bopciblog

Karácsony előtti próba: Almás csirkecomb négysajtos puffanccsal

Többen kértetek karácsonyi menüre ötleteket. Íme, ez is egy olyan, különleges és mégsem drága. Ráadásul az összes hozzávalója akciós a legnagyobb hipermarketben most. Igen, elismerem: nem klasszikus karácsonyi menübe illő a tányéron szereplő étek, ám elég különleges ahhoz, hogy ráfoghassuk: ünnepi.

Mert mi is jellemzi a karácsonyi készülődést? Almaillat, sütemény, zsírszag, élesztőszag, előreláthatólag hatalmas súlyfelesleg felszedése pár nap alatt – mert ugye csak tömjük, tömjük és tömjük a jobbnál jobb ízeket magunkba. A luxus is előkerül ilyenkor. Különlegességek. Amik mostanában a “diszkontláncak” polcain külön, DeLuxe, Premium, Diamond, stb. művésznéven futnak, és jóval több pénzt bezsebelve tudják eladni őket. Pedig nem sokkal különbek a “hétköznap” is kapható társaiknál. 🙂

Mi ma apával beszabadultunk az egyik ilyen hipermarketbe, és meglepődünk. Nem csak azért, mert rókagombás sajtot lehetett kóstolni – húhh, visszamegyek érte, azt hiszem! isteni volt! 🙂 -, hanem mert konkrétan az autóban nem működik a mobiltöltő, de sehogy: sem szép szóval, sem anyázással. Mi pedig, vagyis én pedig rávetettem magamat a sajtokra. Volt egy nagy adag, ami akciós volt, ami engem arra ösztönzött, hogy valami hiperszuperextrafinomat varázsoljak este az asztalra. Sikerült is. 🙂

Almás csirkecomb négysajtos puffanccsal

Hozzávalók:

  • 5 db csirkecomb farrésszel vagy 5-5 db alsó- és felsőcomb
  • 5 db szép nagy, savanykás alma lereszelve
  • 3-4 ek olaj

puffancsok:

  • 35 dkg búzafinomliszt
  • 4-4 dkg fehér és vörös cheddar sajt reszelve
  • 5 dkg mimolette sajt reszelve
  • 5 dkg trappista sajt reszelve
  • 1 nagy evőkanál fagyasztva szárított metélőhagyma
  • 2 dl tej
  • 2 csipet só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 1 zacskó instant szárított élesztő
  • 5 dkg vaj

sütéshez olaj/pálmaolaj

Elkészítés:

  1. A csirkecombokat alsó- és felső részükre szétszedjük. Tehát az alsó comb kerekded részénél elkezdjük vágni a húst, egészen a csontig, majd egy határozott mozdulattal csavarunk rajta egyet, ezáltal szétválik a porcogónál kétfele. Besózzuk, majd ráreszeljük az almákat. Egy edényben enyhén megpirítjuk: olajat teszünk bele, majd a csirkecombokat ráhelyezzük és enyhén barnára pirítjuk őket, időnként megforgatva.
  2. Az edény összes tartalmát – az almát is – átöntjük egy tepsibe, hozzáadunk egy pohár vizet, és 200 fokon egy bő óra alatt megsütjük, kb. 20 percenként átforgatva.
  3. A puffancsokhoz az összes hozzávalót egy tálba tesszük és összegyúrjuk, majd letakarva bő 30 percet pihentetjük-kelesztjük. Ezután egy edényben olajat melegítünk és egy evőkanál segítségével kis halmokat formázunk belőle, és kisütjük.
  4. A tepsiben maradt alma nem eldobandó! Karamellizálja a húst, beivódik a rostok közé, és ha jó fajta almát használunk, annyira összemegy, hogy szinte szósszá válik. A képen látható az a “trutyi”, ami a hús és a puffancsok közt van – na az az a bizonyos reszelt alma. 🙂

10686995_1521122778139424_585431963481808900_n

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Na egy jó ötlet Karácsonyra 🙂

  2. Emese Spanderné Bujda says:

    De jól néz ki a blogon minden étel! 🙂

  3. Renáta Szabó says:

    megkóstolnám, főleg a puffancsokat 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!