig nevetés volt. Meg hát gyakorlatilag megszégyenítés, hogy hihi, bedőltél a viccnek. Egyébként a Feri bácsi egy alkoholtól és cigitől messziről megérezhető, öreg tesitanár volt. Így utólag, felnőtt fejjel azért egy-két dolgot elmagyaráznék neki, hogy mit lehet és mit nem lehet csinálni a gyerekekkel… Na mindegy. Szóval nem volt egy szuper tanár. Az is hozzátartozik a dologhoz, hogy nagyon jól tudta: anyukám cukorbeteg volt. De amikor felállítottam szándékomon kívül az iskola – szerintem – azóta is meglevő rekord távolugrását és eltörtem a kezemet vele, felhívta anyukámat és annyit mondott szó szerint a telefonba: “Ne tessék aggódni, anyuka, a gyereket most teszik be a mentőbe.” Na kössz! Ki az a szülő, aki erre a mondatra nyugodt tud maradni??? Én azon csodálkozom, hogy szegény anyukám nem kapott ott helyben és azonnal szívinfarktust. Na de tény, hogy valamiért folyamatosan a hangja járt a fejemben, miközben “alkottam” a csigát, amit mindjárt megláttok. Szóval elkékülni szabad! 🙂

Elkékülni szabad – Kék kekszcsiga

Hozzávalók:

  • 120 g vaj
  • 200 g kristálycukor
  • 1 mk vajvaníliaaroma
  • 1 mk rumaroma
  • 80 g kókuszreszelék
  • 350 g liszt átszitálva
  • 1 mk szódabikarbóna
  • 1 késhegynyi sütőpor
  • 1 tojás
  • 1 mk kék ételszínezék (folyékony)
  • csipetnyi só
  • 1/2 citrom héja (opcionális, de nem rontja el)

Elkészítés:

  1. A vajból, cukorból, ízesítőkből (kókusz és ételszínezék kivételével) egy masszát gyúrunk, amit elfelezünk.
  2. Egyik feléhez 1 mk lisztet és az ételszínezéket adjuk, a másikhoz a kókuszreszeléket és masszává gyúrjuk.
  3. A két masszát kilapogatjuk (nem fontos nyújtófával), egymásra helyezzük és feltekerjük.
  4. Legalább 1 órán át a hűtőben pihentetjük!
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra és egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd ebbe a fél ujjnyira vágott csigakarikákat, és kb. 15 perc alatt megsütjük őket.

kekcsigabsm

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!