Ugye mindenki látta a Valami Amerika 2-t, ahol elhangzik az eredeti mondat: “Lesz habzsi-dőzsi, tejben-vajban, fűvel-fával.”? 😉 Aki nem látta, nézze meg, mert én akkorát kacagtam rajta, hogy ihaj! Nos, ennek a mondatnak az alapján készült el ez a hó elejére való tésztaétel, hisz ahhoz képest drága dolgok vannak benne, ahogy az ember áll karácsony előtt a pénztárcájával. (Igen, még mindig ugyanazt az egy darab sajtot használom, mert annyira erőteljes az íze, hogy nagyon kevés kell belőle.)
Habzsi-dőzsi tejföllel-sajttal, csirkével-sonkával
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell filé
- 35 dkg sonka
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 ek búzafinomliszt
- 1 pohár száraz fehérbor
- 500 g fagyasztott mexikói zöldségkeverék
- 500 g rövidcső tészta
- só, bors, fokhagyma, pirospaprika por, lestyán (igen, lestyán)
- sütéshez kókuszzsír
- tetejére fehér cheddar sajt (pár dkg elég belőle)
Elkészítés:
- A csirkemell filét egy kicsit nagyobb kockákra vágjuk, mint a sonkát, kb. 3×3 cm-esekre. A kókuszzsírt egy serpenyőbe tesszük, rá a csirkemellet és a sonkát, és enyhén megpirítjuk. Ekkor megsózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk.
- Közben megfőzzük a tésztát egy fazékban.
- A húshoz visszalibbenünk, nyakon öntjük a borral (ekkor feljönnek a letapadt-lesült pörcök; na az isteni finom lesz!), és hozzáadjuk a zöldségkeveréket, kb. 4 dl vizet, majd lefedve összefőzzük-pároljuk.
- A tejfölt addig beízesítjük a pirospaprikával, a nagyon kevés lestyánnal, és ha szükséges, kevés sóval, aztán elkeverjük a liszttel. A tésztát ezzel besűrítjük. Ha szükséges, vízzel lehet még hígítani rajta.
- A megfőtt tésztát leszűrjük, nyakon öntjük a húsos-zöldséges szósszal, majd a tetejére reszelünk fehér cheddar sajtot.
Jó étvágyat! 🙂
Igen, ezen nincs rajta a cheddar, de én a sajátomra tettem 🙂
Ízorgia 🙂