Elővettem a mézet a szekrényből. Tudni kell, hogy én allergiás vagyok a mézre, de annyira, hogy mézezés után 20 percem van, hogy Calcimusccal tömjem magamat, különben a 112-es segélyhívó azonnali tárcsázása szükségeltetik. Szóval nagyon allergiás vagyok rá.
De! Jön a tél, a karácsony, a fűszeres, gazdag ízű hamik tömkelege, tehát nekiállok. Ja, és ugyan várjuk a védőnőt, de én emiatt nem fogok leállni a gyerkőcökkel való főzőcskézésről. Csakazértse! 🙂 Tehát mi most igenis… na majd meglátjátok, mit fogunk sütni! 🙂
Mézes-kakukkfüves sült csirkecomb
Hozzávalók:
- 3 db faros csirkecomb
- 1 ek méz
- 3 kakukkfű ág/szár (kb. ujjnyi darabok)
- 1 nagy fej lilahagyma apróra darabolva
- 1,5 dl 100%-os, gyümölcshúsos narancslé
- kb. 5 dkg füstölt szalonna
- só
Elkészítés:
- A csirkecombokat jó alaposan megmossuk, besózzuk, ha benne van, akkor a végbélnyílását (bocs, nem tudom szebben írni) kivágjuk.
- Egy tepsit előkészítünk, ebbe öntjük a jó alaposan összekevert mézet, lilahagymadarabokat és a narancslevet. Ha kevésnek tűnik, tehát nem eléggé kenhető a szósz, akkor lehet még hozzá tenni narancslevet. A lényeg, hogy kb. 10 percig összeállva és időnként megkavarva kell hagyni, hogy az ízek összeérjenek. Na ezt a szószt öntjük a tepsi aljára. Rátesszük a csirkecombokat, mellé pedig a szószba a kis kakukkfűágakat. Vagy szárakat. Tehát kb. ujjnyi darabokat használunk. Ha nagyon száraz a csirkehús, amit vettünk, akkor nyugodtan közé lehet tenni kb. 5 dkg füstölt szalonnát – nem fogja elrontani! Nekem zsíros volt most a csirkecomb, úgyhogy ezt a lépést kihagytam.
- A sütőben 200 fokon alsó sütéssel nagyjából 80 perc alatt készre sütjük. Érdemes 1-2 alkalommal megfordítani, de csak akkor, ha ropogósan szeretjük. Aki csak az éppen, hogy nem véres stílust szereti, az lecsökkentheti 30-40 percre a sütési időt. Persze tálalás előtt kiszedjük a kakukkfű-ágat belőle, az kissé kesernyés megsülve.
osztva
Szegényke,nem is tudtam a mézre lehet allergiásnak lenni