Ezt nagyjából 10 éve csináltam utoljára. Igaz, nem teljesen 10, lehet, hogy csak 9, vagy 9,5 éve, de azóta tényleg nem készítettem. Pedig finom. Akkor ugyan csak orda sajtot vettem – olcsó volt, sárga címkés; ki is kaptam miatta anno, hogy vagy 200 Ft-ot rá mertem szánni egy darab sajtra -, most pedig félkemény natúr kecskesajtunk van a Karácsonyi vásárból, de ezzel is meg lehetett csinálni. Egy nagyon fontos összetevője van még: a friss rozmaring. Nem, a szárított, morzsolt, zacskós változat nem jó, mert nem adja ki az ízét. Muszáj beszerezni egy cserepes változatot hozzá. 🙂 Hát én a múltkor beszereztem egy rozmaringot és egy mentát, amit igyekszem életben tartani öntözéssel. Aztán majd növekedésre fogom rábírni valahogy. Mert én ilyen kis konok vagyok, hogy ha akarom, akkor akarom és kész. 🙂
A Miért is került ez elő?-re nagyon egyszerű a válasz. Több, mint valószínű, hogy Danikám még mindig allergiás a tehéntejre, ill. az abból készült dolgokra. Hiába nem igazolta az allergia vizsgálat vérből. Mondhat nekem bárki bármit: ha a babám tehéntej tartalmú ételt-italt fogyaszt, kb. fél óra múlva elkezdenek kijönni rajta kiütések, ha meg többet eszik belőle, alul-felül kijön az egész. Ennyit a modern orvostudományról.
Rozmaringos-kecskesajtos egytálétel
Hozzávalók:
- 55 dkg darált sertéscomb
- 2-3 nagy ág friss rozmaring
- 10 dkg durvára reszelt kecskesajt
- 30 dkg orsó száraztészta
- kevés olaj
- 1 kis fej vöröshagyma
- só, bors, pirospaprika
- kb. 1 ek sűrített paradicsom
Elkészítés:
- Az olajon megfuttatjuk fehéredésig a darált combot*. Ekkor hozzáadjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. **
- Megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadunk egy nagy ág rozmaringot, amit összevagdaltunk.
- Felöntjük kb. másfél dl vízzel elkevert pirospaprika&sűrített paradicsom keverékével, majd ezzel pár percig főzzük.
- Hozzáadjuk a másik ág rozmaringot és a száraztésztát, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és készre főzzük.
- Kb. 5 dkg kecskesajtot hozzákeverünk, amikor már elfőtte a víz nagyrészét, de nem zárjuk el alatta a gázt/villanyt.
- Tálaláskor a maradék rozmaringággal és kecskesajttal tálaljuk.
* Az előre előkészített húst ehhez nem ajánlom – mindenki olvassa el, miből készül, többek közt cukorból, és sok-sok ipari szalonnából -, csak a frissen darált húst.
** Hogy ne csípje a szemünket, van egy nagyon egyszerű megoldás: le kell hűteni a hagymát! Nem vicc! A hagyma illóolajai csak a meleg levegőn irritálják a könnycsatornát, így ha elég alacsony a hőmérséklete, amikor belevágunk, nem fog csípni.
Itt kecskesajtot se tudom hol lehet kapni
Gusztusos
Nagyon finom a kecskesajt!