Előrebocsátom, hogy a kép nem lett jó, hisz a torta összeállítás után pár perccel már szeletelés bűne alá volt kénytelen hajtani a fejét – az éhes Baba-, Apa-, Panni- és Katicapocak előnyt élvezett mindennel és mindenkivel szemben. Van esetleg olyan család, ahol nem így van? 😉 🙂
Tehát a barackzselés torta. Eredetileg gumicukrot akartam csinálni, de mivel sehol nem találom a csokiformáimat, kénytelen voltam elővenni a szilikon tortaformát, hogy abba pakoljam bele a zselét. Mert azt azért azonnal kell önteni nagyjából, és csak szilikonba – feltéve, hogy egészben akarjuk kivenni hűlés után.
Alapanyag-igényes a torta. Kivételesen. De nem beszerezhetetlen alapanyagokról van szó szerencsére. 🙂 Még jó, hogy anno Szilvikénél vettem zselatint! 🙂 Vicánál meg nagyon bejöttek a fotók, úgyhogy tortagyártásra adtam a fejemet. Vasárnap délután, jobb kézzel a piskótát kavartam, bal kézzel pedig Danika buksiját tartottam, aki az etetőszékben csücsült és éppen a megkésett délutáni szundijára készült délután háromkor, némi anyai kéz támogatásától kísérve. Mert azt úgy kell! 🙂 A Baba tudja. 🙂 (Fene gondolta, hogy ennyire bele leszek zúgva a pici fiacskámba! Hisz már harmadik prüntyőke, és mégis! :))
Hogy miért vadkávé? Mert nagyjából 10 (tíz!) évvel ezelőtt láttuk anyuval (<3) a Frei Tamás műsorában, hogy van egy hely Afrikában, ahol vadkávét termelnek, és ez a legritkább, legnehezebben megszerezhető kávé, meg hogy kézzel szedik, nem is olyan, mint a többi kávé, hisz hűvös, ködös, csapadékos helyen van, stb., Németországban pörkölik válogatás után… na azóta akartunk inni ilyet. Én valamiért New York fele indultam el, mert hát ugye ha valami New Yorkban nincs, akkor nagyjából sehol a bolygón meg nem lehet találni. Nos, New Yorkból nem tudtam megszerezni. Pedig volt segítségem is – ez az illető sem él már, nem csak az anyukám 🙁 -, de nem sikerült. A vadkávét jelenleg a Lidl áruházlánc polcain lehet megtalálni, “KENYA” feliratú, Freicafé kollekció darabjaként. Nem olcsó, de megéri megvenni, mert van egy olyan nagyon különleges íze, zamata, ami sehol máshol fel nem lelhető. Igazából nem gondoltam volna, hogy ennyire kiütközik rajta az a “vad temészet”, ami a termőhelyén van. 🙂 Naiv kis fruska vagyok 🙂
A barackzselé most tényleg zselé lesz, előre szólok! És nem tortazselé gyümölcslével elkészítve, hanem annál tömörebb, erősebb alapanyag kell hozzá, lehetőleg a cukrászati boltokban beszerezhető, 25-50-100 dkg-s kiszerelésű zselatinpor.
Barackzselés tiramisu torta vadkávéval
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 3 ek kristálycukor
- 3 ek búzafinomliszt
- 1 cs vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 3 dl baracklé
- 2 púpozott ek zselatinpor
- 1 ek kristálycukor/1 kk Norbi update1 folyékony édesítőszer
- 1 késhegynyi citromsav
- 1 nagy doboz (Aldis) light Mascarpone
- 200 ml habtejszín
- 1 kk fahéj
- 1 csésze nagyon erős vadkávé
- díszítésként pár szem kávébab
Elkészítés:
- Első lépésként egy sütőporos, három tojásos piskótát készítünk, amit hűlés után kettévágunk.
- Egy mikrós edényben összekeverjük a gyümölcslevet (nem édesítőszeres, hanem a lehető legnagyobb százalékarányban tartalmazzon gyümölcsöt, én 50%-ost találtam, hogy ennél van-e nagyobb, azt nem tudom) a zselatinnal, az édesítőszerrel/cukorral és a citromsavval, és kb. 5 perc alatt összemelegítjük. Azért a teljes oldódásig ajánlatos kanállal kevergetni! 🙂 Egy szilikon, kör alakú tortaformába öntjük, ami nagyjából egyforma méretű a tortaformánkkal, és hideg helyen kihűtjük.
- A krémekhez először a mascarponét harmadoljuk, a tejszínt pedig felezzük. A mascarpone kétharmadát a tejszín egyik felével és késhegynyi fahéjjal krémesre-habosra keverjük elektromos habverő segítségével. Vigyázat, ne vaj legyen belőle! Ennek a krémnek az egyik felét a piskótalap alsó felére kenjük, miután meglocsoltuk kb. 1 kiskanál kávéval. Erre kerül a szilikon formából óvatosan kiemelt zseléréteg, amit alaposan lenyomkodunk, ne szoruljon a két réteg közé levegő. Ha nem sikerült, egy tű segítségével légtelenítjük (egyszerűen a buborékba szúrunk egy lyukat). Most jön rá a másik fél adag mascarponés tejszínkrém, szintén jó alaposan lenyomkodva, légtelenítve. Erre ráborítjuk a kávéval szintén meglocsolt piskótalapot, majd a tetejét is bekávézzuk.
- A tetejére a krémet a maradék 100 ml tejszínből és az 1/3 doboznyi mascarponeból készítjük el, de ehhez hozzáadjuk a megmaradt kávét, kevéske porcukorral/édesítőszerrel és majdnem egy egész kiskanálnyi fahéjat.
- Most már csak a díszítéssel kell törődnünk. 🙂 Én pár szem kávébabot használtam hozzá. 🙂 Igazából ajánlatos 8 órán át hűteni, de nálunk ez lehetetlen volt. Ez van, édesszájú a naccsaládom. 🙂 <3 A siker garantált! 🙂
Különleges