Ma lett volna 67 éves az én anyucikám. Feltéve, ha egy gépjárművezető a visszapillantó tükröt nem keveri össze a kávéval. Igaz, hogy a kávé is visszatükrözi a dolgokat bizonyos fokig, de azért nem úgy kellene elindulni, hogy a kávés poharat tekintjük a fő kuksolási tárgynak az autóban a tükör helyett. Így tehát a Temetőben kellett “megünnepelnünk” a szülinapját. Az utóbbi napok időjárásából kiindulva nem tartottam jó dolognak, hogy ott tortázzunk – akármennyire morbid, eszembe jutott -, de a gyertyákat/mécseseket megkapta. A 67 db nem fért volna el a sírkövön, még körbe-karikába sem, mert a krizantém, amit ültettünk Neki tavasszal/nyáron, akkora hatalmas bokorrá nőtte ki magát, hogy örömködtünk egy jó sort, ahogy megláttuk. Naná, hisz mi nagyon szeretjük az anyukámat is, a nagyikámat is, ők meg érezhették, hogy szeretettel ültettük oda a virágokat. 🙂 Danikámnak is tetszett, Katicámnak is, Pannicicámnak is, és apának is. Igen, sikerült úgy intézni, hogy ő is jöhetett. Csoda! Így hát kapott 3 rózsaszín mécsest meg 2 fehéret (3 jányzót hagyott itt és 2 pasit), meg egy üvegből készültet, mert hát az azért sokkal nagyobb, tovább is ég, nem is tudja olyan könnyen elfújni a szél, stb. Na meg az helyettesítette a tortát. Katica felköszöntötte jó hangosan a Nagyikáját: egyszer csak megállt hirtelen, odafordult a sírhoz, és elkezdte mondani: “Kicsi vagyok, székre állok, onnan egy jó nagyot kiáltok, hogy mindnyájan meghalljátok: Boldog születésnapot kívánok!” – majd gyorsan hozzátette: mikor fújjuk el a gyertyát? Mondtuk neki, hogy a gyertyát majd Nagyi fújja el, mert hát az ő születésnapja van, nem a mienk. De cserébe holnap is meg kell néznünk, hogy tényleg lejött-e az angyalkáktól, hogy elfújhassa a gyertyáit. 🙂 Édes kicsi tündérkém <3
Az anyukám sok dologra megtanított. Most konkrétan a fűszerek használatát említem meg, hisz az alábbi receptben azért van vagy két féle 🙂 Nem mindegy, mit mivel keverünk-kavarunk, és ajánlatos a levest meg a főételt hasonló ízvilágú fűszerekkel készíteni. Gondoljuk csak el, milyen például a tejszínes málnakrémleves után például egy harcsapaprikást enni túrós csuszával?!
Visszaérve azért nekiálltam anyunak való menüt készíteni. Hogy milyet? Hiper-szuper-extra diétásat, allergiásoknak valót, szénhidrát-csökkentettet, ráadásul finomat. Igen, van benne egy minimális cukor, szénhidrát, de nem sok! Nem méricskéltem le, elnézést kérek miatta, de nagyon kevés benne a fent említett, sőt, még a laktózérzékeny Danikámra is gondoltam (én ne gondolnék Rá?! :D), laktózmentes is lett.
Hogy miből is állt a “menü”?
Előétel: Kapros-metélőhagymás túrókrémes pirítós kenyér (laktózmentes)
Főétel: Mustáros csirkemellfasírt wokban sült citromos-zöldfűszeres zöldségekkel és friss vegyes salátával
Desszert: lett volna, de már nem bírta a naccsaládom, úgyhogy ez nem került fotózásra és feltálalásra. Na meg holnapra is kell hagyni valamit 😉
Kapros-metélőhagymás túrókrémes pirítós kenyér (laktózmentes)
Hozzávalók:
- 250 g laktózmentes túró
- 2 ek laktózmentes natúr joghurt
- csipetnyi só
- 2-3 csepp friss citromlé
- 1 ek aprított kapor
- 2 ek metélőhagyma
- fejenként 2 szelet pirítós kenyér
- kígyóuborka, paradicsom, lilahagymakarika díszítésként
Elkészítés:
- A túrót a joghurttal, sóval, citromlével összekeverjük jó alaposan, majd a kaprot és a metélőhagymát beleszórjuk. Én zacskós metélőhagymát használtam most.
- A pirítós szeletekre kenjük, teszünk rá egy-két karika uborkát, pici paradicsomot, lilahagymát.
Mustáros csirkemellfasírt kenyér és társai nélkül
Hozzávalók:
- 80 dkg darált csirkemellfilé (húsboltokban lehet beszerezni)
- 3 ek mustár (cukormentes/dijoni)
- 2 kis csipet só (mivel a mustárban is van só, vigyázni kell a savára)
- 1 csomag metélőhagyma
- 1 késhegynyi darált csípős paprika (nem Piros Arany, mert abban is sok a só)
- 1 ek rozsliszt (ennek nagyon alacsony a ch-tartalma)
- 1 ek panírmorzsa (legjobb, ha szénhidrát-szegény kenyeret megszárítunk és apróra darálunk)
- 2 tojás
- sütéshez olaj
Elkészítés:
- Az egészet összegyúrjuk és két evőkanál segítségével kis galuskákat szaggatunk belőle. Forró olajban kisütjük.
Wokban sült citromos-zöldfűszeres zöldségek
Hozzávalók:
- 2 db szép nagy gomba (csiperkét használtam, kb. 15 dkg volt)
- 1 db padlizsán
- 1 db cukkini
- 2 db vöröshagyma
- 2 db paprika
- 3 db paradicsom
- kb. 15 dkg friss fejeskáposzta
- 1 csomag zöldfűszeres-citromos grill fűszerkeverék
- 1 ek olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A wokot beolajozzuk, felforrósítjuk.
- Erre öntjük az egyforma méretűre vágott zöldségeket (a káposzta kivételével), majd megszórjuk az egész csomag fűszerkeverékkel. Na ebben van egy kicsi cukor. Nem szükséges a folyadék hozzáadása, de ha szükségét érezzük vagy bizonytalanok vagyunk, esetleg kezdők, akkor kevés – kb. 1 dl – vizet hozzá lehet adni, amit a végére el kell párologtatni.
- Az utolsó 5 percben, amikor már alig van nedvesség alatta, hozzáadjuk a kis kockákra vágott káposztát is. Ez akkor jó, ha nem megfőve van, hanem még ropogós.
Egyszerű friss saláta
Hozzávalók:
- 1/2 fej jégsaláta
- 1 db lilahagyma
- 3 db paradicsom
- 1/2 db kígyóuborka
- 20 dkg trappista sajt (vagy laktózmentes Gouda; mindkettővel finom)
- 1 dl laktózmentes joghurt
- csipetnyi só
Elkészítés:
- A zöldségeket és a sajtot feldaraboljuk: a lilahagymát karikára, a többit kockákra. Egy tálba tesszük.
- Nyakon öntjük a sózott joghurttal. Persze ha nincs laktózérzékeny a környéken, akinek készítjük, sima, normál, mezei natúr joghurttal is lehet készíteni. 🙂
Link
Na ez aztán a fenséges menü