bopciblog

Csillagos 5-ösért járó jutalom: Gyümölcsös-fehércsokis túrótorta

Pannikám egy Petőfi verset csillagos ötösre mondott fel. Ez azért fontos, mert a verseket nem szerette tanulni sosem (nem csodálkozom rajta, iszonyatosan rímtelen verseket adtak fel eddig, de most, idén, hogy a nagy épületbe kerültek, új tanítónénikhez, megváltozott minden). Szóval ez a csillagos ötös, azaz a torta története. 🙂 És nehogy már ne járjon külön “ajándék” érte! 🙂 Főleg, hogy jön a karácsony, és ilyenkor úgyis sok-sok ajándékot kapnak a gyerkőcök, de egész hónapban ám! Mi így szoktuk a kis lelküket feldíszíteni, hogy várják a karácsonyt, de nagyon. 🙂 Na nem sok milliós ajándékokkal, csak egy-egy torta, egy muffin, egy-egy különleges étel, kapnak egy tollat, vagy éppen egy lufit felfújunk nekik. Mert az adventi naptárazás nem jött be, hisz milyen is a gyerek? Egyszerre kibontja az összes ablakot. 🙂

A recept elején már furcsaság van. Miért? Mert ott volt  a hűtőben a tojásfehérje leütve, és muszáj volt elhasználni, nehogy megromoljon. Így hát kerekítettem egy tortácskát belőle. Ha valakinek éppen nincs plusz tojásfehérjéje, nyugodtan használhat 4 egész tojást, megengedem 😀

Gyümölcsös-fehércsokis túrótorta

Hozzávalók:

  • 2 db tojásfehérje
  • 2 db egész tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • késhegynyi sütőpor
  • 2 tk vaníliakivonat*
  • 30 dkg túró
  • 1,5 dl tej
  • 10 dkg fehércsoki
  • 2 ek cukor
  • díszítéshez gyümölcsök (én fagyasztott szedret, málnát, áfonyát, szamócát és friss kiwit használtam)

Elkészítés:

  1. A tojásokból, a cukorból, lisztből, 1 tk vaníliakivonatból, sütőporból piskótatésztát készítünk, amit egy kerek tortaformában kisütünk.
  2. A piskótát kihűtjük. A túróból, 5 dkg fehércsokiból (reszelve vagy őrölve**), cukorból, maradék 1 tk vaníliakivonatból és tejből botmixerrel túrókrémet készítünk és ez kerül rá a piskótára.
  3. A gyümölcsökkel tetszőlegesen beborítjuk az egészet, majd a hűtőben jól kihűtjük. Én még a maradék 5 dkg fehércsokiőrleményt rászórtam. Tehát nem porcukor, hanem fehércsoki van rajta.

Jó étvágyat!

 

IMGP3019-1

 

* Vaníliakivonat. Ez sokkal tömörebb, mint a sima vanília aroma. Nem vizesít, így nem kell több szárazanyag a tésztába, hogy jó legyen az állaga. Aki aromát akar használni, az egy picit(!) több lisztet tegyen hozzá.

** Fehércsoki őrlése. Ajánlatos jófajta kávédarálót használni hozzá (nekünk Bosch van), és hogy az előzőleg lehűtött csoki zsiradék (kakaóvaj) tartalma ne ragassza össze egy egybefüggő masszává az egészet, érdemes kristálycukorral együtt őrölni. A maradékot persze fel lehet használni utána például egy csokitorta díszítéséhez, vagy forró csokihoz is. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Még mindig csorog a nyálam

  2. Bjorn És Kitti Ujhelyi says:

    Ami túrós csak finom lehet 🙂

  3. Emese Spanderné Bujda says:

    Igazi vitaminbomba! 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!