Többen kértetek karácsonyi menüre ötleteket. Íme, ez is egy olyan, különleges és mégsem drága. Ráadásul az összes hozzávalója akciós a legnagyobb hipermarketben most. Igen, elismerem: nem klasszikus karácsonyi menübe illő a tányéron szereplő étek, ám elég különleges ahhoz, hogy ráfoghassuk: ünnepi.
Mert mi is jellemzi a karácsonyi készülődést? Almaillat, sütemény, zsírszag, élesztőszag, előreláthatólag hatalmas súlyfelesleg felszedése pár nap alatt – mert ugye csak tömjük, tömjük és tömjük a jobbnál jobb ízeket magunkba. A luxus is előkerül ilyenkor. Különlegességek. Amik mostanában a “diszkontláncak” polcain külön, DeLuxe, Premium, Diamond, stb. művésznéven futnak, és jóval több pénzt bezsebelve tudják eladni őket. Pedig nem sokkal különbek a “hétköznap” is kapható társaiknál. 🙂
Mi ma apával beszabadultunk az egyik ilyen hipermarketbe, és meglepődünk. Nem csak azért, mert rókagombás sajtot lehetett kóstolni – húhh, visszamegyek érte, azt hiszem! isteni volt! 🙂 -, hanem mert konkrétan az autóban nem működik a mobiltöltő, de sehogy: sem szép szóval, sem anyázással. Mi pedig, vagyis én pedig rávetettem magamat a sajtokra. Volt egy nagy adag, ami akciós volt, ami engem arra ösztönzött, hogy valami hiperszuperextrafinomat varázsoljak este az asztalra. Sikerült is. 🙂
Almás csirkecomb négysajtos puffanccsal
Hozzávalók:
- 5 db csirkecomb farrésszel vagy 5-5 db alsó- és felsőcomb
- 5 db szép nagy, savanykás alma lereszelve
- 3-4 ek olaj
- só
puffancsok:
- 35 dkg búzafinomliszt
- 4-4 dkg fehér és vörös cheddar sajt reszelve
- 5 dkg mimolette sajt reszelve
- 5 dkg trappista sajt reszelve
- 1 nagy evőkanál fagyasztva szárított metélőhagyma
- 2 dl tej
- 2 csipet só
- 1 csipet kristálycukor
- 1 zacskó instant szárított élesztő
- 5 dkg vaj
sütéshez olaj/pálmaolaj
Elkészítés:
- A csirkecombokat alsó- és felső részükre szétszedjük. Tehát az alsó comb kerekded részénél elkezdjük vágni a húst, egészen a csontig, majd egy határozott mozdulattal csavarunk rajta egyet, ezáltal szétválik a porcogónál kétfele. Besózzuk, majd ráreszeljük az almákat. Egy edényben enyhén megpirítjuk: olajat teszünk bele, majd a csirkecombokat ráhelyezzük és enyhén barnára pirítjuk őket, időnként megforgatva.
- Az edény összes tartalmát – az almát is – átöntjük egy tepsibe, hozzáadunk egy pohár vizet, és 200 fokon egy bő óra alatt megsütjük, kb. 20 percenként átforgatva.
- A puffancsokhoz az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd letakarva bő 30 percet pihentetjük-kelesztjük. Ezután egy edényben olajat melegítünk és egy evőkanál segítségével kis halmokat formázunk belőle, és kisütjük.
- A tepsiben maradt alma nem eldobandó! Karamellizálja a húst, beivódik a rostok közé, és ha jó fajta almát használunk, annyira összemegy, hogy szinte szósszá válik. A képen látható az a “trutyi”, ami a hús és a puffancsok közt van – na az az a bizonyos reszelt alma. 🙂
Na egy jó ötlet Karácsonyra 🙂
De jól néz ki a blogon minden étel! 🙂
megkóstolnám, főleg a puffancsokat 🙂