bopciblog

Különleges lapocka: 40 perces gyorsétel – csak ínyenceknek!

Megint hirtelen-gyorsan kellett finomat alkotnom. Kezdek hozzászokni 😀 Csak most kivételesen tényleg éhesek voltak a vendégek. Szóval hűtőajtó ki, aztán fagyasztóajtó szintén (bizony, már ilyenem van! <3), és egy “Hűafrancba!” felkiáltás után már meg is született a terv a fejemben: nagyon gyors étek kell, ami laktató, zöldséges, húsos, tejfölös, rizses, és különleges. Mi más kihívás kell egy “blogger”-nek? 😉 (Mióta a plecsni kint van, annak tekintem magamat. :))

(Mit mondjak, karácsonyra is jó lenne…)

 

Különleges lapocka currys rizzsel

Hozzávalók:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 60 dkg lapocka felkockázva
  • 1 pohár vörösbor (Varga Óvörös)
  • 5 csipet só
  • kb. 1 tk őrölt feketebors
  • pirospaprika (por és darált, csípős)
  • 1 ek fokhagymagranulátum
  • 1 mk őrölt kömény
  • 1 tk curry
  • 1 liter víz
  • 1/2 kg fagyasztott zöldbab
  • 1/2 kg fagyasztott kukorica
  • 300 g 20 %-os tejföl
  • 1 ek teljes kiőrlésű búzafinomliszt
  • olaj
  • 450 ml rizs (szárazon mérve)
  • 1 liter víz

Elkészítés:

  1. Egy kuktát előveszünk. Nem kell nagyot, hisz csak a hús lesz benne. A vöröshagymát feldaraboljuk kb. 8 fele. A kuktába a következő sorrendben kerülnek a hozzávalók: olaj, vöröshagyma, hús, 3 csipet só, bors, fokhagymagranulátum, darált- és por pirospaprika, most pedig jó alaposan összekeverjük az egészet. Ezután jön a zöldbab és a kukorica. Most nyakon öntjük az egészet egy liternyi vízzel és lezárjuk a kuktát. 30 perccel kell az első sistergés után elzárni.
  2. Addig elkészítjük a rizst: beáztatjuk és egy bő másfél liter vízzel felöntjük, hozzátesszük a curryt, a sót és egy pici fokhagymát. Tényleg csak picit, mert nem fokhagyma ízre van szükségünk, csak valamiért kihozza. Nem tudom az okát, az anyukám mondta, és igaza volt – mint sok más dologban is. (Kár, hogy nem tudom már neki elmondani.) Simán megfőzzük, és hagyjuk a saját gőzében kihűlni ehetőre. (Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe összesen.)
  3. A kuktát felnyitjuk, és a közben elkészített habarással besűrítjük, tehát a tejfölt simára keverjük a liszttel és kb. másfél dl-nyi húsos lével, majd folytonos keverés közben összekeverjük a húsos-zöldséggel, és újraforrás után 8 percig főzzük kis lángon.

Jó étvágyat! 🙂

IMG_20141207_162655

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    pont nekünk való 🙂

  2. Renáta Szabó says:

    jól néz ki, én zúzott fokhagymával készíteném


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!