A Haloweenre általában tökös-répás tortát szoktak sütni az emberek. Mert ez így működik. Igen, tudom, hogy a Halloween egyesek szerint “divathóbort”, “amerika-majmolás”, holott nem sok köze van Amerikához a dolognak, hisz hozzánk közelebb van az ünnep kiinduló helye, mint a túlsó kontinensnek.
Én most szakítottam a klasszikus tökös pitével, a répasütivel, és nem is sütőtökös muffint sütöttem – bár gondolkodom rajta, hogy fogok 31-én este -, és kitaláltam, hogy egy “vámpírfogas” nasival próbálkozom. Az utóbbi időben rákattantam a puffancsokra. 🙂 Azt hiszem, észrevettétek 😉 Szóval abból indultam ki, hogy ad 1.: a vámpírok az egyik “főszereplői” az angolszász ünnepnek; ad 2.: a sós sütibe nem való valahogy a színezett cukormáz, de sehogy ám!; ad 3.: valahogy, valamivel pótolni kell, hogy valami egészségeset is belecsempésszek a hamiba; ad 4.: az anyukám előszeretettel főzött céklát, én pedig vettem a múltkor az Aldiban; ad 5.: a főtt-felvagdalt cékla pirosas is, és hegyes is annyira, hogy vámpírfogaknak lehessen nevezni, ráadásul mi lehet jobb, mint amikor beleharap az ilyen vicceskedő-ijesztgető hangulatban levő gyerkőc a puffancsba, és rájön, hogy hú, a vámpíroknak benne maradt a foga – ja, és enyhén édeskés a foguk íze. 😉 🙂 Idióta vagyok, igen, tudom, meg szőke is, és háromgyerkőcös anyuka, tehát innentől kezdve tessék ezeket fejben tartani, hogy miért is lett ez olyan, amilyen! 🙂
Vámpírfogas puffancs
18 db-os adagHozzávalók:
- 1 tojás
- 4 db közepes méretű krumpli megfőzve, megtörve
- 2 db kis méretű cékla megfőzve, kis darabokra vágva
- 5-6 dl tej (liszt- és krumplifüggő)
- 1 ek só
- 1 csomag friss élesztő
- 1250 g búzafinomliszt (nem írtam el!)
- 120 g rétesliszt
- 1 kis ek cukor
- 2 nagy evőkanál puha zsír
Elkészítés:
- A hozzávalókból egy kelt tésztát készítünk, amit letakarva egy óráig kelesztünk.
- 3 ujjnyi vastagra kilapogatjuk (nem nyújtjuk), és egy nagy muffinsütő formába adagoljuk őket: egy maréknyi tésztát tépünk, és a zsírozott-lisztezett formába tesszük.
- A sütőben 200 fokon alsó sütéssel kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nem kell megkenni sem. Sütés után viszont azonnal ki kell venni a formából, hogy még véletlenül se ragadjon bele.
Hogy mi benne a vámírfog? A cékla darabkái! Kis szögletesre kell ugyanis darabolni, és sütés után is olyan lesz, mintha valami kis sötét szörny beleharapott volna és otthagyta a fogát 😀
Heppihelovín! :)))
Na majd jövőre