Ugye ti is jártatok már arab pékségekben? Nagyjából minden nagyobb városba befészkelték mostanra magukat, hol így, hol úgy hívják őket, és általában érdekes, finom étkeik vannak. Sok terméküket – ha nem mindet – végigkóstoltam már, és egy olyan van náluk, amit eddig nem mertem itthon elkészíteni. Kicsit változtattam is a receptjükön, mert csak(?) házi, nem “gyári”, és én akarok finomat enni, nem a nagyközönségnek, a vevőknek adom! 🙂
Tehát van ez a párizsis-sajtos csiga-szerűségük, ami édeskés tésztából készül, és nagyon, de nagyon finom. Nálunk 180 Ft egy darab belőle, és olcsó sajttal van készítve. Na most egy “minőségibb”, drágább, vagyis miket beszélek?! házi változat következik, ami darabárra kicsit kevesebből jön ki, ám van benne olyan sajt, amit azt hiszem, még véletlenül sem használnak ezekben a pékségekben. Együtt, kombinálva meg főleg nem! 🙂 (Más kérdés, hogy a fehér cheddart megvettük a Tescoban és penész volt az oldalán, ezért le kellett vágni belőle.)
A párizsis-sajtos arab pékség-beli drágaság, házilag
Hozzávalók:
- 2 dl tej
- 1 dl meleg víz
- nagy csipetnyi só
- 3 kk langyos állati zsiradék (ebből 1 kk vaj)
- 1 egész tojás
- 1 csomag instant élesztő
- 500 g búzafinomliszt
- 2 ek kristálycukor
- 25 dkg sertéspárizsi egyben
- 5 dkg gouda sajt
- 10 dkg trappista sajt
- 5 dkg fehér cheddar sajt
Elkészítés:
- Egy tálban a tészta hozzávalóit összeöntjük, az előzőleg felfuttatott élesztőt a tetejére öntve összegyúrjuk-dagasztjuk a tésztát, fél órán keresztül konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük VAGY a kenyérsütő gép táljába tesszük az összes hozzávalót, alulra a tejet és a vizet, majd a dagasztó-kelesztő programmal (8-as) elkészítjük a tésztát.
- Egy deszkán kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Képzeletben elharmadoljuk vízszintesen. Az alsó két harmadra reszeljük először a párizsit, majd erre jön a gouda és a trappista sajt, szintén reszelve. Alulról felfele tekerve kicsi tekercset csinálunk belőle (igen, a felső harmadot üresen hagyjuk), és kétujjnyi vastag “csigákra” vágjuk őket. A külső, üres részt aláhajtva helyezzük a sütőpapíros lemezre, így ki fog emelkedni a teteje és rózsaként szét fog nyílni. Most a közepén keletkező lyukba tesszük a reszelt cheddar sajtot egyenletesen eloszlatva.
- 180-200 fokon alsó sütéssel kb. fél óra alatt készre sütjük.
(Még így, hogy drága sajtot is használunk hozzá, olcsóbbra jött ki darabja, mint a pékség-beli ár. 12 db sült ki ebből az adagból.)
Ha tetszett, és egyéb érdekességek is vonzanak,
nézd meg a FACEBOOK-oldalamat is, itt: FACEBOOK.COM/bopciblog
osztva
Big like 😀