A káposztás kocka/tészta kifejezetten az a kategória, ami olcsó (fizetésnap előtt tökéletes!), szezonális, “egészséges”-nek mondható, mert van benne zöldség, és ha sok tésztával van elkészítve, akkor laktató. Persze nem a legalacsonyabb a ch-tartalma, de jelenleg bánja kánya, mert hetek óta kívántam ezt a fajta bűnös élvezetet. Egyébként sem tudok olyan sokat enni belőle, hogy azzal komolyabb gond legyen vércukor-ügyileg. 🙂
Persze ki hogy szereti: édesen vagy sósan, borssal vagy bors nélkül… nálunk ez is változó. Nammakkám például kevés cukorral és sok borssal eszi, apa kevés borssal és vastagon megszórva cukorral, Katicám cukor nélkül kevés borssal, Danikám minden nélkül, én pedig a sok bors, cukor nélküli változat híve vagyok. 🙂 Úgyhogy most az én szám íze szerinti receptet kapjátok meg. 😛
Tudom, tudom, eredetileg kockatésztából készül, de jelenleg csak fodros nagykocka tészta volt a szekrényben, így abból készítettem el. (189 Ft 500 g) A káposztát pedig a “mádárástészkáó”-ból vettük, azt hiszem, talán 59 Ft volt kilója.
Káposztás tészta
Hozzávalók:
- 1 kg édeskáposzta
- 500 g kockatészta
- 1-2 ek olaj
- 2-3 ek só
- frissen őrölt feketebors
Elkészítés:
- A káposztát apró darabokra vágjuk – vagy ha van, káposztagyalun legyaluljuk -, és besózzuk, tehát kb. 1 maréknyi sóval meghintjük. Fél órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk a levet belőle.
- Egy edénybe (teflonost használok erre a célra) olajat teszünk, erre kerül a káposzta. Ja, és persze alágyújtunk. 🙂
- Folyamatos kavarás mellett megvárjuk, hogy megbarnuljon, azaz enyhén barna, aranybarna legyen. Ekkor megborsozzuk, és ha szükségesnek érezzük, most lehet még újra sózni.
- Közben egy másik lángon elkészítjük a főtt tésztát: sós vízben megfőzzük, leszűrjük.
- A kettőt összeöntjük, összeforgatjuk, és tálaljuk. Na meg bezsebeljük a bókokat. 😉
Jó étvágyat! 🙂
Mi cukorral esszük 🙂
Valaki cukorral szereti bors helyett!