bopciblog

Anyukám szülinapi menüje

Ma lett volna 67 éves az én anyucikám. Feltéve, ha egy gépjárművezető a visszapillantó tükröt nem keveri össze a kávéval. Igaz, hogy a kávé is visszatükrözi a dolgokat bizonyos fokig, de azért nem úgy kellene elindulni, hogy a kávés poharat tekintjük a fő kuksolási tárgynak az autóban a tükör helyett. Így tehát a Temetőben kellett “megünnepelnünk” a szülinapját. Az utóbbi napok időjárásából kiindulva nem tartottam jó dolognak, hogy ott tortázzunk – akármennyire morbid, eszembe jutott -, de a gyertyákat/mécseseket megkapta. A 67 db nem fért volna el a sírkövön, még körbe-karikába sem, mert a krizantém, amit ültettünk Neki tavasszal/nyáron, akkora hatalmas bokorrá nőtte ki magát, hogy örömködtünk egy jó sort, ahogy megláttuk. Naná, hisz mi nagyon szeretjük az anyukámat is, a nagyikámat is, ők meg érezhették, hogy szeretettel ültettük oda a virágokat. 🙂 Danikámnak is tetszett, Katicámnak is, Pannicicámnak is, és apának is. Igen, sikerült úgy intézni, hogy ő is jöhetett. Csoda! Így hát kapott 3 rózsaszín mécsest meg 2 fehéret (3 jányzót hagyott itt és 2 pasit), meg egy üvegből készültet, mert hát az azért sokkal nagyobb, tovább is ég, nem is tudja olyan könnyen elfújni a szél, stb. Na meg az helyettesítette a tortát. Katica felköszöntötte jó hangosan a Nagyikáját: egyszer csak megállt hirtelen, odafordult a sírhoz, és elkezdte mondani: “Kicsi vagyok, székre állok, onnan egy jó nagyot kiáltok, hogy mindnyájan meghalljátok: Boldog születésnapot kívánok!” – majd gyorsan hozzátette: mikor fújjuk el a gyertyát? Mondtuk neki, hogy a gyertyát majd Nagyi fújja el, mert hát az ő születésnapja van, nem a mienk. De cserébe holnap is meg kell néznünk, hogy tényleg lejött-e az angyalkáktól, hogy elfújhassa a gyertyáit. 🙂 Édes kicsi tündérkém <3

Az anyukám sok dologra megtanított. Most konkrétan a fűszerek használatát említem meg, hisz az alábbi receptben azért van vagy két féle 🙂 Nem mindegy, mit mivel keverünk-kavarunk, és ajánlatos a levest meg a főételt hasonló ízvilágú fűszerekkel készíteni. Gondoljuk csak el, milyen például a tejszínes málnakrémleves után például egy harcsapaprikást enni túrós csuszával?!

Visszaérve azért nekiálltam anyunak való menüt készíteni. Hogy milyet? Hiper-szuper-extra diétásat, allergiásoknak valót, szénhidrát-csökkentettet, ráadásul finomat. Igen, van benne egy minimális cukor, szénhidrát, de nem sok! Nem méricskéltem le, elnézést kérek miatta, de nagyon kevés benne a fent említett, sőt, még a laktózérzékeny Danikámra is gondoltam (én ne gondolnék Rá?! :D), laktózmentes is lett.

Hogy miből is állt a “menü”?

Előétel: Kapros-metélőhagymás túrókrémes pirítós kenyér (laktózmentes)

Főétel: Mustáros csirkemellfasírt wokban sült citromos-zöldfűszeres zöldségekkel és friss vegyes salátával

Desszert: lett volna, de már nem bírta a naccsaládom, úgyhogy ez nem került fotózásra és feltálalásra. Na meg holnapra is kell hagyni valamit 😉

 

Kapros-metélőhagymás túrókrémes pirítós kenyér (laktózmentes)

Hozzávalók:

  • 250 g laktózmentes túró
  • 2 ek laktózmentes natúr joghurt
  • csipetnyi só
  • 2-3 csepp friss citromlé
  • 1 ek aprított kapor
  • 2 ek metélőhagyma
  • fejenként 2 szelet pirítós kenyér
  • kígyóuborka, paradicsom, lilahagymakarika díszítésként

Elkészítés:

  1. A túrót a joghurttal, sóval, citromlével összekeverjük jó alaposan, majd a kaprot és a metélőhagymát beleszórjuk. Én zacskós metélőhagymát használtam most.
  2. A pirítós szeletekre kenjük, teszünk rá egy-két karika uborkát, pici paradicsomot, lilahagymát.

eloetel

Mustáros csirkemellfasírt kenyér és társai nélkül

Hozzávalók:

  • 80 dkg darált csirkemellfilé (húsboltokban lehet beszerezni)
  • 3 ek mustár (cukormentes/dijoni)
  • 2 kis csipet só (mivel a mustárban is van só, vigyázni kell a savára)
  • 1 csomag metélőhagyma
  • 1 késhegynyi darált csípős paprika (nem Piros Arany, mert abban is sok a só)
  • 1 ek rozsliszt (ennek nagyon alacsony a ch-tartalma)
  • 1 ek panírmorzsa (legjobb, ha szénhidrát-szegény kenyeret megszárítunk és apróra darálunk)
  • 2 tojás
  • sütéshez olaj

Elkészítés:

  1. Az egészet összegyúrjuk és két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk belőle. Forró olajban kisütjük.

 

kostolo

Wokban sült citromos-zöldfűszeres zöldségek

Hozzávalók:

  • 2 db szép nagy gomba (csiperkét használtam, kb. 15 dkg volt)
  • 1 db padlizsán
  • 1 db cukkini
  • 2 db vöröshagyma
  • 2 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • kb. 15 dkg friss fejeskáposzta
  • 1 csomag zöldfűszeres-citromos grill fűszerkeverék
  • 1 ek olaj a sütéshez

Elkészítés:

  1. A wokot beolajozzuk, felforrósítjuk.
  2. Erre öntjük az egyforma méretűre vágott zöldségeket (a káposzta kivételével), majd megszórjuk az egész csomag fűszerkeverékkel. Na ebben van egy kicsi cukor. Nem szükséges a folyadék hozzáadása, de ha szükségét érezzük vagy bizonytalanok vagyunk, esetleg kezdők, akkor kevés – kb. 1 dl – vizet hozzá lehet adni, amit a végére el kell párologtatni.
  3. Az utolsó 5 percben, amikor már alig van nedvesség alatta, hozzáadjuk a kis kockákra vágott káposztát is. Ez akkor jó, ha nem megfőve van, hanem még ropogós.

zoldseg

 

Egyszerű friss saláta

Hozzávalók:

  • 1/2 fej jégsaláta
  • 1 db lilahagyma
  • 3 db paradicsom
  • 1/2 db kígyóuborka
  • 20 dkg trappista sajt (vagy laktózmentes Gouda; mindkettővel finom)
  • 1 dl laktózmentes joghurt
  • csipetnyi só

Elkészítés:

  1. A zöldségeket és a sajtot feldaraboljuk: a lilahagymát karikára, a többit kockákra. Egy tálba tesszük.
  2. Nyakon öntjük a sózott joghurttal. Persze ha nincs laktózérzékeny a környéken, akinek készítjük, sima, normál, mezei natúr joghurttal is lehet készíteni. 🙂

salata

Link

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Na ez aztán a fenséges menü


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!