bopciblog

Hirtelenjött csirkemell-felhasználás: Tárkonyos csirke vargányás rizzsel

Apa ugyebár ma bement dolgozni. Hiába mondtam, hogy ne menjen. Aztán háromnegyed 12-kor felhívott, hogy gyorsan kapjam össze a konyhát, mert egy picikét többen leszünk délután és este. Nadeszuper. Éppen ott tartottam, hogy a wokba pakoltam a csirkemellkockákat. Így hát maradt a többi csirkemell feldarabolása is, és azt is hozzáraktam a wokban levő társaihoz. (Meg a “Danirakifigyel?”, “Nepiszkáljamosógéphezkérlek!”, “Hiddelnemfinomasároscipőtalp!”, “Hovalettatörlőrongy?”, “Ááááá,Daniiii!” és hasonló felkiáltásokkal tarkítva zengedeztem tele a házat.) Legalább nem szomorkodtak egymás nélkül. 🙂 Az “úristen, mit főzzek, hogy jól lakjanak?” felkiáltás után arra jutottam, hogy tárkonyos csirkét, mert az finom és laktató is, és ha borsó is kerül bele, akkor még jól is néz ki. A rizsköret pedig csak azért született meg, mert a tésztafőző fazekam a mosogatóban tengődött – sok társával együtt -, köretet meg csak kellett készíteni hozzá. De így utólag visszagondolva nem lett rossz ötlet. Főleg, hogy Panni ugye nem szereti a gombát – mégis megeszi a gombás pizzát, a gombakrémlevest, és most már a gombás rizst is. 🙂 Anya, a zsivány. 😀

Tárkonyos csirke vargányás rizzsel

Hozzávalók 7 főre:

  • 1,2 kg csirkemellfilé
  • 50 dkg fagyasztott zöldborsó
  • 5 dl tej
  • 2 ek liszt
  • só, bors, petrezselyem, tárkony, citromlé, édesköménytea (igen, jól írtam)
  • 300 ml rizs nyersen mérve
  • 1 kk vargányapor
  • 3 ek kókuszzsír
  • 1 db zöldségleves kocka

Elkészítés:

  1. A csirkemellfilét kis kockákra vágjuk. Egy wokba teszünk 2 ek kókuszzsírt, amikor ez felmelegszik, beletesszük a csirkemellkockákat és megpirítjuk őket. Ha megpirultak, megsózzuk, és felöntjük annyi édeskömény teával, ami éppen ellepi. Ezután meghintjük kb. 2 ek petrezselyemmel és frissen őrölt borssal.
  2. A rizst közben beáztatjuk, leöntjük a vizet róla, majd egy teflonos edénybe teszünk 1 ek kókuszzsírt, erre a rizst és megfuttatjuk rajta. Felöntjük vízzel, kis lángra vesszük, és hagyjuk főni. Időnként ránézünk azért, és éppen annyi vizet teszünk rá, hogy ellepje. Közben hozzáadunk egy zöldségleves kockát.
  3. A húshoz visszatérünk, és ha már megfőtt, előveszünk egy jó nagy edényt, amibe kimérünk fél liter tejet, két evőkanál lisztet és egy jó nagy evőkanálnyi tárkonyt. Ezt simára keverjük, hozzáadjuk a húshoz. Hozzáöntünk még kb. 2-3 dl vizet és az egészet összeforraljuk. 
  4. A rizs közben megfőtt. Hozzákeverjük a vargánya port (ezt a port csak főzés után szabad használni, különben eltűnik az íze).

IMG_20141129_140445

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Imádom a Tárkonyt


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!